Oponki serowe
Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek to oponki serowe 🙂 Nie wiem czemu czasami nazywane są pączkami angielskimi. Jeśli chcecie wiedzieć jakie je się pączki w Anglii to możecie je przygotować … z przepisu tutaj: https://ugotujmyto.pl/paczki-angielskie/. Kiedy zrobiłam te oponki odwiedziła nas akurat amerykańska koleżanka mojej Córki i musiałam wyjaśnić jej co je…. ale przetłumaczyć nazwę oponki ;)? Nie zrozumiałaby …;) Wytłumaczyłam, że to serowe pączki 🙂 Myślę, że to bardziej rozsądna nazwa. Przepis na te oponki dostałam wieki temu od Kasi (buziaki Siostrunia xxx) Są dość proste w przygotowaniu ale niestety najlepiej smakują tylko pierwszego dnia…
Oponki serowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kg chudego białego sera
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka alkoholu (u mnie rum)
- 1/2 łyżeczki soli
1. Ser przecisnąć przez praskę/lub rozdrobnić w dowolny sposób.
2. Wszystkie składniki zagnieść. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować i wycinać szklanką kółka. W tych kółkach wycinać kieliszkiem mniejsze kółka. Dobrze nasypać mąki do miseczki i za każdym razem maczać w niej krawędzie szklanki/kieliszka wtedy ciasto nie będzie się tak przylepiać do brzegów szklanki/kieliszka.
3. Smażyć na rozgrzanym do 180 stopni tłuszczu. Odsączać na papierowym ręczniku i przełożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Małe pączusie po odsączeniu -jeszcze gorące- obtaczać w mieszance drobnego cukru i cynamonu.
Smacznego 🙂
C'est moi
25/03/2014 @ 13:24
Mniam, mniam….. wyobrażam sobie jakie muszą być pyszne . ale ja już mam swoją oponkę….w talii;)))
Zosik
10/03/2014 @ 15:19
Ale cieknie ślinka jak się patrzy… 🙂
Magda
06/03/2014 @ 07:37
Są pyszniutkie, tylko szkoda że na następny dzień nie są takie ;(
Dorota
09/03/2014 @ 21:27
Wielka szkoda… 🙁
Aga
26/02/2014 @ 19:22
Smaki mojego dzieciństwa 🙂
kulinarny blog samanthy
25/02/2014 @ 12:40
Och pyszności do kawy i swietne na tłusty czwartek 🙂
Magda C.
25/02/2014 @ 11:48
Prześliczne oponki! Narobiłaś mi ochoty, te serowe są pyszne 🙂
Loreta
25/02/2014 @ 09:22
Aż burczy w brzuszku 🙂 Nie mogę doczekać się czwartku 😉
Łucja
24/02/2014 @ 22:25
Uwielbiam 🙂 a że najlepsze pierwszego dnia to tym lepiej, nie musimy sobie żałować tylko zjadać by nic nie zostało 🙂
wedelka
24/02/2014 @ 22:17
Uwielbiam 🙂 Kiedyś zapomniałam do nich dodać cukru, ale w takiej odchudzonej wersji też nam smakowały 🙂
Salvador Dali
24/02/2014 @ 21:02
aaaa…!! smak dzieciństwa 😀 i u mnie te kółeczka też się piekło, a co! 🙂
Cudeńko!
skoraq cooks
24/02/2014 @ 19:48
Dobra, spadam stąd bo od samego patrzenia na te pyszności przybywa mi oponek wokół talii 😉
Pan Deserek :)
24/02/2014 @ 18:24
Kolejne pyszności na czwartek 😉
Kaśka
24/02/2014 @ 16:36
Nie pamiętam kiedy je robiłam ostatnio;)wyglądają i smakują wybornie;)))
Smakowe Kubki
24/02/2014 @ 12:11
Oczywiście,że to są oponki serowe, a nie pączki angielskie, czy jakieś tam donuts, pączki amerykańskie z dziurką.
Szanujmy nasze polskie nazwy, popieram zdanie.
Ostatni raz smażyłam oponki w zeszłym roku, a przecież one tak samo smakują przez cały rok,
trzeba wyłazić z tej sezonowości, choć i ona ma swój urok.
dżemdżus
24/02/2014 @ 11:50
A to żeśmy się wstrzeliły, u mnie też oponki/pączki serowe. Bardzo je lubię i są dużo prostsze w wykonaniu od tradycyjnych
Pati
24/02/2014 @ 11:18
Bardzo lubię serowe pączki i oponki!
Monica
24/02/2014 @ 08:30
Najwspanialsze oponki robi moja babcia. Ja jeszcze niegdy nie próbowałam, a lubię bardzo. Ładnie Ci wyszły 🙂
Pozdrawiam!
Inspirowane Smakiem
24/02/2014 @ 05:06
Faktycznie znajoma mogłaby się zdziwić, słysząc, że nazywamy wypieki w dosłownym tłumaczeniu “little tires” 😉
domowacukierniaewy.blox.pl
24/02/2014 @ 04:34
Pysznie wyglądają 🙂 Jeszcze nie robiłam takich pączków 🙂