Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi
Wymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane 😉 Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta drożdżowego z owocami/skórkami kandyzowanymi. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale niestety najlepsze są pierwszego dnia. Chociaż takie kilka sztuk i tak znika szybciej niż Wam się wydaje… 😉 Zapraszam!
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi
Składniki (6-8 bułek)
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml mleka podgrzanego
- 60 g masła
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- kilka kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
- 150-200 g owoców/skórek kandyzowanych drobno pokrojonych
- kilka łyżek rozpuszczonego masła do posmarowania
Do 2-3 łyżek ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na około 10 minut.
Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pozostałe składniki- oprócz kandyzowanych owoców/skórek – i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Dodać pokrojone kandyzowane owoce/ skórki i całość wyrobić aż połączą się z ciastem.
Przełożyć wyrobione ciasto do miski, lekko wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią i uformować 6-8 małych kulek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.
Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
Wypieki Pauli
29/03/2014 @ 21:02
Wyglądają cudownie i muszą być pyszne! 🙂
kulinarny blog samanthy
29/03/2014 @ 20:24
Pysznie ro wymysliłas Dorotko, znakomite 🙂
Kaś
27/03/2014 @ 12:37
to poproszę tak minimum dwie 🙂
Łucja
26/03/2014 @ 20:24
Pyszne bułeczki 🙂 Na bogato!
Sosna
26/03/2014 @ 16:33
OMG, chcę takie jutro na śniadanie! 😀
Natalia - Poezja Smaku
26/03/2014 @ 00:12
Mmmm cudowne muszą być!
skoraq cooks
25/03/2014 @ 20:03
Znając mnie na pewno nie doczekałyby drugiego dnia 😉
Pan Deserek :)
25/03/2014 @ 19:07
Bułki i ciasta drożdżowe zawsze i o każdej porze 😉
Salvador Dali
24/03/2014 @ 18:18
baardzo napakowane! 😉 wyglądają jak okrągły keks! 😀
Dorota
25/03/2014 @ 17:15
🙂 prawie!
pieczarka mysia
24/03/2014 @ 17:59
wygladaja bardzo smakowicie 🙂
Magda C.
24/03/2014 @ 13:10
Cudowne, domowe i pachnące bułeczki!
Pati
24/03/2014 @ 08:09
Fantastyczne bułeczki, cudny lukier i pyszne nadzienie!
majka
24/03/2014 @ 08:02
Fajne buleczki 🙂 Tez lubie takie z kandyzowananymi owocami. Porywam jedna 🙂
margot
24/03/2014 @ 07:10
A matko, jakie apetyczne
Dorotko te bułki udały się tobie na medal
domowacukierniaewy.blox.pl
24/03/2014 @ 04:54
Ale fantastyczne bułeczki, i ten pyszny lukier… 🙂