Chleb z oliwkami
Nie jestem jeszcze specjalistką od pieczenia chleba i dlatego na razie wybieram proste przepisy, żeby się nie zniechęcić. Choć jak się już upiecze choć jeden własny bochenek to raczej małe szanse, że się przestanie:) Ten przepis na chleb z oliwkami znalazłam u Liski i wybrałam go ze względu właśnie na oliwki, które najzwyczajniej w świecie uwielbiam! Chleb – o czym trzeba pamiętać – musi dobrze wyrosnąć przed wstawieniem do piekarnika. Wstawienie naczynia z wrzącą wodą spowoduje, że skórka będzie chrupiąca. To pyszny i prosty chlebek z bardzo elastycznym miąższem i moimi ulubionymi oliwkami 🙂
Chleb z oliwkami
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g mąki żytniej chlebowej
- 2 gramy świeżych drożdży (u mnie szczypta suchych)
- 300 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
- do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie)
Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (nie miksować) i przełożyć do keksówki o pojemności 500 g wysmarowanej olejem i wysypanej np. płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin.
Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z gorącą wodą) i piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać około 40 min. Spód chleba musi wydawać głuchy odgłos jak w niego pukamy i wtedy jest upieczony. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
żródło: http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2013/05/chleb-oliwkowy-na-zakwasie.html
zakwas: http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html
majka
17/07/2013 @ 20:53
Wspaniale Ci sie upiekl! Uwielbiam chleby z oliwkami. Musze tez upiec w najblizszym czasie 🙂
Pozdrowienia.
Paulina
17/07/2013 @ 19:24
Wygląda apetycznie 😀 posmarowany masełkiem musi smakować wyśmienicie.
Pan Deserek :)
17/07/2013 @ 17:42
A za mną od kilku dni chodzi domowy chlebek – trafiłaś idealne z tym przepisem 🙂
Natalia - Poezja Sma
16/07/2013 @ 23:15
Wygląda pięknie, wspaniały chlebuś
pola
16/07/2013 @ 22:34
Jaka piękna skorka! 🙂
Łasuch w kuchni
16/07/2013 @ 21:12
Domowy chlebek zawsze najlepszy 🙂
Ania
16/07/2013 @ 20:37
chleby smakowe bardzo lubię:) ten wyszedł super!:)
zjedz_mnie
16/07/2013 @ 13:08
Kromeczka (co tam, nawet dwie), masełko, szyneczka z indora, plaster pomidora… nic więcej nie potrzeba 🙂
Dorota
17/07/2013 @ 16:34
Też tak myślę…:)! Pozdrawiam!
wisla
15/07/2013 @ 17:20
Pyszny pszenno-żytni i na dodatek z oliwkami. Super chleb, piekne zdjęcia. Zapraszam na lipcowa liste "Na zakwasie i na drożdżach" http://zapachchleba.blogspot.com/2013/07/na-zakwa…
Samantha
15/07/2013 @ 16:51
Pyszny chlebuś, też lubię z oliwkami, ja dodaje również suszonych pomidorów 🙂
domowacukierniaewy.b
15/07/2013 @ 16:36
Wygląda cudnie! 🙂
Łucja
15/07/2013 @ 08:57
wyszedł ci idealnie 🙂 z oliwkami nie piekłam ale mnie zachęciłaś 🙂 a moje dzieci kochają oliwki 🙂
Inspirowane Smakiem
15/07/2013 @ 05:10
Smak domowego, własnego chleba jest niepowtarzalny. Mnie kusi ciągle chleb na zaczynie, ale zawsze zapominam o kupnie odpowiedniej mąki i jakoś też brakuje czasu, żeby się tym trochę pobawić. A szkoda, bo musi być taki obłędny.
Pozdrawiam ciepło, Agata 🙂
Dorota
17/07/2013 @ 16:36
Niestety przygotowanie zakwasu jest dość kłopotliwe ale na pewno warto poświęcić czas żeby się delektować pysznym chlebkiem…:)! Pozdrawiam!