Ciasto z dyni
Po dyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)!
Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia… ale nic nie poradzę… jest tyyyyle przepisów do wypróbowania… i tak staram się jak mogę powstrzymać, żeby każdy przepis nie był z dynią w tle;)! Jak mówiłam dynia to miłość a wiadomo, że początki każdej miłości bywają trudne dla otoczenia proszę więc o wybaczenie.
Muszę powiedzieć, że z dużej ilości przepisów zdecydowałam się na proste, szybkie i wyglądająco baaardzo kusząco ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…
Ciasto z dyni – składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki startej dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
Posypka:
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki płatków migdałowych
Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.
W miseczce mieszam składniki na posypkę.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.
Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.
W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto przed włożeniem do piekarnika aleja trochę się bałam, żeby płatki migdałowe się za bardzo nie spiekły i dopiero ciasto posypałam po jakichś 25 min co spowodowało, że cukier z migdałami nie przylegał za bardzo do ciasta… ale i tak było pyyyszne:)!
Smacznego 🙂
asa73
20/02/2015 @ 18:02
CZY DO TEGO CIASTA NIE DODAJE SIĘ ŻADNEGO TŁUSZCZU ?
Dorota
20/02/2015 @ 18:15
Bez tłuszczu..:)! Pozdrawiam!
Agnieszka
10/01/2015 @ 18:14
Od momentu gdy znalazłam ten przepis minęły może 3 miesiące a ja piekłam to ciasto co najmniej 7 razy , nawet na dużą blachę 1,5 porcji , zawsze wychodzi jest przepyszne , używam dyni hokkaido i nigdy nie było zakalca , co do ilości cukru zgadzam się że szklanka w zupełności wystarcza . I w tej chwili właśnie kończy się piec moje dyniowe ciasto . Dziękuje za przepis
Pozdrawiam serdecznie
Dorota
11/01/2015 @ 12:14
Cieszę się, że tak smakuje! Dziękuję za komentarz i zapraszam do korzystania z innych przepisów… Fajnie by było dostać czasem zdjęcia takich wypieków 🙂 Pozdrawiam!
Homcia w domu
11/09/2014 @ 10:13
Ciasto takie jak lubię:) Szybkie i proste do wykonania a w dodatku zdrowe i smaczne!
Zapraszam również do siebie: http://homciawdomu.blogspot.com/
magda
18/11/2013 @ 13:53
pytałam znajomych i mówia, że może proszek był stary do pieczenia … ja piekłam w 180stopniach na termoobiegu przez 1godz. i 10 min. Czy ten termoobieg mógł spowodowac zakalca? Nie poddam się i zrobie dzisiaj po raz drugi 🙂
Dorota
18/11/2013 @ 14:13
Myślę, że do ciast najlepiej nie korzystać z termoobiegu chyba, że przepis tak zaleca…. W tym przypadku zwykła grzałka góra-dół jest wystarczająca. Jeśli masz jakąś wilgotną odmianę dyni, to może jeszcze dobrze będzie ją odcisnąć, przed dodaniem do ciasta. Pozdrawiam i trzymam mocno kciuki :)!
Dorota
16/11/2013 @ 17:30
Szkoda…:( Zakalec może powstać z różnych powodów… począwszy od zbyt długiego wyrabiania, za niskiej temperatury, zbyt krótkiego czasu pieczenia czy zbyt dużej różnicy temperatur po wyjęciu z piekarnika… A może dynia była bardzo wodnista? Ja korzystałam z dyni piżmowej, która jak widać na zdjęciu jest raczej sucha… Pozdrawiam!
magda
16/11/2013 @ 17:07
Wszystko wyglądało tak samo tylko w środku zakalec 🙁
basia
02/11/2013 @ 17:15
ciasto pyszne, dałam 1 szklankę cukru i jest wystarczającą słodkie, pięknie wyrosło
pozdrawiam:)
Dorota
02/11/2013 @ 18:03
Witam w klubie ludzi dyniowo-zakręconych ;)! Tyle dyniowych przepisów czeka do wypróbowania…:)! Pozdrawiam!
Aneta
12/12/2012 @ 10:25
Ciasto dobre ale zdecydowanie za słodkie 2 szklanki cukru to za dużo, wystarczyłaby jedna.
gin
15/11/2012 @ 15:55
Wygląda bardzo apetycznie. Też robiłam ciasto z dyni, ale z dodatkiem musu. Jak coś ścieram do ciasta, to marchewkę 🙂
Pan Deserek :)
13/11/2012 @ 16:10
Wygląda rewelacyjnie – ja już jedno ciasto z dyni zrobiłem a teraz za kolejne będę się zabierał -wspaniała ta dynia 🙂
Ola
10/11/2012 @ 21:17
niech sezon dyniowy się nie kończy…
codojedzenia
09/11/2012 @ 23:43
Tez pieke czesto dynia
Joanna
09/11/2012 @ 20:59
Hey,siostra 🙂 Jutro zrobie .Tacie została dynia .Wygląda super 🙂
Samantha
09/11/2012 @ 15:46
Pyszne dyniowe smaki ! Cudowne ciasto 🙂 Buziaczki 🙂
Natalia
09/11/2012 @ 01:27
Wygląda wspaniale :))) jestem ciekawa jak smakuje