Potrawy z dyni: Chleb dyniowy

Potrawy z dyni - chleb dyniowy

Potrawy z dyni - chleb dyniowy

Dzisiaj mojej miłości do dyni ciąg dalszy… bo postanowiłam zrobić chlebek dyniowy. Mam mnóstwo przepisów na potrawy z dyni do zrobienia ale teraz mój wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden posiłek dla kilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary.

Chleb dyniowy – składniki:

  • 300 g mąki pszennej (przesianej)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • starta dynia – 120 g
  • 30 g nasion dyni
  • 300 ml maślanki

W misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.

Potrawy z dyni - chleb z dyni

Potrawy z dyni - chleb z dyni

Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.

Potrawy z dyni - chleb z dyni

Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch.

Potrawy z dyni - chleb z dyni

W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu jak się puka w spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze upieczony. Chlebek należy również w miarę dobrze wystudzić przed pokrojeniem, najlepiej na kratce.

Potrawy z dyni - chleb dyniowy

Potrawy z dyni - chleb dyniowy

 

Smacznego 🙂

źródło: C.Bretherton, Baking