Chałka
Dla mnie chaÅ‚ka to takie miÅ‚e kulinarne wspomnienie z dzieciÅ„stwa… kromka chaÅ‚ki z masÅ‚em i szklanka mleka… Ale to smakowaÅ‚o:)! ZresztÄ… teraz też smakuje…:) Dlatego wÅ‚aÅ›nie postanowiÅ‚am przygotować takie cudo. ChaÅ‚ka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu jak przestygnie i jest Å›wieża ale również nastÄ™pnego dnia – o ile coÅ› zostanie 😉 – można jÄ… stostować i wtedy jest wybornie chrupiÄ…ca na zewnÄ…trz i miÄ™kka w Å›rodku… Po prostu palce lizać…:)!!!!
ChaÅ‚ka – skÅ‚adniki:
- 2.5 łyżeczki drożdży suchych
- 4 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia
- 4 łyżeczki cukru
- 2 jajka plus 1 żółtko do posmarowania
- 2 łyżeczki soli (dałam 1,5)
- 550 g mÄ…ki chlebowej pszennej (przesianej) plus extra do podsypania
- 250 ml wody
- mak do posypania (opcjonalnie)
Do rondelka wlewam wodę i podgrzewam żeby była bardzo gorąca. Odlewam 4 łyżki wody do miseczki i jak woda przestygnie i będzie letnia dodaję do niej drożdże, mieszam je i odstawiam do wyrośnięcia na jakieś 5 min. Do reszty gorącej wody dodaję cukier i oliwę (cukier musi się rozpuścić) odstawiam płyn do przestygnięcia, żeby był letni.
W dużej misce roztrzepuję jajka, dodaję przestudzony płyn, sól i wyrośnięte drożdże.
DodajÄ™ do mikstury poÅ‚owÄ™ mÄ…ki i wyrabiam. Po trochu dodajÄ™ pozostałą mÄ…kÄ™. Jak już mam połączone wszystkie skÅ‚adniki to dalej wyrabiam ciasto – najlepiej na posypanej mÄ…kÄ… powierzchni – aż zrobi siÄ™ ono elastyczne i gÅ‚adkie.
Miskę lekko smaruję oliwą i przekładam ciasto do wyrośnięcia. Miskę przykrywam lekko wilgotną (!) ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny aż podwoi objętość.
Po tym czasie przekÅ‚adam ciasto na lekko podsypanÄ… mÄ…kÄ… powierzchniÄ™ i ugniatam aby wypuÅ›cić caÅ‚e powietrze! DzielÄ™ ciasto na maÅ‚e kawaÅ‚ki bo zrobiÅ‚am z ciasta maÅ‚e chaÅ‚ki i tylko jednÄ… wiÄ™kszÄ…. Nie byÅ‚am pewna czy uda mi siÄ™ zaplatanie… ale jakoÅ› poszÅ‚o!
Blaszkę lekko natłuszczam i układam w odstępach chałki.
Przykrywam suchą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut aż podwoją objętość. Po tym czasie ubijam żółtko z jedną łyżką wody aż zrobi się pianka i smaruję chałki a następnie posypuję makiem.
Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę ok 30 min aż chałki zrobią się złote.
Smacznego 🙂
źródło: C.Bretherton, Baking
Ola
26/01/2013 @ 21:13
Czy do wykonania chałki koniecznie potrzebujemy jajek? Niedawno wyczytałam, że nie są one niezbędne do wypieku ciasta drożdżowego, ale wolę się upewnić. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam 🙂
Dorota
27/01/2013 @ 14:10
Jajka nie sÄ… niezbÄ™dne i na pewno można w sieci znaleźć przepis na chaÅ‚kÄ™ bez jajek, zastÄ™pujÄ…c je masÅ‚em. Ale dopóki sama nie wypróbujÄ™ takiego zmodyfikowanego przepisu, to nie mogÄ™ tego polecić….:( MyÅ›lÄ™, że jeÅ›li nie możesz używać jajek to siÄ™gnij do innego już wypróbowanego przepisu a ja jak przy okazji przetestujÄ™ ten przepis, w wersji bez jajek to wrzucÄ™ jego uaktualnienie… Pozdrawiam!
KaÅ›
15/01/2013 @ 20:03
i dla mnie jest to smak dzieciÅ„stwa 🙂 zarówno chaÅ‚a, jak i 'buÅ‚eczki' wyszÅ‚y Ci jak malowane
magda
24/12/2012 @ 13:12
DziÄ™kujÄ™ za życzenia i również WesoÅ‚ych i pogodnych ÅšwiÄ…t życzÄ™! :))
Ola in the kitchen
13/11/2012 @ 22:29
Kopara mi opadła! Wyglądają bardzo profesjonalnie.
Samantha
13/11/2012 @ 19:16
Podziwiam, wspaniałe i przepysznie się prezentują !
pasjonatka
13/11/2012 @ 18:37
wyglada oblednie, a do tego ta instrukcja, jestem pod wrazeniem 🙂
Capacitier
13/11/2012 @ 18:06
Moje rodzina na pewno byłaby zadowolona z faktu zaserwowania przeze mnie takiego pieczywa 😉
Upiecz coÅ› zdrowsze
13/11/2012 @ 17:06
śliczna! 🙂
Pan Deserek :)
13/11/2012 @ 16:09
WyglÄ…da rewelacyjnie – chyba zrobiÄ™ takie bo mi smaczku narobiÅ‚aÅ› 🙂
Nemi
13/11/2012 @ 10:14
Faktycznie cudowna!!
Basia
13/11/2012 @ 09:34
Marzę o takiej chałce jak Twoja 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Droczilka
13/11/2012 @ 07:05
Oj, zjadÅ‚oby sie takiej domowej chaÅ‚eczki na Å›niadanko, a w domu tylko czarny chleb…. Ech…:-)
Inspirowane smakiem
13/11/2012 @ 06:26
Pięknie wygląda. I pewnie świetnie smakuje. Mnie chałka kojarzy się z wigilijnym stołem. 🙂
Natalia
13/11/2012 @ 01:23
Chałka już chodzi za mną od miesiąca. Wszędzie ją widuję 🙂 to chyba znak że pora ją upiec. U Ciebie wyglada wyjątkowo smacznie