Suszona pierś z kaczki
I po świętach… Czas spędzany w rodzinnej atmosferze przy dobrym jedzeniu mija niestety zbyt szybko… a jeszcze tylko kilka dni i rozpoczniemy Nowy Rok….aż trudno w to uwierzyć… Ostatnie kilka miesięcy przeleciało strasznie szybko przede wszystkim ze względu na czas spędzony na prowadzenie bloga, ale nie żałuję ani minuty… nauczyłam się sporo, poznałam “wirtualnie” wiele ciekawych osób i sprawia mi wiele radości, że zaliczam się do takiej fantastycznej grupy kulinarnych blogerów… Nie wiem co przyniesie Nowy Rok ale wiem, że będę się dalej uczyć i dzielić swoimi kulinarnymi odkryciami… A oto jedno z nich – suszona pierś z kaczki (inspiracja od Bistro de Jenna). Serdecznie zapraszam.
Suszona pierś z kaczki – składniki:
- 1-2 piersi z kaczki z jej tłuszczem
- 500 g grubej soli morskiej
- zmielony czarny pieprz
- zioła prowansalskie
Umyte i osuszone mięso przełożyć do naczynia wysypanego połową soli morskiej. Przysypać dokładnie resztą soli i wstawić do lodówki na około 15 godzin. Po wyjęciu mięso wytrzeć z resztek soli i posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owinąć w czystą ściereczkę i wstawić do dolnej szuflady lodówki na trzy tygodnie.
Smacznego 🙂
veronika
05/01/2013 @ 16:15
Dostałam taką w paczce, zastanawiałam się czy jest wędzona, czy suszona, ale teraz mam pewność, że jest właśnie taka, jak w tym przepisie 🙂
Pozdrawiam w Nowym Roku!
Upiecz coś zdrowsze
30/12/2012 @ 22:49
na pewno smakuje wspaniale 🙂
Samantha
28/12/2012 @ 16:53
To musi być pyszne ! Pozdrawiam 🙂
kimek
28/12/2012 @ 04:24
Wow. To może być niezłe, nigdy nie próbowałem. Sama esencja smaku kaczki.