Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem
Chleb, który dzisiaj Wam chciałam pokazać to chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu http://smakiaromaty.blogspot.co.uk/. Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już :)! Robiłam ten chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem już kilka razy i na pewno jeszcze wiele razy go zrobię :)!
Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem
Składniki
(na duży bochen pieczony w 5-litrowym garnku żeliwnym)
- 600 g mąki pszennej chlebowej – 850, 750, 650
- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 3/4 szkl płatków owsianych górskich
- 3/4 szkl pestek słonecznika
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży (u mnie 5 g drożdży instant)
- ok 550 g wody
Wszystkie składniki mieszamy w misce do momentu połączenia, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin.
Ciasto wylewamy na obficie omączony blat. Formujemy bochenek zgarniając ciasto do środka. Układamy bochenek na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
W połowie czasu wyrastania wstawiamy żeliwny garnek do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Jak ciasto wyrośnie to wyjmujemy-BARDZO OSTROŻNIE- gorący garnek z piekarnika i wkładamy bochenek razem z papierem, przykrywamy i pieczemy około 35 minut. Jeśli nie używamy papieru do przed włożeniu chleba do garnka dobrze jest wsypać na spód garnka np. płatki owsiane. Następnie zdejmujemy -ostrożnie- pokrywkę i dopiekamy 30-35 minut. Jeśli pukamy w spód chleba to powinien on wydawać głuchy odgłos, jeśli nie wydaje to jeszcze go dopiekamy.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach”
busia
14/11/2015 @ 19:48
przepis na zakwas prosze
margot
31/05/2014 @ 16:00
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/chleb-z-patkami-owsianymi-i-nasionami.html
pyszny on
Justyna | blog.darygrecji.pl
06/05/2014 @ 16:59
Nigdy sama nie piekłam chleba, ale wiele chlebów które jadłam, bo ktoś sam piekł, był strasznie gliniastych, ten wygląda na chrupiący i pyszny:)
Opalanka
04/05/2014 @ 17:16
No bardzo piękny Ci on!
Zjadach chleba
01/05/2014 @ 18:46
Cuuuudo !!!!!!!
Taka jedna
01/05/2014 @ 17:30
A można dodać ziaren siemienia lnianego? Ponoć też są baaaardzo zdrowe.
C'est moi
01/05/2014 @ 17:26
Ale bombowy chlebek !!!!! Zostawcie chociaż jedną kromeczkę dla mnie 😉
Magda C.
30/04/2014 @ 10:23
Ojej jaki śliczny! Aż mi ochoty narobiłaś, żeby go upiec 🙂
Dorota
01/05/2014 @ 13:33
Naprawdę warto!
Natalia - Poezja Smaku
30/04/2014 @ 00:02
Ale on fajny i chrupiący :)))
skoraq cooks
29/04/2014 @ 21:50
Piękny więc i ja upiekę. To już postanowione 😀
Dorota
01/05/2014 @ 13:33
Bardzo się cieszę :)!
lutka40
29/04/2014 @ 21:04
PIĘKNY I SWOJSKI
Ola in the kitchen
29/04/2014 @ 20:21
Ale śliczny! Super!!!
domowacukierniaewy.blox.pl
29/04/2014 @ 18:51
Wiesz, że uwielbiam Twoje pieczywo, prawda? 🙂
Dorota
01/05/2014 @ 13:34
Bardzo mi miło… a jeszcze milej mi będzie, jak na coś się skusisz i upieczesz :)!!!
wisla
29/04/2014 @ 18:11
Dziekuję za dołączenie do listy “Na zakwasie i na drożdzach”
Mam nadmiar płatków owsianych i własnie nastawiam ten chleb. Zachęciły mnie Twoje apetyczne zdjecia.
Pozdrawiam 🙂
Dorota
01/05/2014 @ 13:35
U Ciebie to na pewno będzie cudny bochenek :)!
Anita
29/04/2014 @ 12:10
Wspaniały bochen:)
Ania
28/04/2014 @ 21:46
świetne zdjęcia!:)
musiał smakować bosko – uwielbiam wszelkie dodatki do chleba:)
Dorota
01/05/2014 @ 13:36
Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)!
lady laura.
28/04/2014 @ 19:17
Wspaniały ,z pasta ,którą proponowałaś pewnie zjadłabym z połowę.
Salvador Dali
28/04/2014 @ 18:41
ale ci pięknie wyszedł! :O
Cuuudo!
Łucja
28/04/2014 @ 17:16
Piękny 😉 ciekawa jestem czy można go upiec bez garnka ?
Dorota
28/04/2014 @ 17:23
Myślę, że można spróbować go upiec w gorącym piekarniku, na rozgrzanym kamieniu lub rozgrzanej blaszce :)! Oczywiście z małą keksówką na spodzie piekarnika z wrzącą wodą…. Pozdrawiam :)!
Ervisha
28/04/2014 @ 10:11
Kocham domowy chlebek ;D
Smakowe Kubki
28/04/2014 @ 08:22
Lubie chleby na zakwasie, ale moje dwa zakwasy ostatnio się na mnie obraziły, więc na złość im
upiekę ten chleb na długi weekend. Podoba mi sie przepis.
Dorota
28/04/2014 @ 17:25
Chlebek jest naprawdę pyszny! Też go będę znowu piekła w ten weekend :)! Pozdrawiam!
Pati
28/04/2014 @ 07:23
Wygląda bardzo smakowicie!
majka
28/04/2014 @ 07:01
Piekny ten Twoj chlebek. I jakie ma pekniecie, no no :))
Pozdrowienia.
Inspirowane smakiem
28/04/2014 @ 05:03
Obłędny! Szkoda, że nie mam żeliwnego garnka. 🙁 Myślisz, że jest możliwe upieczenie go na kamieniu?
Dorota
28/04/2014 @ 17:26
Ładnie trzyma kształt więc można spróbować :)! Pozdrawiam!