Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Miałam bardzo zwariowany i udany tydzień. Wspaniale spędziłam czas z Rodzinką, która przyjechała z Polski. Oczywiście spędzaliśmy czas nie tylko na jedzeniu, bo udało nam się w większości zrealizować plan zwiedzania… Coś tam musieliśmy sobie odpuścić ze względu na pogodę, a właściwie jej brak, ale i tak udało nam się zabrać naszych Gości w kilka fajnych miejsc o czym postaram się napisać w przyszłym tygodniu… W ostatnim tygodniu zabrakło mi czasu na wiele rzeczy ale mam nadzieję, że już wrócę do formy i postaram się nadrobić wszystkie zaległości…:) Na razie zapraszam na pyszną przekąskę – oto zapiekanka z cukinii. Bardzo lubię cukinię ale niestety Marek toleruje cukinię jedynie w plackach i ostatnio w roladkach z cukinii. Jak przygotowywałam tę zapiekankę z cukinii to bałam się, że mogę ją jeść sama… ale nie było tak źle…;) Mi bardzo smakowała a Małżonkowi też -choć bez szału- co i tak jest dobrą rekomendacją :)

Zapiekanka z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 20 dkg kiełbasy – u mnie pepperoni
  • 1 papryka żółta (opcjonalnie)
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka i szczypta curry
  • śmietana 18% – do podania

1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i zostawić na pół godziny. Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, bo masa nie może być za rzadka. Marchewkę umyć i obrać a następnie zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pepperoni pokroić w kostkę. Cebulę i pepperoni podsmażyć i przestudzić. Paprykę zgrillować lub ubiec w piekarniku aż będzie miękka i będzie miała lekko brązową skórkę. Owinąć – jak jest jeszcze gorąca – folią i zostawić do ostygnięcia. Jak wystygnie ściągnąć skórkę i drobno pokroić.

2. Do dobrze odciśniętej cukinii dodać startą marchewkę, podsmażoną cebulę i pepperoni, pokrojoną paprykę, jajka, kaszę mannę, wcisnąć czosnek i doprawić pieprzem (raczej bez soli bo cukinia już była posolona), papryką i szczyptą curry. Dokładnie wyrobić masę i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można ułożyć kilka plasterków wędliny. Piec w 180 stopniach 50-60 min.

Zapiekanka z cukinii Zapiekanka z cukinii

Smacznego :)

Zapiekanka z cukinii

Źródło: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.co.uk/2013/09/cukinia-zapiekana-z-salami.html

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: