Chałka

Chałka

Chałka

Dla mnie chaÅ‚ka to takie miÅ‚e kulinarne wspomnienie z dzieciÅ„stwa… kromka chaÅ‚ki z masÅ‚em i szklanka mleka… Ale to smakowaÅ‚o:)! ZresztÄ… teraz też smakuje…:) Dlatego wÅ‚aÅ›nie postanowiÅ‚am przygotować takie cudo. ChaÅ‚ka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu jak przestygnie i jest Å›wieża ale również nastÄ™pnego dnia – o ile coÅ› zostanie 😉 – można jÄ… stostować i wtedy jest wybornie chrupiÄ…ca na zewnÄ…trz i miÄ™kka w Å›rodku… Po prostu palce lizać…:)!!!!

ChaÅ‚ka – skÅ‚adniki:

  • 2.5 Å‚yżeczki drożdży suchych
  • 4 Å‚yżeczki oliwy plus extra do natÅ‚uszczenia
  • 4 Å‚yżeczki cukru
  • 2 jajka plus 1 żółtko do posmarowania
  • 2 Å‚yżeczki soli (daÅ‚am 1,5)
  • 550 g mÄ…ki chlebowej pszennej (przesianej) plus extra do podsypania
  • 250 ml wody
  • mak do posypania (opcjonalnie)

 

Do rondelka wlewam wodę i podgrzewam żeby była bardzo gorąca. Odlewam 4 łyżki wody do miseczki i jak woda przestygnie i będzie letnia dodaję do niej drożdże, mieszam je i odstawiam do wyrośnięcia na jakieś 5 min. Do reszty gorącej wody dodaję cukier i oliwę (cukier musi się rozpuścić) odstawiam płyn do przestygnięcia, żeby był letni.

W dużej misce roztrzepuję jajka, dodaję przestudzony płyn, sól i wyrośnięte drożdże.

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

DodajÄ™ do mikstury poÅ‚owÄ™ mÄ…ki i wyrabiam. Po trochu dodajÄ™ pozostałą mÄ…kÄ™. Jak już mam połączone wszystkie skÅ‚adniki to dalej wyrabiam ciasto – najlepiej na posypanej mÄ…kÄ… powierzchni – aż zrobi siÄ™ ono elastyczne i gÅ‚adkie.

Przygotowanie chałki

Miskę lekko smaruję oliwą i przekładam ciasto do wyrośnięcia. Miskę przykrywam lekko wilgotną (!) ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny aż podwoi objętość.

Przygotowanie chałki

Po tym czasie przekÅ‚adam ciasto na lekko podsypanÄ… mÄ…kÄ… powierzchniÄ™ i ugniatam aby wypuÅ›cić caÅ‚e powietrze! DzielÄ™ ciasto na maÅ‚e kawaÅ‚ki bo zrobiÅ‚am z ciasta maÅ‚e chaÅ‚ki i tylko jednÄ… wiÄ™kszÄ…. Nie byÅ‚am pewna czy uda mi siÄ™ zaplatanie… ale jakoÅ› poszÅ‚o!

Blaszkę lekko natłuszczam i układam w odstępach chałki.

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Przykrywam suchą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut aż podwoją objętość. Po tym czasie ubijam żółtko z jedną łyżką wody aż zrobi się pianka i smaruję chałki a następnie posypuję makiem.

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę ok 30 min aż chałki zrobią się złote.

Chałka

Chałka

Smacznego 🙂

źródło: C.Bretherton, Baking