Ciasto z galaretkami
Początek Nowego Roku pora więc wrócić do normalności po tych kilku tygodniach rozluźnienia… pewnie nie będzie łatwo ale takie jest życie. Zresztą łatwiej wrócić do czegoś co się lubi… 🙂
Mam jakieś 15 zaległych przepisów do wprowadzenia z czego kilka z Wigili. Zastanawiałam się czy nie poczekać i wprowadzić je przed następnymi świętami ale stwierdziłam, że to bez sensu bo przecież trzeba będzie przygotować inne potrawy. I tak przez najbliższe kilka tygodni na blogu pojawi się kilka zaległych przepisów ale będą się przeplatać z innymi więc nie powinno być nudno. 😉
Pierwszy przepis jaki postanowiłam wprowadzić w tym roku, to moje – od lat robione – ciasto z galaretkami. Bardzo proste i smaczne ciasto, które można też przygotować w wersji dla dorosłych (do ponczu dodać ulubiony alkohol). Są dwie istotne rzeczy, o których trzeba pamiętać przygotowując to ciasto z galaretkami…
1. Jeśli masa nam się zwarzy (w trakcie ucierania się rozwarstwi) należy ją przełożyć do rondelka i na bardzo małym ogniu podgrzewać jednocześnie mieszając aż wszystko się połączy…
2. Pamiętać, że galaretki dodajemy do zimnej masy bo inaczej się rozpuszczą (kiedyś coś tak głupiego zrobiłam i masa miała okropny szary kolor….)
Ciasto z galaretkami – składniki i przygotowanie:
Biszkopt:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielone)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko.
1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę.
2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.
3. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
Masa:
- 1 kostka masła – miękkiego
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka (z białek można zrobić np. kokosanki)
- 3 galaretki w różnych kolorach
- 4 łyżki żelatyny
- 2 szklanki mleka
Galaretki wcześniej oddzielnie przygotować (zgodnie z przepisem na opakowaniu) a po stężeniu pokroić każdą w kostkę.
Żelatynę namoczyć w około pół szklanki zimnej wody a gdy spęcznieje dodać do przegotowanego gorącego mleka i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami i dodać wystudzone mleko z żelatyną i pokrojone galaretki.
Wymieszać i szybko – bo błyskawicznie tężeje – przełożyć na jeden blat ciasta (który wcześniej najlepiej nasączyć) i przykryć drugim, który też najlepiej nasączyć. Poncz do nasączenia jest zrobiony z pół szklanki przegotowanej zimnej wody i pół cytyny, można dodać trochę cukru waniliowego lub dowolny alkohol – w wersji dla dorosłych. 😉
Na wierzch polewa i można posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą albo jakąś kolorową posypką.
Smacznego 🙂
Rieb61
19/09/2013 @ 10:26
Wygląda krótko mówiąc – Przepyyyyyyyyyyysznie!
Lidka
18/07/2013 @ 14:07
Ciasto rewelacyjne – zarówno wizualnie jak i smakowo. Ślinka leci…..
Martusia
11/07/2013 @ 14:11
Trzeba przyznać, że nic trudnego, a wygląda idealnie. Aż zaczęło w brzuszku burczeć 🙂 Także pomysł na ciasto weekendowe już mam.
Kasia
25/01/2013 @ 15:12
wow wygląda rewelacyjnie 🙂 ZJADŁABYM JE OCZAMI 🙂
Torty Gagi
23/01/2013 @ 19:28
Wygląda przepięknie 😉 muszę spróbować;)
Stella
05/01/2013 @ 13:38
Wasze przepisy roztaczają w wyobraźni nieziemski aromat , one , choć na ekranie, pachną …. ……. również profesjonalizmem, kunsztem ,elegancją. Podziwiam je i ….. kopiuję.
Aga
05/01/2013 @ 13:32
Placek zrobiony 🙂 Oczywiście masa mi się zważyła, buuu wiem, wiem był wpis na ten temat, ale mnie się przypomniało jak składałam ciasto, że pisałaś co robić jak się zważy, cóż "mądry Polak po szkodzie". Ogólnie placek smakował rodzince i ładnie wygląda, jak dla mnie masa trochę maślana, po prostu nie przepadam za takimi masami czasem wolę dodać mniej masła, a może dlatego że masło trochę się oddzieliło od reszty. Mam taki fajny przepis na śmietanowca na zimno z galaretkami i myślę, że fajnie by pasował jako masa do takiego biszkoptu 🙂
Dziś znów będę wypróbowywać Twój przepis tym razem na bułeczki z cebulką, dodam jeszcze pieczarki do niektórych 🙂
Pozdrawiam
Dorota
05/01/2013 @ 16:00
Na pewno masa byłaby lepsza "nie zważona" ale jak Rodzince smakowało to nie ma co narzekać 😉
A eksperymentować z połączeniami na pewno warto, żeby delektować się nowymi smakami. Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)! Serdecznie pozdrawiam!!!
gin
04/01/2013 @ 17:30
Bardzo fajne ciacho, uroczo wygląda z kawałkami galaretek 🙂
Ola in the kitchen
03/01/2013 @ 20:01
To jest ciasto, do którego zawszę chętnie wracam :}
Pan Deserek :)
03/01/2013 @ 17:45
Wygląda przepysznie 🙂 Ja robiłem kolorowy sernik z galaretkami, ale z ciastem to tez fantastyczny pomysł 🙂
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku i samych sukcesów 🙂
Nemi
02/01/2013 @ 19:04
Zaklepuję kawałek:) Apetyczne! Szczęścia i zdrowia w 2013!
Samantha
02/01/2013 @ 16:28
Pyszne ciasto, z galaretką pięknie się presentuje ! Z chęcią poczęstuję się kosteczką ! 🙂
Ola
02/01/2013 @ 11:12
ciasto jest po prostu przepiękne! 🙂 nie jest za ciężkie, kolorowe mmm…
Droczilka
02/01/2013 @ 09:07
Ciasto wygląda smakowicie. Jestem fanka galaretki:-).
Inspirowane smakiem
02/01/2013 @ 07:02
wygląda lekko i pysznie!:)