Chleb z suszonymi owocami

Chleb z suszonymi owocami

Ostatni raz w tym roku dostaliśmy zaproszenie do wspólnego pieczenia chleba. Amber (http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-grudzien-zaproszenie/) zaproponowała nam do pieczenia chleb z suszonymi owocami na drożdżach, który to przepis pochodzi z książki Artisan Breads. Jej autorem jest Jan Hedh, znany szwedzki cukiernik i piekarz. A receptura tego chleba powstała w piekarni Olofa Viktorsa, która wraz z cukiernią mieści się w Glemminge w Szwecji -podaję za Amber.

Przepis jest podany na przygotowanie 4 bochenków. Postanowiłam na początek jednak przygotować 2 bochenki. Jedyne zmiany do przepisu, jakie wprowadziłam to trzymanie starteru przez ostatnie 12 godzin w cieple. Musiałam też dodawać więcej wody a zamiast orzechów włoskich i pistacji dodałam orzechy laskowe.

Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem 🙂

Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym w tej grudniowej piekarni za wspólny czas. Amber dziękuję za zaproszenie i koordynowanie wszystkiego!

A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Do kolejnego spotkania w styczniowej piekarnii!

Chleb z suszonymi owocami

Uwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml.

4 bochenki /robiłam z połowy porcji
idealna temperatura ciasta 25 st.C
4 prostokątne foremki

Dzień 1
moczenie

  • 2 cups(450 ml )suszonych moreli
  • 1 i 1/3 cups(250 ml )rodzynek kalifornijskich ( lub innych)
  • półtora litra wody

Morele zalać litrem wody i moczyć je 24 godziny.
Rodzynki moczyć w pół litra wody przez 30 minut.
Morele osączyć na sicie i pokroić na ćwiartki.

Starter

  • 1 i 1/2 cups (340 ml )mąki pszennej chlebowej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1/3 cup( 75 ml) plus 1 1/2 łyżki wody(do drożdży)/ u mnie więcej
  • 3/4 łyżeczki soli

Przesypać mąkę do misy robota, drożdże rozpuść w wodzie i zalej nimi mąkę.
Ciasto zagniataj 10 minut na niskich obrotach.
Umieść ciasto w naoliwionym plastikowym pojemniku i odstaw do lodówki na 24 godziny./ Po około 12 godzinach w lodówce nie widziałam, żeby starter ruszył więc, wyciągnęłam go na blat i resztę czasu spędził w cieple 😉

Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami

Dzień 2
Zagniatanie

  • 8 cups(1800 ml) plus 3/4 stołowej łyżki mąki chlebowej
  • 3/4 cup(160 ml) mąki graham / pszennej razowej
  • 3/4 cup(160 ml) mąki żytniej /720
  • 1/4 cup(56 ml) cukru muscovado
  • 2 cups(450 ml )plus 1 3/4 łyżki wody / dużo więcej….
  • 3 1/4 łyżeczki drożdży
  • 7 łyżek masła
  • 4 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 1/2 cup(110 ml) mąki
  • 3/4 cup(160 ml) orzechów /u mnie laskowe
  • 1/3 cup(75 ml) pistacji /pominęłam
  • 1 i 3/4 łyżki masła do smarowania

1. Wymieszaj mąki z cukrem. Dodaj starter, wodę i drożdże i zagnieć na niskich obrotach przez 5 minut.

 

2. Dodaj masło i zagniataj dalej aż będzie elastyczne.

Dodaj sól i zagniataj kolejne 5 minut.

Ciasto powinno być plastyczne.

3. Wymieszaj odsączone morele i rodzynki z łyżką mąki, orzechami i pistacjami.

Delikatnie, aby ich nie naruszyć wgnieć owoce do ciasta.

4 Umieść ciasto w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Po 30 minutach przebij ciasto.

5. Posyp mąką blat, wyjmij ciasto, podziel je na 4 części i uformuj 4 kule.

Przykryj je ściereczką i zostaw na 10 minut.

6. Spłaszcz kule ciasta i uformuj bochenki.

7. Posmaruj chleby rozpuszczonym masłem.

8. Umieść chleby w foremkach i posyp je mąką żytnią.

9. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60-80 minut aż podwoją objętość.

Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami Przygotowanie chleba z suszonymi owocami

10. Nagrzej piekarnik do 250 st.C .

11. Umieść foremki w piecu i spryskaj piekarnik wodą.

12. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st.C.

Po 10 minutach uchyl drzwiczki, aby wypuścić trochę pary.

13. Piecz chleby 40-45 minut.

14. Wyjmij chleby z pieca i z foremek.

15. Umieść chleby z powrotem w piecu i piecz jeszcze 5 minut.

16. Studź na kratce.

Ten wspaniały chleb doskonale przechowuje się w plastikowych pojemnikach.

Można też podgrzewać go w piekarniku i tostować.

Smacznego 🙂

Chleb z suszonymi owocami

Chleb z suszonymi owocami