Fougasse – chlebek z oliwkami

Chlebek Fougasse z oliwkami

Kolejne ciekawe pieczywo odkryte w czasie wspólnego, comiesięcznego pieczenia organizowanego przez Amber [http://www.kuchennymidrzwiami.pl/fougasse-mistrza-hamelmana-zaproszenie-do-marcowej-piekarni/] to fougasse – chlebek z oliwkami. Przepis zaproponowała Magda [http://konwaliewkuchni.blogspot.co.uk] Muszę powiedzieć, że wcale nie byłam przekonana, że chlebek mi wyjdzie… bo pâte fermentée (zaczyn) nie za bardzo chciało ze mną pracować 😉 Niestety nie miałam czasu, żeby zrobić drugi więc postanowiłam mimo wszystko kontynuować przygotowanie fougasse i myślę, że to był dobry pomysł :)!

Nie wiem jak powinien smakować właściwy chlebek z oliwkami fougasse, ale ten który przygotowałam – wyszedł czy nie – i tak zachwycił mnie i wszystkich którzy go próbowali! Ponieważ kawałek został do następnego dnia i chlebek był niestety gumowaty to wsadziłam go na kilka minut do nagrzanego piekarnika i znowu można było się zachwycać jego chrupkością. Nie mogę się doczekać, żeby odwiedzić blogi innych piekących, aby zobaczyć jakie to cudeńka powstały i jak jeszcze można udoskonalić ten chlebek… choć dla mnie i tak jest wspaniały :)! Zapraszam do odwiedzenia innych blogów biorących udział we wspólnym pieczeniu… ich lista będzie zamieszczona poniżej jak tylko uda się zebrać wszystkie linki :)!

Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie i do zobaczenia przy następnym pieczeniu :)!

Chlebek Fougasse z oliwkami

“Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[…]” J. Hamelman

Fougasse – chlebek z oliwkami

Składniki na 2 chlebki:

Pâte fermentée (zaczyn):

  • 122 g mąki chlebowej
  • 80 ml wody
  • 3 g soli
  • szczypta drożdży instant

Wszystkie składniki wymieszać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłym miejscu (21 stopni) na 12-16 godzin. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.

Przygotowanie chlebka Fougasse Przygotowanie chlebka Fougasse

Ciasto właściwe:

  • 320 g mąki chlebowej
  • 48 g mąki pszennej razowej
  • 255 ml wody
  • 6 g soli
  • 3 g drożdży instant
  • 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek extra virgin
  • całość pâte fermentée
  • 40 g oliwek

Do misy włożyć wszystkie składniki oprócz oliwek, oliwy i pâte fermentée. Wymieszać na małej prędkości około 3 minut partiami dodając pâte fermentée (zaczyn). W razie potrzeby, jeśli jest ciasto za gęste można dodać odrobinę wody.

Przygotowanie chlebka Fougasse

Zwiększyć prędkość i wyrabiać ciasto około 6 minut, dolewając po trochu oliwy. Następnie zmniejszyć prędkość na najmniejszą i dodać oliwki lub -jak ja- wyjąć ciasto i delikatnie ręcznie zagnieść, aby nie połamać oliwek.

Przygotowanie chlebka Fougasse Przygotowanie chlebka Fougasse Przygotowanie chlebka Fougasse

Po dodaniu oliwek ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji na 2 godziny. Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z misy na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów złożyć na trzy i zostawić przykryte na kolejną godzinę.

Przygotowanie chlebka Fougasse Przygotowanie chlebka Fougasse Przygotowanie chlebka Fougasse

Ciasto wyjąć, podzielić na pół i lekko zaokrąglić, położyć złączeniem do dołu na posypanej mąką powierzchni i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak , aby przybrało owalny kształt.

Przygotowanie chlebka Fougasse Przygotowanie chlebka Fougasse

Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze około 24 C. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę. Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, a następnie naciąć tak jak na rysunku A.

Przygotowanie chlebka Fougasse

Przygotowanie chlebka Fougasse Przygotowanie chlebka Fougasse

Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą. Posmarować oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. U mnie jeden posypany jest suszonym rozmarynem i gruboziarnistą solą a drugi pieprzem, płatkami chili i startym parmezanem.

Przygotowanie chlebka Fougasse

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.

Smacznego 🙂

Chlebek Fougasse z oliwkami

Chlebek Fougasse z oliwkami

Przepis J. Hamelmana z książki Chleb

W marcowej piekarni udział wzięli:

Aciri Bajkorada
Aga W sezonie
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
Ania Jswm
AniaW Magnolia i rozmaryn
Ankawell Życie od kuchni
Alucha Nie -ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Asia Asia’s White Kitchen
Beata Stare gary
Bożena Smakowe kubki
Czekoladka Z miłości do słodkości
Dorota Moje małe czarowanie
Ela W poszukiwaniu slow life
Gosia Co do jedzenia
Kamila Ogrody Babilonu
Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Małgosia Akacjowy blog
Magda Konwalie w kuchni
Marghe Po prostu Marghe
Marzena Zacisze kuchenne
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Pierogi ruskie raz!
Renata Forks’n’Canvas
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving