Sernik z żurawiną na zimno
Kupiłam żurawinę. Bez zastanowienia. Trzeba było coś z niej zrobić. Co? Właśnie…. co? Najtrudniej się zdecydować… a później to już jakoś idzie 😉 Padło na sernik z żurawiną na zimno…a co! Niby czemu serniki na zimno można robić tylko latem? Zimą takie serniki też smakują, szczególnie takie wyjątkowe jak ten żurawinowy! Wyszedł pyszny, aksamitny i lekko kwaskowy. Żurawina jest bardzo zdrowa. “Jej działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę.” (właściwości żurawiny). Myślę, że dlatego warto wykorzystać sezon na żurawinę i przygotować ten pyszny sernik z żurawiną na zimno 🙂
Sernik z żurawiną na zimno
Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm)
Spód
- 400 g ciasteczek digestive (zbożowych)
- 150 g masła
Masa
- 500 g świeżej żurawiny
- 2 szklanki wody
- 1,5-2 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- 50 g żelatyny
- 600 g serka kremowego w temperaturze pokojowej (np.: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla lub Philadelphia)
- 600 ml śmietany 30-36%
1. Ciastka rozdrobnić a masło rozpuścić w rondelku. Ciepłe masło wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami i taką masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około 30 minut do lodówki.
2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować i przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się łykowatych części.
Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody. Po około 10 minutach dodać ją do przetartego puree z żurawiny. Jeśli puree przestygło, należy je podgrzać, ale nie pozwolić, żeby się zagotowało. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, przestudzić.
3. Przestudzone puree z żurawiny zmiksować z serkiem kremowym. Można zostawić około 100 ml żurawinowego puree do dekoracji wierzchu.
Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu do zewnętrznego.
4. Jeśli chcemy wykorzystać żurawinę do dekoracji to jedno białko jajka lekko ubijamy widelcem, zanurzamy w nim żurawinę a następnie obtaczamy w cukrze.
Smacznego 🙂
Kuchnia+u+Krysi
21/12/2014 @ 15:56
Ależ piękny. Od razu go wyczaiłam. Gdybyś była moją sąsiadką to wpadłabym do Ciebie z kawą na Twój sernik 🙂
Ania
21/12/2014 @ 10:41
po prostu obłędny! jestes kusicielem 🙂
Ola+in+the+kitchen
19/12/2014 @ 11:50
Łał!
bielinka
16/12/2014 @ 23:25
Muszę go zrobić, zaczarował mnie! 🙂
bielinka
19/12/2014 @ 10:01
Zrobiłam 🙂 Wprawdzie nie identyczny, ale mogę powiedzieć, że masa żurawinowa jest pyszna! I wszystkim bardzo polecam to cudo 🙂
Pozdrawiam!
Dorota
19/12/2014 @ 16:28
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam :)!
Marzena
16/12/2014 @ 22:06
Widziałam go już na FB. Jest po prostu cudny:-)
gin
16/12/2014 @ 17:52
Łał, piękny!
Robiłam już sernik na zimno z żurawiną, ale ten Twój mnie zachwycił. Muszę taki mieć! 🙂
Dorota
16/12/2014 @ 18:34
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam!
kulinarny blog samanthy
16/12/2014 @ 14:59
Przepiękny deser w żurawinowych smakach 🙂
Loreta
16/12/2014 @ 11:14
Boski! Tylko to mi przychodzi do głowy! Zachwyca swoim wyglądem tak, że wdech zapiera!
Dorota
16/12/2014 @ 18:35
Bardzo mi miło! Pozdrawiam!
Kolizje+Smakow
16/12/2014 @ 10:37
Wygląda obłędnie! 🙂
Dorota
16/12/2014 @ 18:35
Bardzo dziekuję!
Inspirowane+Smakiem
16/12/2014 @ 05:48
Wygląda niesamowicie elegancko. U mnie w domu nie praktykuje się ciast na zimno w okresie świątecznym (całe miejsce w lodówce zabiera bigos, uszka i sałatki ;)) ale przepis wart zapamiętania na nowy rok:)
Dorota
16/12/2014 @ 18:36
Oj wart…:)! Pozdrawiam!
Łucja
15/12/2014 @ 23:46
Obłędny 🙂 Będę musiała zrobić!
Dorota
16/12/2014 @ 18:36
Polecam!!!
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
15/12/2014 @ 23:03
Zachwycający, nie mogę się napatrzeć 🙂 Ach, musi smakować bosko!
zBLOGowani
15/12/2014 @ 22:50
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Magda+C.
15/12/2014 @ 20:02
Piękny! Bardzo podoba mi się kolor 🙂
Anita
15/12/2014 @ 19:18
Taki świąteczny – piękny!
C'est+moi
15/12/2014 @ 16:31
BOMBA ! Nic dodać, nic ująć . Coś pięknego !
aneta
15/12/2014 @ 12:39
coś cudownego, szczególnie to ostatnie zdjęcie
Dorota
16/12/2014 @ 18:37
Bardzo dziękuję! Pozdrawiam!
wedelka
15/12/2014 @ 10:56
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Bardzo mi się podoba i chętnie bym go skosztowała 🙂
Pati
15/12/2014 @ 08:45
Wygląda cudownie!
majka
15/12/2014 @ 08:09
Piekno i orzezwienie w jednym 🙂 Taki sernik na pewno wspaniale by sie prezentowal na swiatecznym stole. Zauroczyl mnie 😉