Ciasto z galaretkami

Ciasto z galaretkami

Początek Nowego Roku pora więc wrócić do normalności po tych kilku tygodniach rozluźnienia… pewnie nie będzie łatwo ale takie jest życie. Zresztą łatwiej wrócić do czegoś co się lubi… 🙂

Mam jakieś 15 zaległych przepisów do wprowadzenia z czego kilka z Wigili. Zastanawiałam się czy nie poczekać i wprowadzić je przed następnymi świętami ale stwierdziłam, że to bez sensu bo przecież trzeba będzie przygotować inne potrawy. I tak przez najbliższe kilka tygodni na blogu pojawi się kilka zaległych przepisów ale będą się przeplatać z innymi więc nie powinno być nudno. 😉

Pierwszy przepis jaki postanowiłam wprowadzić w tym roku, to moje – od lat robione – ciasto z galaretkami. Bardzo proste i smaczne ciasto, które można też przygotować w wersji dla dorosłych (do ponczu dodać ulubiony alkohol). Są dwie istotne rzeczy, o których trzeba pamiętać przygotowując to ciasto z galaretkami…
1. Jeśli masa nam się zwarzy (w trakcie ucierania się rozwarstwi) należy ją przełożyć do rondelka i na bardzo małym ogniu podgrzewać jednocześnie mieszając aż wszystko się połączy…
2. Pamiętać, że galaretki dodajemy do zimnej masy bo inaczej się rozpuszczą (kiedyś coś tak głupiego zrobiłam i masa miała okropny szary kolor….)

Ciasto z galaretkami – składniki i przygotowanie:

Biszkopt:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielone)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko.

1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę.

Ciasto z galaretkami

Ciasto z galaretkami

2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.

Ciasto z galaretkami

3. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.

Ciasto z galaretkami

Masa:

  • 1 kostka masła – miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka (z białek można zrobić np. kokosanki)
  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki mleka

Galaretki wcześniej oddzielnie przygotować (zgodnie z przepisem na opakowaniu) a po stężeniu pokroić każdą w kostkę.
Żelatynę namoczyć w około pół szklanki zimnej wody a gdy spęcznieje dodać do przegotowanego gorącego mleka i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Utrzeć masło z cukrem i żółtkami i dodać wystudzone mleko z żelatyną i pokrojone galaretki.

Ciasto z galaretkami

Ciasto z galaretkami

Wymieszać i szybko – bo błyskawicznie tężeje – przełożyć na jeden blat ciasta (który wcześniej najlepiej nasączyć) i przykryć drugim, który też najlepiej nasączyć. Poncz do nasączenia jest zrobiony z pół szklanki przegotowanej zimnej wody i pół cytyny, można dodać trochę cukru waniliowego lub dowolny alkohol – w wersji dla dorosłych. 😉

Na wierzch polewa i można posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą albo jakąś kolorową posypką.

Smacznego 🙂

Ciasto z galaretkami

Ciasto z galaretkami

Ciasto z galaretkami