Śledzie pod pierzynką
Przed Świętami podzieliłam się z Wami moimi przepisami na link https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/, na https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione https://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/. Jednak czasem sięgam też do starych, sprawdzonych przepisów na śledzie. Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 8 płatów śledziowych
- 1-2 cebul
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków
- 3-4 ugotowane jajka
- natka pietruszki
- majonez
- sól, pieprz, sok z cytryny
Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.
Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.
Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego 🙂
Amber
16/02/2015 @ 16:54
Dorota, tę sałatkę robiłyśmy z Koleżankami w czasach studenckich na różne balangi.
Była przebojem!
Pozdrowienia.
Dorota
18/02/2015 @ 17:15
Ciągle jest :)!
kulinarny blog saman
26/01/2014 @ 21:06
Znam, też chętnie robię z nieco innymi składnikami, Pięknie podałas !
Dorota
29/01/2014 @ 14:56
Dziękuję :)!
TESAKA
28/10/2014 @ 15:00
zamiast buraczków dodaję ugotowaną, potartą marchew , nie puszcza czerwonego soku, ale jest bardzo smaczna
KulinarnaJa
25/01/2014 @ 15:39
Powiem szczerze, że nie byłam przekonana do sałatki śledziowej. Do mojego pierwszego razu. Teraz kombinuję jak tylko się da ze składnikami, bo są pyszne. Twój przepis już zapisuję 🙂
Agnieszka
24/01/2014 @ 18:04
tiaaaaa, zjadłabym, idealne na karnawał:)
Monica
23/01/2014 @ 12:20
Uprzedziłaś mnie w wykonaniu bo właśnie robię niemalże identyczną sałatkę 🙂 Dobra ? Bo to mój pierwszy raz będzie.
Pozdrawiam serdecznie!
Dorota
23/01/2014 @ 16:13
Pewnie …o ile nie zapomni się użyć pieprzu, soli i soku z cytryny ;)!
lutka40
22/01/2014 @ 19:56
PIĘKNIE WYGLĄDA ,A SMAK PEWNIE WYŚMIENITY!
domowacukierniaewy.b
22/01/2014 @ 15:58
Fantastycznie musi smakowac taka sałatka 🙂
Magda C.
22/01/2014 @ 13:39
Wspaniale wygląda! Jestem bardzo ciekawa smaku 🙂
napiecyku
22/01/2014 @ 12:21
Śledzie jak śledzie, ale pierzynka zasługuje na większą uwagę.:))
Marzena
22/01/2014 @ 11:32
Robię, ale bez ziemniaków i jajek:-) Bardzo lubimy:-) Aa i śledzie wcześniej moczę w marynacie lekko octowej:-)
Dorota
23/01/2014 @ 16:10
Dobry pomysł:)!
Łucja
21/01/2014 @ 20:48
świetnie smakują i pięknie się prezentują 🙂
Anita
21/01/2014 @ 14:49
Chętnie nałożyłabym sobie porcyjkę:)
dżemdżus
21/01/2014 @ 10:01
Bardzo lubię śledzie w każdej postaci. Śliczne, smakowite, zachęcające zdjęcia.
Dorota
23/01/2014 @ 16:08
Bardzo dziękuję :)!
Andźka
21/01/2014 @ 06:49
Tak pięknie wygląda ta sałatka, że aż szkoda zanurzyć łyżkę i popsuć całą kreację. Kiedyś za śledziami nie przepadałam, a teraz je pokochałam.
U mnie w domu śledzie w większości przypadków podawane z cebulką, jedynie właśnie w sałatce warstwowej z porem- też super!
Dorota
23/01/2014 @ 16:08
Muszę wypróbować tego pora :)!
Inspirowane Smakiem
21/01/2014 @ 05:09
Ooo, jedna z moich ulubionych śledziowych sałatek;))
skoraq cooks
20/01/2014 @ 22:43
Woooow, tej sałatki tyle, co dla całego pułku, albo dla jednego głodnego skoraqa 😉
Kuchnia u Krysi
20/01/2014 @ 22:04
Fantastyczne, jak zwykle u Ciebie. Trudno przejść obojętnie obok takich śledzików. Pyszne 🙂
Opalanka
20/01/2014 @ 20:13
Oj tak… Przyjeżdżam! 🙂
Ania
20/01/2014 @ 18:50
świetnie się prezentuje:)
Pati
20/01/2014 @ 11:33
Wspaniała uczta śledziowa!
pieczarka mysia
20/01/2014 @ 07:52
pięknie podane 🙂 wyglądają bardzo apetycznie!
Natalia - Poezja Sma
20/01/2014 @ 00:36
Punkt obowiązkowy Wigilii :)))