Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba
Widziałam ostatnio -będąc w Polsce- dynię w sklepie, więc sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. 🙂 Jak wcześniej pisałam u UK dynia piżmowa sprzedawana jest cały rok, więc jako jej wielbicielka korzystam z tego intensywnie. Na blogu znajdziecie dynię w wielu odsłonach… i na ostro jak Dynia na ostro według Nigela Slatera i w formie sałatek jak np. Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną, ale i na słodko jak np. Sernik dyniowy… i wiele więcej…. Dlatego to smarowidło dyniowe znalezione na blogu http://przepisnachleb.pl/pasta-z-dyni-ciecierzycy/ musiałam koniecznie przetestować… Oto pasta z dyni i ciecierzycy do chleba – polecam ją Wszystkim, którzy lubią dynię oraz tym co lubią takie smarowidła..:)
Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba
Składniki:
- ok. 200 g puree z dyni Hokkaido lub innej (u mnie dynia piżmowa)
- ciecierzyca 1 puszka (lub 250 g ugotowanej ciecierzycy)
- 4 łyżki sezamu (lub 1-2 łyżki pasty tahini)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- chilli w płatkach
- ewentualnie odrobina zimnej wody
1. Dynię upiec w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni. U mnie dynię piżmowa przekroiłam na pół i po godzinie sprawdziłam widelcem czy już jest miękka. Po wyjęciu ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować.
2. Sezam uprażyć na suchej patelni i …zmiksować z odrobiną oliwy a ponieważ żadne z moich urządzeń nie było w stanie tego zrobić dodałam cały a następnym razem dodam po prostu pasty sezamowej.
3. Wszystkie składniki zmiksować, jeśli pasta jest za sucha dodać odrobinę zimnej wody.
4. Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli.
Smacznego 🙂
suerte
13/09/2014 @ 23:14
Wygląda przepysznie! Jest jakiś sposób, żeby ją przechować przez dłuższy czas? Żeby potem korzystać z zapasów?
Dorota
14/09/2014 @ 15:53
Raczej tylko kilka dni… Można jednak pomyśleć o pasteryzacji lub zamrożeniu dyni i przygotowaniu z zamrożonej…Pozdrawiam :)!
Kulinarna Fuzja
27/08/2014 @ 18:29
Taaaakiej pasty mi potrzeba:)
skoraq cooks
25/08/2014 @ 22:46
Coś czuję, ze to będzie hit tej jesieni 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
25/08/2014 @ 13:00
Świetna jako dodatek do chleba, podoba mi się ten przepis 🙂
Łucja
24/08/2014 @ 22:49
Czuję że by mi posmakowała 🙂 Piękny ma kolor!
przepisnachleb.pl
24/08/2014 @ 19:57
Cieszę się, że smakuje 🙂 Powiem nieskromnie, że też ją uwielbiam 🙂 Pozdrawiam.
Dorota
24/08/2014 @ 20:23
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Culinaryisland.blogspot.com
24/08/2014 @ 13:41
Bardzo ciekawa propozycja 🙂 i śliczne w!
Culinaryisland.blogspot.com
Ania
24/08/2014 @ 10:32
bardzo ciekawi mnie ta pasta,
i jaki śliczny kolorek ma 🙂
Magda C.
24/08/2014 @ 10:24
Bardzo ciekawa pasta, muszę spróbować 🙂
Ola in the kitchen
23/08/2014 @ 22:29
Kocham dynie szkoda tylko że kojarzy się z jesienią. A pasta świetna i ten słoneczny kolor 😀
Klaudia
23/08/2014 @ 19:18
U mnie dzisiaj na blogu też hummus z dyni. 🙂
margot
23/08/2014 @ 17:19
Pasta marzenie , kolor ma jeszcze fajny na dokładkę
Pati
23/08/2014 @ 14:07
Bardzo podoba mi się dodatek dyni!
foodmania
23/08/2014 @ 12:40
ja jestem maniaczką dyni hokkaido!! wykorzystuję ją dosłownie do wszystkiego, ale hummusu jeszcze nie robiłam- dzięki za pomysł! genialne!! 🙂