Tradycyjne śledzie w occie
Nie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można je wcześniej przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu.
Śledzie w occie – składniki:
- 0,5 kg śledzi a la matjas
- 2-3 cebule
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru lub więcej
Śledzie po namoczeniu i odsączeniu pokroić na paseczki. Cebulę obrać i pokroić (najlepiej lekko posolić i odstawić żeby zmiękła- ja tak robię bo lubię jak cebula jest chrupiąca) W rondelku zagotować ocet z wodą i przyprawami (żeby cebula była bardziej miękka można ją gotować kilka minut w zalewie) i odstawić do ostygnięcia. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę i zalać zimną zalewą. NIGDY nie zalewać śledzi ciepłą zalewą bo się rozpadną!
Smacznego 🙂
slodar
22/12/2015 @ 22:02
Czy w naszej ojczyźnie ze śledzia bałtyckiego słynącej nie umiecie odróżnić matiasa od tradycyjnego całego solonego śledzia z beczki.Nazywanie matiasa śledziem tradycyjnym jest przynajmniej nie właściwe matias to śledź dla leniuchów bez smaku.
pieczarka mysia
15/12/2013 @ 14:53
jest boski 😉
chantel
28/12/2012 @ 11:15
przyznam, że uwielbiam śledzie w occie 🙂
Natalia
20/12/2012 @ 12:05
Ślicznie podane 🙂
Ewa/ Domowabogini.pl
19/12/2012 @ 18:21
Mój Tata (specjalista od Wigilijnych rybek;) najpierw obsmaża śledzie a potem z cebulką daje je w ocet:) Ale takie jak Ty proponujesz tez lubię, bardzo:)
Dorota
19/12/2012 @ 19:06
W moim rodzinnym domu też sie takie przygotowuje i oczywiście bardzo nam smakują :)! Pozdrawiam!
Pan Deserek :)
19/12/2012 @ 16:16
Pysznie wyglądają te śledziki 🙂 ja najbardziej uwielbiam cebulkę umm :))
Samantha
19/12/2012 @ 11:25
Zgadzam się z p. Zosią. Znakomicie podane sledzie, też takie lubię, jednakże w tym roku robię pod pierzynką ! Pozdrawiam 🙂
Zosia
19/12/2012 @ 11:16
Na pewno będą pyszne. Ja nade wszystko zachwycam się prezentacją Waszych potraw. W przeciwieństwie do innych prezenterów , Wasz sposób eksponowania swoich propozycji wydaje się być bardzo profesjonalny i elegancki. Tak trzymać. Pozdrawiam.