Chleb z oliwkami

chleb z oliwkami

Nie jestem jeszcze specjalistką od pieczenia chleba i dlatego na razie wybieram proste przepisy, żeby się nie zniechęcić. Choć jak się już upiecze choć jeden własny bochenek to raczej małe szanse, że się przestanie:) Ten przepis na chleb z oliwkami znalazłam u Liski i wybrałam go ze względu właśnie na oliwki, które najzwyczajniej w świecie uwielbiam! Chleb – o czym trzeba pamiętać – musi dobrze wyrosnąć przed wstawieniem do piekarnika. Wstawienie naczynia z wrzącą wodą spowoduje, że skórka będzie chrupiąca. To pyszny i prosty chlebek z bardzo elastycznym miąższem i moimi ulubionymi oliwkami 🙂

Chleb z oliwkami

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 2 gramy świeżych drożdży (u mnie szczypta suchych)
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
  • do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie)

Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (nie miksować) i przełożyć do keksówki o pojemności 500 g wysmarowanej olejem i wysypanej np. płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin.

chleb z oliwkami chleb z oliwkami chleb z oliwkami chleb z oliwkami

Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z gorącą wodą) i piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać około 40 min. Spód chleba musi wydawać głuchy odgłos jak w niego pukamy i wtedy jest upieczony. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

chleb z oliwkami

chleb z oliwkami

żródło: http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2013/05/chleb-oliwkowy-na-zakwasie.html

zakwas: http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html