Groch z cebulą
Groch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo mi odpowiada, bo kojarzy mi się ze Świętami. 🙂 Taki groch zawsze przygotowuje moja Mama, a teraz też na stałe gości na moim wigilijnym stole. Jest to bardzo proste danie, które w ferworze przygotowań świątecznych zajmie nam naprawdę mało czasu. Można też tak przygotowany groch wykorzystać również w połączeniu wigilijnym z kapustą, ale akurat taka wersja jakoś nie należy do moich ulubionych… w przeciwieństwie do kapusty z grzybami, która też czeka w kolejce na bloga… 😉
Groch z cebulą – Składniki:
- 500 g grochu (ja miałam tylko połówki ale można użyć całych ziaren)
- 2-3 cebule
- sól, pieprz
- oliwa
Jeśli korzystamy z grochu w ziarnach to należy go zalać dużą ilością zimnej wody i zostawić na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę w której groch się moczył, wlewamy świeżej wody na tyle, żeby przykrywała groch i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości czyli ok. 1-1,5 godz. Jeśli mamy połówki ziaren to możemy je tylko opłukać i wstawić do gotowania ale ja zawsze też je namaczam na ok. 1-2 godziny po czym odlewam wodę i dolewam świeżej i gotuję do miękkości czyli ok. 40-60 min.
Jak groch zaczyna już być miękki dodajemy do niego posiekaną i uduszoną na oliwie cebulkę z oliwą w której się dusiła i duuużo pieprzu. Dodatkowo oprócz dodanej cebulki z oliwą dodajemy jeszcze więcej oliwy, ponieważ potrawa ma się zrobić bardziej zawiesista, ja zawsze dolewam na oko, ale myślę że może to być nawet pół szklanki. W razie potrzeby poprawiamy też solą ale danie z założenia ma być pieprzne :)!
Smacznego 🙂
Ania
07/02/2015 @ 07:42
Ale mi smaka narobilas. Uwielbiam takiecdanis ale na jakis czas muszebje odstawic..
veronika
20/01/2013 @ 12:11
ojjj jak ja lubię groch! ku niezadowoleniu współmieszkańca, bardzo lubię:)
Samantha
13/01/2013 @ 13:41
Wypróbuję na pewno, wygląda mega pysznie ! Pozdrawiam 🙂
Fariba
12/01/2013 @ 10:30
Nigdy nie probowalam
karmel-itka
12/01/2013 @ 09:30
nigdy nie jadłam takiej potrawy.
jestem mega ciekawa!
Kasia
12/01/2013 @ 06:48
mmm pysznie wygląda 🙂
kimek
12/01/2013 @ 05:44
Fajne, proste, na pewno smaczne.