Chleb orzechowy
Nie sądzę, żeby trzeba było namawiać do pieczenia chleba kogoś kto choć raz sam jakiś upiekł… Jeśli natomiast ktoś jeszcze chleba nie piekł to polecam przepisy na proste chlebki -żeby się nie zniechęcić – takie jak https://ugotujmyto.pl/przepis-na-szybki-chleb/ czy https://ugotujmyto.pl/domowy-chleb-z-orzechami-i-rozmarynem/ albo dzisiejszy chleb orzechowy. Wszystkie bardzo proste do przygotowania i wyjątkowe w smaku. Ten dzisiejszy chlebek orzechowy idealnie łączy się z każdym rodzajem sera albo tylko z masełkiem. Do tego wspaniale pachnie! Jedyna wada tego chleba orzechowego to to, że niestety bochenki wychodzą małe… Ale na pewno upiekę go jeszcze nie raz…
Chleb orzechowy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant)
- 10 g soli (2 łyżeczki)
- 50 g oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy)
- 320 ml wody
- 200 g orzechów włoskich
1. Wszystkie składniki -oprócz oliwy/oleju- wyrobić robotem lub ręcznie. Na koniec dodać oliwę/olej. Jak ciasto będzie już jednolite dodać do niego rozdrobnione orzechy (ja je wcześniej stostowałam na patelni) i całość jeszcze chwilę wyrobić aby orzechy równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Po wyrośnięciu uformować dwa małe bochenki i zrobić w środku otwory lub jak ja włożyć w środek małe żaroodporne naczynka posmarowane olejem.
3. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na następne 50-60 minut.
4. Wstawić wyrośnięte -można je lekko naciąć- chlebki do piekarnika nagrzanego do 250 stopni a na spód piekarnika wstawić małą foremkę z wrzącą wodą. Piec 5 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Źródło: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-drozdzowe/proste-wypieki/wieniec-orzechowy
kinga
20/04/2016 @ 11:47
Witam.Czy mozna piec ten chlebek bez tych naczynek w srodku? (wolalabym tradycyjny ksztalt).
zjedz_mnie
11/09/2013 @ 08:34
Skuszę się niebawem, bo wygląda bardzo zachęcająco 🙂
lutka40
10/09/2013 @ 21:29
chyba się skuszę
Dorota
10/09/2013 @ 16:39
🙂
Dorota
10/09/2013 @ 16:39
Trzeba sobie ułatwiać życie 😉
skoraq cooks
09/09/2013 @ 15:06
Ja teraz praktycznie nie jem kupnego chleba. Jak się już zaczęło samemu piec chleb to ciężko przestać a poszukiwania nowych przepisów ciągle trwają. Ten wjeżdża na listę chlebów do upieczenie. Koniecznie 🙂
Dorota
10/09/2013 @ 16:53
Koniecznie :)!!!
Kokilka
08/09/2013 @ 22:34
mniam!
Samantha
07/09/2013 @ 20:22
Smacznie wygląda, może została dla mnie kromeczka ? Wspaniały, aromatyczny chlebek !
Ania
07/09/2013 @ 19:49
boski!:) orzechy uwielbiam i już czekam aż będę mogła swoje zebrać w ogródku:)
Monica
06/09/2013 @ 10:53
Świetny! Dawno nie piekłam chlebka, bardzo fajny przepis 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Łucja
06/09/2013 @ 08:04
pyszny domowy chlebek uzależnia 🙂 z orzechami musiał smakować wyśmienicie 😀
Natalia - Poezja Sma
05/09/2013 @ 23:11
Orzechowy chleb kusi mnie od jakiegoś czasu 🙂 Wygląda wspaniale!
Nemi
05/09/2013 @ 22:13
Ale kusisz…
Anita
05/09/2013 @ 17:45
same kromeczki , no może z masełkiem, bo inaczej szkoda psuć tak smaczny wypiek.
domowacukierniaewy.b
05/09/2013 @ 10:35
Świetny przepis, z orzechami musi nieziemsko pachnieć, a jeszcze lepiej smakować 🙂
Dorota
10/09/2013 @ 16:40
Mi smakował baaardzo…:)
Ervisha
05/09/2013 @ 09:41
Dwa dni temu upiekłam z nerkowcami ale chciałam z laskowymi tylko mi siostra zjadła 😀 Teraz wiem ze musze taki zrobić
Dorota
10/09/2013 @ 16:40
Koniecznie 🙂
bielinka
05/09/2013 @ 09:36
Fajny chlebek i ten patent z naczynkiem rewelacja! 🙂
Kaś
05/09/2013 @ 07:13
Orzechowe pieczywo uwielbiam! Strasznie mi się podoba pomysł z umieszczeniem naczynka pośrodku bochenka 🙂
Inspirowane Smakiem
05/09/2013 @ 06:11
Oj tak, to zdecydowanie jest coś dla mnie. Ja obecnie mam czas jedynie na zrobienie szybkiej chałki, ale wrócę do zabawy z chlebem w listopadzie;))