Boczek pieczony w cydrze
Przepis na ten aromatyczny, pieczony boczek znalazłam u Amber. Oryginalnie powinien być podawany z jabłkami, ale ponieważ niedawno robiłam schab z jabłkami, to tym razem jabłka sobie odpuściłam 😉 Boczek pieczony jest bardzo aromatyczny i praktycznie rozpływa się w ustach. Jedyną jego wadą jest to, że nie udało mi się kupić bardziej mięsnego kawałka i trzeba było zadowolić się tym, co było… Ogólnie za tłustymi mięsami nie przepadam, ale od czasu do czasu, można sobie na kawałeczek pozwolić, szczególnie taki aromatyczny kawałek…
Boczek pieczony w cydrze
Składniki:
- ok. 2 kg boczku ze skórą (z dużą ilością mięsa)
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka soli
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- mały korzeń świeżego imbiru w plastrach
- pieprz mielony
- 0,4 l cydru
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Mielone goździki, cukier, sól, i pieprz wymieszać. Skórę boczku ponacinać głęboko, ale tak, żeby nie uszkodzić mięsa. Wetrzeć przyprawy w nacięcia.
Na blachę wyłożyć obrane i grubo pokrojoną marchew i cebulę, ząbki czosnku i plastry obranego imbiru. Na warzywach ułożyć boczek i wstawić do gorącego piekarnika na około 25 minut, aż skórka zbrązowieje i zrobi się chrupiąca. Zmniejszyć temperaturę do 95 stopni, podlać boczek cydrem i piec jeszcze dwie godziny.
Po wyjęciu z piekarnika mięso zostawiamy jeszcze około 20 minut na blaszce, zanim go pokroimy.
Smacznego 🙂
Salvador Dali
04/05/2014 @ 06:34
o matko.. ja jestem boczkożercą, wiedziałaś jak do mnie trafić!
Ale skorupa na wierzchu… mmm! 🙂
Marzena
03/05/2014 @ 20:23
Jakbym mojemu mężowi go to nie dałby mi spokoju…:-) Wygląda mega apetycznie:-)
Kulinarna Fuzja
02/05/2014 @ 22:47
Choć nie przepadam za mięsiwami, to ten boczek wygląda zniewalająco !!!!!!!
skoraq cooks
02/05/2014 @ 19:32
Ach ten cydr, do wszystkiego się przydaje 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
02/05/2014 @ 12:06
Ale apetyczny kawał mięsa 🙂
Łucja
01/05/2014 @ 19:21
wygląda tak apetycznie że nie mogę oczu oderwać 🙂
Taka jedna
01/05/2014 @ 17:37
Już wiem co to jest cydr. Przeczytałam o nim w wikipedii 🙂
Taka jedna
01/05/2014 @ 17:34
Wiem co to jest pieczony boczek. Po prostu pycha ! Ale….nie wiem co to jest cydr 🙁
Ania
01/05/2014 @ 09:48
świetny pomysł z tym cydrem:)
Dorota
01/05/2014 @ 13:32
Bardzo pyszny!
pieczarka mysia
30/04/2014 @ 15:28
mega apetyczny! 🙂
dr.Volla
30/04/2014 @ 14:06
Wygląda jak idealne danie dla mojego faceta 🙂 Trzeba wypróbować!
Magda C.
30/04/2014 @ 10:22
Bardzo fajnie wygląda ten boczek, mniam 🙂
Beata, Magazyn Kuchenny
30/04/2014 @ 05:30
W cydrze i jabłkach piekąłm szynkę – cudo wyszło! Teraz mam ochotę na ten boczek 🙂