Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba

Pasta z dyni i ciecierzycy

Widziałam ostatnio -będąc w Polsce- dynię w sklepie, więc sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. 🙂 Jak wcześniej pisałam u UK dynia piżmowa sprzedawana jest cały rok, więc jako jej wielbicielka korzystam z tego intensywnie. Na blogu znajdziecie dynię w wielu odsłonach… i na ostro jak Dynia na ostro według Nigela Slatera i w formie sałatek jak np. Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną, ale i na słodko jak np. Sernik dyniowy…  i wiele więcej…. Dlatego to smarowidło dyniowe znalezione na blogu http://przepisnachleb.pl/pasta-z-dyni-ciecierzycy/ musiałam koniecznie przetestować… Oto pasta z dyni i ciecierzycy do chleba – polecam ją Wszystkim, którzy lubią dynię oraz tym co lubią takie smarowidła..:)

Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba

Składniki:

  • ok. 200 g puree z dyni Hokkaido lub innej (u mnie dynia piżmowa)
  • ciecierzyca 1 puszka (lub 250 g ugotowanej ciecierzycy)
  • 4 łyżki sezamu (lub 1-2 łyżki pasty tahini)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • chilli w płatkach
  • ewentualnie odrobina zimnej wody

1. Dynię upiec w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni. U mnie dynię piżmowa przekroiłam na pół i po godzinie sprawdziłam widelcem czy już jest miękka. Po wyjęciu ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować.

Przygotowanie pasty z dyni i ciecierzycy

2. Sezam uprażyć na suchej patelni i …zmiksować z odrobiną oliwy a ponieważ żadne z moich urządzeń nie było w stanie tego zrobić dodałam cały a następnym razem dodam po prostu pasty sezamowej.

Przygotowanie pasty z dyni i ciecierzycy Przygotowanie pasty z dyni i ciecierzycy

3. Wszystkie składniki zmiksować, jeśli pasta jest za sucha dodać odrobinę zimnej wody.

Przygotowanie pasty z dyni i ciecierzycy

4. Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli.

Smacznego 🙂

Pasta z dyni i ciecierzycy

Pasta z dyni i ciecierzycy