Chleb orkiszowy
Uwielbiam takie proste -jak ten- przepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba mieć garnek żeliwny… Jeśli akurat nie jest się szczęśliwym posiadaczem owego garnka, to można na początek pożyczyć jakiś na przetestowanie od kogoś znajomego a jak nam chleb zasmakuje to dopiero kupić….;) Jak każdy chleb pieczony w garnku ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Do przepisu będę jeszcze wracać a jak uda mi się kupić gdzieś mąkę jasną orkiszową to koniecznie też oryginalną wersję wypróbuję :)!
Chleb orkiszowy
Składniki:
- 3 szklanki mąki chlebowej orkiszowej 700 (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- czubata łyżeczka soli
- 1 1/2 szklanki wody
- otręby lub płatki owsiane do podsypania
Wszystkie składniki (mąkę, drożdże, sól i wodę) wymieszać w dużej misce. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin.
Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Po około pół godzinie wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – garnek wysypać na dno otręby lub płatki owsiane i przelać/ przełożyć do niego ciasto. Zamknąć pokrywkę i piec około pół godziny a następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód chleba, to wydaje on głuchy odgłos?. Jeśli nie, to wstawić chleb – już bez garnka- do piekarnika i jeszcze dopiec 5-10 minut. Jeśli wydaje głuchy odgłos to jest upieczony :)! Należy studzić chleb na kratce.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach”
Źródło: http://konwaliewkuchni.blogspot.co.uk/2014/02/chleb-orkiszowy-okragy-jak-paczek.html
kulinarny blog samanthy
10/04/2014 @ 19:28
Samo zdrowie, znakomity 🙂
Konwalie w kuchni
08/04/2014 @ 17:45
Piękny!
Z ciemnej mąki nie zawsze wychodzi taki dorodny:)
Cieszę się, że przepis się spodobał:))
Dorota
12/04/2014 @ 08:49
Bardzo się podobał :)! Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)!
Shiral
07/04/2014 @ 22:04
Dla mnie kupne pieczywo może nie istnieć, ale już te domowe… pyszne, nigdy nie potrafię mu się oprzeć 🙂
Dorota
08/04/2014 @ 15:04
Niestety ja też nie… 😉
Anita
07/04/2014 @ 17:45
Jak księżyc w pełni – śliczny okrągły i ma kratery:)
skoraq cooks
06/04/2014 @ 19:46
Rzeczywiście prostotka, ale ja mam jeszcze prostszy pomysł: wpraszam się do Ciebie na pajdę takich pyszności. Koniecznie z masłem i z pomidorem 🙂
Dorota
08/04/2014 @ 15:05
O tak…. choć na dobre pomidory trzeba jeszcze poczekać 🙁
dżemdżus
05/04/2014 @ 22:46
Chlebek piękny i zazdrość mnie bierze że ja takich nie umiem 🙂
Dorota
06/04/2014 @ 18:27
Oj tam nie umiem…. spróbować trzeba!!!! Jak ja piekę, to każdy może…:)!
lutka40
05/04/2014 @ 20:36
no ,piękny jest
Ola in the kitchen
04/04/2014 @ 20:23
Piękny bochenek!
zjedz_mnie
04/04/2014 @ 14:26
Nie powinnam tu zaglądać głodna, bo aż się obśliniłam 🙂
Marek
04/04/2014 @ 11:37
Bardzo ładne zdjęcia, aż czuję zapach.
Natalia - Poezja Smaku
04/04/2014 @ 00:16
Wspaniały bochenek! Ja jednak przymierzam się do Twojego żyrafiego 🙂
Dorota
06/04/2014 @ 18:29
Nie mogę się doczekać :)!
Łucja
03/04/2014 @ 23:09
Piękny chlebek 🙂 faktycznie prosty i zdrowy !
domowacukierniaewy.blox.pl
03/04/2014 @ 20:07
Jak zwykle jestem pod wrażeniem 🙂
Magda C.
03/04/2014 @ 19:58
Piękny ten chleb, bardzo lubię orkiszowy 🙂
Małgosia-napiecyku
03/04/2014 @ 17:29
Oj, dawno mnie tutaj nie było:) Chlebuś piękny, prawdziwy, wiejski z chrupiącą, popekaną skórką:))
ewa
03/04/2014 @ 09:33
taki chlebek to aż chcę się zjeść, piękny 🙂
margot
03/04/2014 @ 06:53
No taki z najwyższej półeczki , przepiękny i z mojej ulubionej maki orkiszowej
Pati
03/04/2014 @ 06:44
Wygląda przepysznie! Szkoda, że nie mogę poczuć jego zapachu….
Kasia - Ulubione Przepisy
03/04/2014 @ 06:26
Wygląda pięknie! 🙂 Chyba muszę powrócić do pieczenia chleba samodzielnie 🙂
Dorota
06/04/2014 @ 18:31
Koniecznie :)!!!
Inspirowane Smakiem
03/04/2014 @ 04:55
Ciepły chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masełkiem – idealne śniadanie. :))