Bakłażan faszerowany
Mam dla Was kolejny pomysł na przygotowanie bakłażana. Na blogu znajdziecie przepisy na moje ulubione potrawy z bakłażana takie jak : Zapiekanka z bakłażana Musaka, Bakłażanowe Cannelloni, Bakłażan smażony, czy ostatnie moje odkrycie Bakłażan w sosie jogurtowym. Kolejny przepis to bakłażan faszerowany. Ta wersja jest jednak bezmięsna, z dodatkiem ciecierzycy i ryżu. Tak faszerowany bakłażan jest daniem lekkim ale też aromatycznym. Mam nadzieję, że taka wersja faszerowanego bakłażana będzie Wam smakować 🙂
Bakłażan faszerowany
Składniki :
- 3 sztuki bakłażana
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 puszka pomidorów
- 6-7 ząbków czosnku
- 1 puszka ciecierzycy
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz, papryka
- olej
- kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie)
1. Bakłażany opłukać, przekroić wzdłuż na połowy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą połówkę naciąć kilka razy uważając żeby nie przeciąć skórki. W nacięcia włożyć po 1 ząbku czosnku i lekko skropić olejem. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, kiedy miąższ będzie miękki (należy sprawdzić widelcem przed wyjęciem). Zostawić do przestudzenia. Czosnek odłożyć.
2. Upieczone bakłażany wydrążyć-uważając, żeby nie przekroić skórki. Do rondelka przełożyć posiekane pomidory, dodać rozdrobniony miąższ z wydrążonych bakłażanów. Dodać 2-3 obrane i posiekane ząbki czosnku (od pieczenia bakłażanów). Doprawić solą, pieprzem, papryką i dodatkiem kminu. Gotować 5-6 minut. Przestudzić i dodać posiekaną natkę, odcedzoną ciecierzycę i ugotowany ryż. Wymieszać i wypełnić skórki bakłażana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie położyć plasterki sera na wierzch i zapiekać do rozpuszczenia sera.
Smacznego 🙂
Ania
07/12/2014 @ 18:12
świetny pomysł na bezmięsny obiad 🙂
kulinarny+blog+samanthy
07/12/2014 @ 16:47
Tak apetycznie i pięknie podałas, że nie można nie spróbować 🙂
skoraq cooks
06/12/2014 @ 20:27
Bardzo mi się podoba ten sposób na bakłażana
Magda+C.
06/12/2014 @ 20:26
Bogato nafaszerowany bakłażan 🙂
Ola+in+the+kitchen
04/12/2014 @ 23:41
Mniamu, mniam wygląda niesamowicie apetycznie 😀
marcelina
03/12/2014 @ 23:17
Bakłażany, cukinie, uwielbiam warzywa tak faszerowane 🙂
Nadzienie palce lizać!
Dorota
04/12/2014 @ 18:53
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Agnieszka,+Co+w+kuchni
03/12/2014 @ 14:08
Faszerowanego bakłażana i cukinię mogłabym jeść i jeść!
domowacukierniaewy.blox.pl
02/12/2014 @ 21:50
Bardzo smaczne danie, mam zamiar je zrobić, powiedz mi tylko co proponujesz zamiast ciecierzycy? 😉
Dorota
03/12/2014 @ 21:37
Trudno ją zastąpić, ale można zrobić to danie bez jej dodatku, lub dodając ulubioną fasolę, czy też myślałam o dodaniu następnym razem fety 🙂 Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
03/12/2014 @ 23:30
Zrobione, zjedzone i polecam! Pyszne danie 🙂 Udało mi się jednak dostać ciecierzycę, więc niczego nie zmieniałam 🙂
Dorota
04/12/2014 @ 18:52
Szybka jesteś ;)! Cieszę się, że smakował! Pozdrawiam 🙂
Anita
02/12/2014 @ 17:53
O tej porze roku najlepsze- prosto z piekarnika:)
Pati
02/12/2014 @ 13:16
Uwielbiam bakłażany za ich delikatny smak…
majka
02/12/2014 @ 09:10
Mnie na pewno by smakowal. Pyszna propozycja!
Łucja
02/12/2014 @ 08:37
Wspaniała kompozycja smakowa i jeszcze pięknie przedstawiona na zdjęciu 🙂 Ja mam zawsze problem z takimi daniami!