Bakłażan smażony
Kupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i zupełnie niechcący wyszło mi to cudo… 🙂 Super chrupiący, delikatny bakłażan smażony, który w połączeniu z czosnkowym sosikiem po prostu uzależnia! Właściwie w mojej kuchni rzadko przygotowuję bakłażana, ale to chrupiące cudeńko będę częściej przygotowywać, bo oboje się tym zachwyciliśmy. 🙂 Oto przepis na smażonego bakłażana. Baaaaardzo zachęcam do wypróbowania!
Ciekawostka: prawidłowa nazwa bakłażana (zwanego również oberżyną) to “Psianka podłużna”… Przyznam się bez bicia, że do dzisiaj nie miałam o tym pojęcia… 😉
Bakłażan smażony – składniki:
- bakłażan
- panierka Panko (myślę, że bułka tarta też się sprawdzi…)
- sezam i/lub nasiona siemienia lnianego
- mąka
- jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos: (może też być zwykły jogurt naturalny albo dowolny ulubiony sosik)
- 5-6 łyżek jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- garść czarnych posiekanych oliwek
- sól, pieprz
Bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą z dwóch stron i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie bakłażan powinien puścić sok wtedy należy go opłukać w zimnej wodzie i osuszyć w papierowym ręczniku.
Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem a do trzeciej wsypujemy panierkę. Ja do panierki Panko dosypałam garść sezamu i nasion siemienia lnianego.
Każdy plaster posypujemy lekko solą i pieprzem i obtaczamy najpierw dokładnie w mące, później w jajku a następnie w panierce.
Smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Jak zrobią się złote to jeszcze chwilę smażymy co chwilę odwracając i najlepiej przed wyjęciem nakłuć widelcem i sprawdzić czy jest miękki. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku.
Sos – wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
Mniam… 🙂
janina
13/11/2019 @ 23:50
Zrobiłam. Bardzo smaczne
Aga Totti
26/06/2016 @ 20:34
No pyszne…brak pomyslu co zrobic z baklazanem…a tu taki prosty, szybki I smaczny sposob…super
Ela
23/02/2014 @ 18:36
Dziękuję Dorotko za bardzo szczegółowy opis.Pozdrawiam
Dorota
23/02/2014 @ 20:05
Proszę bardzo :)! Smakowały???? Pozdrawiam :)!
iwonka
28/10/2013 @ 16:00
jeden z niewielu przepisów, gdzie mówi się o uprzednim osoleniu bakłażana w panierce 🙂 dzięki za przepis, już idę do kuchni:)
Dorota
29/10/2013 @ 16:23
Ja tak robię bo bakłażan jest wtedy bardziej przygotowany do obróbki… :)! Pozdrawiam!
lolq
14/07/2013 @ 02:06
polecam wyprobowac tym samym sposobem cykinie lub patisony
opruszyc sola 🙂 niebo w gebie
Dorota
14/07/2013 @ 17:40
Na pewno wypróbuję :)! Dziękuję i pozdrawiam!
Miś Bubu
17/01/2013 @ 20:37
MMM pysznie. JA mam patelnię ceramiczną i zwykłą metalową, nie wiem na której lepisz smażyć? Zastanawiałam się nad kupieniem Forky do odwracania podczas smażenia, znacie go?
Dorota
27/01/2013 @ 21:46
Ja używam do smażenia zwykłego rondelka lub frytkownicy. Do odwracania używam tego co mam akurat pod ręką;) Każdy musi wypracować swój sposób na wykonywanie poszczególnych czynności i jak coś się przydaje, to powinno się z tego korzystać:)! Pozdrawiam!
Marta @ Co dziś zje
16/01/2013 @ 23:56
Smaczna przekąska, a i myślę, że taki bakłażan spisze się na śniadanie.
Ola in the kitchen
14/01/2013 @ 20:08
Szybie i smaczne – to lubię :}
Samantha
14/01/2013 @ 18:45
Pysznosci ! Wspaniały pomysł, na pewno spróbuję !!! 🙂
Brenia
14/01/2013 @ 10:00
Fajny przepis, bardzo lubię takie szybkie, smaczne dania 😉
karmel-itka
14/01/2013 @ 09:13
uwielbiam takie rzeczy!
cukinia, bakłażan, dynia.
pyszności!
kuchenny bałagan
14/01/2013 @ 08:35
Bardzo apetyczny i ta chrupiąca panierka, mmm
kimek
14/01/2013 @ 03:53
Wygląda super apetycznie. Mniam.
Natalia
14/01/2013 @ 01:09
Musiał być pyszny! Cudnie wygląda!