Potrawy z dyni: Chleb dyniowy
Dzisiaj mojej miłości do dyni ciąg dalszy… bo postanowiłam zrobić chlebek dyniowy. Mam mnóstwo przepisów na potrawy z dyni do zrobienia ale teraz mój wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden posiłek dla kilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary.
Chleb dyniowy – składniki:
- 300 g mąki pszennej (przesianej)
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- starta dynia – 120 g
- 30 g nasion dyni
- 300 ml maślanki
W misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.
Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.
Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch.
W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu jak się puka w spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze upieczony. Chlebek należy również w miarę dobrze wystudzić przed pokrojeniem, najlepiej na kratce.
Smacznego 🙂
źródło: C.Bretherton, Baking
Ciasto z dyni - przepis na ciasto dyniowe z posypką migdałową
18/11/2013 @ 21:56
[…] dyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni […]
basia
02/11/2013 @ 17:21
właśnie chlebek został skonsumowany jako dodatek do kremu z dyni, powiem krótko to był iście królewski posiłek, chlebek ma cudownie chrupiącą skórkę a wilgotny w środku, cudowny, to mój pierwszy upieczony chlebek:)
Dorota
02/11/2013 @ 18:01
Bardzo się cieszę, że smakował… zapraszam do pieczenia innych chlebów i próbowania innych potraw z mojej ukochanej dyni :)! Pozdrawiam!
Aga
04/01/2013 @ 14:29
Lubię piec wszelakie domowe chlebki, a że miałam trochę zamrożonej dyni więc upiekłam. Wyszedł bardzo fajny z chrupiącą skórką i wilgotny w środku, lekko słodkawy o zapachu i posmaku piernika 🙂 Trochę mnie to zdziwiło, czy Tobie także taki wyszedł?
Już upiekłam sobie biszkopt na kolejny przepis z Twojego bloga, a mianowicie "Ciasto z galaretkami" wieczorem będę kończyć, aby był na jutro.
Pozdrawiam
Dorota
04/01/2013 @ 15:54
Bardzo się cieszę, że smakował :)! Myślę, że na ten smak ma duży wpływ soda… Mam nadzieję, że masz więcej dyni bo w przyszłym tygodniu podzielę się moim przepisem na wytrawne pierożki z fetą…pyszne:)! Ale ja nie jestem obiektywna bo jestem fanką dyni 😉 Daj znać jak ciasto wyszło…Pozdrawiam!!!!
Emcia Pichci
06/11/2012 @ 22:31
no no takiego chlebka jeszcze nie jadłam 🙂
Basia
06/11/2012 @ 22:14
Pięknie się prezentuje! Musi być pyszny:)
Pan Deserek
06/11/2012 @ 07:47
Tak domowy chlebek to normalnie uczta dla podniebienia – a jeszcze dyniowy ummmmm 🙂
Upiecz coś zdrowsze
05/11/2012 @ 23:06
chyba muszę w końcu kupić dynię 😉
Fun and Taste
05/11/2012 @ 19:28
Piękne zdjęcia, rewelacyjny pomysł na chlebek! Kradnę kromeczkę inaczej język ucieknie mi…..;)
Samantha
05/11/2012 @ 19:15
Pyszny chlebek i rewelacyjnie wygląda 🙂 Ja ostatnio kupiłam książkę Paula Hollywood'a "How to Bake", znakomita też coś wypróbuję ! Pozdrawiam 🙂
karmel-itka
05/11/2012 @ 08:25
zapisany!
wspaniały chleb..
Magda
05/11/2012 @ 07:05
chlebek prezentuje się bardzo smakowicie 🙂