Muffinki jagodowe (borówkowe)
Muffinki jagodowe, a właściwie borówkowe (bo niestety brak jagód w polskim sklepie…) przygotowałam na nasz wypad nad morze, o którym pisałam wcześniej. To idealne rozwiązanie jak się chce szybko przygotować coś pysznego, łatwego do podziału i idealnego do transportu (dlatego też zrobiłam je bez żadnych kremów). Żałuję tylko, że musiałam je przygotować z borówkami a nie jagodami, ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)! Zresztą… obie wersje są pyszne :)!
Muffinki jagodowe (borówkowe)
Składniki:
- 55 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- około 300 g jagód, borówek
1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu -na zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać jagody lub borówki i delikatnie wymieszać.
2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Natalia - Poezja Sma
23/07/2013 @ 22:32
I jedne i drugie muszą być pyszne 🙂
domowacukierniaewy.b
23/07/2013 @ 22:03
Pyszne, słodziutkie maleństwa 🙂 Z borówkami pewnie równie smaczne jak z jagodami 🙂
Łasuch w kuchni
23/07/2013 @ 19:12
To ja się poczęstuję wirtualnie 😀
Kinga Kornacka
23/07/2013 @ 18:03
Co prawna też wolałabym widzieć (a właściwie czuć) w środku jagody, ale i z borówkami pysznie! 🙂
Samantha
23/07/2013 @ 17:29
Pyszne również z borówkami, wspaniale wyglądają ! 🙂
Beata
23/07/2013 @ 06:14
Przyszedł okres na jagody, więc fajnie je wykorzystać do wszystkiego co się da, zwłaszcza do słodkości 🙂 Muffiny świetnie i bardzo apetycznie się prezentują!