Placki kukurydziane
Od czasu zmiany – już jakiś czas temu – dostawcy internetu zaczęliśmy mieć problemy… Nasz internet przychodzi i odchodzi kiedy chce, zupełnie nie licząc się z naszymi potrzebami… Oczywiście najczęściej odchodzi, kiedy ja mam chwilkę, żeby usiąść i zajrzeć, co się dzieje w świecie… Mimo tego, że pamiętam dobrze czasy, kiedy połączenia z internetem były czymś wyjątkowym i zaczynały się od specyficznych głośno-wysoko-charcząco-brzęczących dźwięków, to w obecnym świecie jego brak jest dość bolesny. Internet jest dużym ułatwieniem, ale dopiero jego brak uświadamia nam jak bardzo jesteśmy uzależnieni…. Na polepszenie nastroju zapraszam Was na placki kukurydziane… Pyszne, puszyste i delikatne… Przepis znalazłam na Kuchennych, ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)!
Placki kukurydziane
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa)
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego gęstego puree
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wanilii
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce miksujemy mokre składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię.
Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego.
Podawać z miodem, golden syropem, syropem klonowym, ulubionym dżemem, posypane cukrem pudrem lub czymkolwiek na co macie ochotę… 🙂
Smacznego 🙂
Shiral
21/01/2014 @ 20:11
Dla mnie super śniadanie!
Ten internet, u mnie też tak jest. Czasem chodzi, czasem udaje,że chodzi, bo niby jest ale strony się nie wczytują. I tak to właśnie z nim jest.
trzcinowisko
20/01/2014 @ 20:09
brzmia bardzo zachęcająco zwłaszcza że mam persymony do zużycia:)
kulinarny blog saman
19/01/2014 @ 11:26
Wysmienite zarówno na sniadanie jak i na deser 🙂
Magda C.
17/01/2014 @ 18:35
Świetne placki! Takich kukurydzianych jeszcze nie jadłam 🙂
Natalia - Poezja Sma
16/01/2014 @ 23:34
Superowe, chętnie zrobię na weekendowe śniadanko 🙂
Smaczny kąsek
16/01/2014 @ 21:05
Śniadanko idealne! Ale piękne zdjęcia Ci wyszły!
Łucja
16/01/2014 @ 09:28
jakie puszyste i żółciutkie !! i jeszcze z mango!! koniecznie muszę zrobić 🙂
skoraq cooks
15/01/2014 @ 21:22
Ach z internetem już tak jest. Jak go zabraknie chociaż na chwilę, to nagle to jest jakiś dramat, a kiedyś przecież wcale go nie było, albo zaiste był od czasu do czasu, albo był drogi, albo co chwila się rozłączał. Ach te problemy pierwszego świata 😉 A placki rewelacyjne 🙂 Ze smakiem się oblizuję, bo wyglądają cudnie 🙂
lutka40
15/01/2014 @ 21:15
JAK Z ..KUCHENNYCH FASCYNACJI ..TO MUSOWO BOSKIE W SMAKU !
napiecyku
15/01/2014 @ 20:31
Znakomite na każdy posiłek…u mnie dawno nie było placuszków:))
napiecyku
15/01/2014 @ 20:30
Znakomite na każdy posiłek, u mnie dawno nie było takiego obiadu. Pozdrawiam:))
dżemdżus
15/01/2014 @ 20:01
Kukurydzianych jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję, wyglądają pysznie
Kulinarna Fuzja
15/01/2014 @ 18:19
Aż zgłodniałam!!!!
domowacukierniaewy.b
15/01/2014 @ 17:50
Fantastyczne placuszki, muszę zrobić, bo takich nie jadłam jeszcze 🙂
Pan Deserek :)
15/01/2014 @ 14:39
Takich placuszków kukurydzianych już kilka lat nie jadłem – muszę przypomnieć sobie ich smak 😉
martawkuchni.blog.pl
15/01/2014 @ 08:52
wyglądają przepysznie:) mniam:)
pieczarka mysia
15/01/2014 @ 08:45
są boskie! Chętnie bym zjadła na II sniadanie 🙂
Ania
15/01/2014 @ 05:55
świetna propozycja śniadaniowa:) a też nie lubię jak coś się dzieje z Internetem, to fakt wtedy człowiek uświadamia sobie uzależnienie:)