Mus z łososia wędzonego
Mus z łososia wędzonego to przystawka, która idealnie nadaje się na świąteczny stół. Nie ma z nią dużo pracy a efekt jest zachwycający. Myślę, że tak samo dobrze, jak w foremce, będzie się prezentował zrobiony w formie małych porcji w miseczkach czy kieliszkach. Obowiązkowo podany z cząstką cytryny do skropienia. Jeśli jednak kupiliście wędzonego łososia a nie macie ochoty na mus, a coś jeszcze bardziej wyszukanego to możecie się skusić na Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy czy może nasze Ptysie z łososiowym musem. Na cokolwiek się zdecydujecie to na pewno się Wam to pysznie uda :)!
Mus z łososia wędzonego
Składniki:
- 200-300 g łososia wędzonego
- 200 g serka kremowego (do wyboru: serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla)
- 200 ml śmietany 36%
- koperek-opcjonalnie, najlepiej świeży/mrożony
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sok i skórka otarta z niewoskowanej cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli
1. Łososia z serkiem kremowym, sokiem i skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym zmiksować na gładki krem.
2. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i zostawić na 10 minut. Następnie dodać 50 ml wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Zimną żelatynę (ale uważać, żeby nie zdążyła zgęstnieć!) wymieszać ze zmiksowanym łososiem. Dodać umyty i posiekany koperek.
3. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą, dodając po trochu musu do ubitej śmietany. Teraz dobrze jest sprawdzić, czy masa jest wystarczająco słona…. ja nie dodawałam soli wcale.
4. Małą keksówkę wyłożyć przezroczystą folią, przelać masę, przykryć i wstawić do lodówki dobrych kilka godzin, najlepiej na całą noc. Podawać z cząstką cytryny. Można też podawać mus zrobiony w małych miseczkach czy kieliszkach do wina.
Smacznego 🙂
Marzena
21/12/2014 @ 21:54
Dorotka, u Ciebie mus u mnie terrina:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
Ania
20/12/2014 @ 23:16
musi wybornie smakować 🙂
Ola+in+the+kitchen
19/12/2014 @ 11:53
Mus z łososia to brzmi fantastycznie a smak na pewno czaruje 😀
Agnieszka,+Co+w+kuchni
19/12/2014 @ 00:32
Świetny! Bardzo lubię takie musy
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
18/12/2014 @ 23:42
Ten przepis na pewno wypróbuje, na święta nie, bo już mam inne potrawy w planach, ale w marcu mam urodziny, to będzie doskonała okazja 🙂
Dorota
19/12/2014 @ 16:31
Będzie mi bardzo miło :)! Pozdrawiam!
babeczka
18/12/2014 @ 20:35
Mmm… rewelacyjny 🙂
Pati
18/12/2014 @ 07:34
Doskonały i jaki elegancki!
Natalia- Poezja Smaku
18/12/2014 @ 02:15
Wygląda wybornie!