Kotleciki rybne
Mam taki problem, że zawsze przygotowuję wszystkiego za dużo… a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!
Składniki na kotleciki rybne:
- ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany)
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki
- otarta skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, bułka tarta, mąka
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
Sos czosnkowy:
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- posiekany koperek (ja użyłam mrożonego)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, sok z cytryny
Mieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).
Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.
Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące.
Wstawiam na godzinkę do lodówki. Przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego 🙂
Karina
29/03/2013 @ 14:42
Właśnie skończyłam smażyć swoje. Dodaję do nich jeszcze koperku, startej marchewki i lekko podsmażonej cebulki, żeby wzbogacić smak. Właściwie przepis jest stosunkowo swobodny, można go przerabiać wedle gustów. Zastanawiam się teraz tylko, jaki sos zaserwować.
Dorota
29/03/2013 @ 20:45
Każdy przepis to tylko propozycja i fajne jest to, że każdy może sobie go dopasować…:) Ja lubię sosy na bazie jogurtu… ale to też kwestia gustu… Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)!
Kajtusia
01/12/2012 @ 09:57
Pyszne! Dzięki za świetny przepis:)
Dorota
01/12/2012 @ 10:07
Proszę bardzo:)! Pozdrawiam!
Loreta
02/10/2012 @ 11:24
Wyglądają rewelacyjnie, muszę wypróbować!
Dorota
03/10/2012 @ 17:03
Polecam :)!
Iwona
01/10/2012 @ 22:06
Przyznam , ze dotychczas nie mialam pomysłu na takie kotleciki. Wygladają apetycznie więc sieskuszę na ich przyrządzenie.
Dorota
03/10/2012 @ 17:02
…będzie pyszny obiad :)!
Samantha
01/10/2012 @ 18:35
Powiem szczerze, że nigdy nie robiłam takich kotlecików rybnych, ale wyglądają tak apetycznie, że na pewno się skuszę już niebawem ! Pozdrawiam 🙂
Dorota
03/10/2012 @ 17:01
Na pewno będą smakowały :)!
Pan Deserek :)
01/10/2012 @ 17:13
Pyszne takie kotleciki 🙂
Dorota
03/10/2012 @ 17:01
Pyszne :)!
Magda
01/10/2012 @ 16:17
tez nie lubię marnować jedzenia! 🙂
Dorota
03/10/2012 @ 17:00
…ale czasami trzeba się nagłówkować, żeby coś wyszło z resztek;)! Pozdrawiam!
Natalia
01/10/2012 @ 14:39
Robię je bardzo często, są pyszne!
Dorota
01/10/2012 @ 15:10
Ja od niedawna… ale będę je robić często :)! Pozdrawiam!
Basia
01/10/2012 @ 10:50
Uwielbiam takie kotleciki 🙂
Podobne jadłam niedawno w Porto 🙂
Zapisuję do zrobienia, bo wyglądają obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Dorota
01/10/2012 @ 15:09
To czekam na relację z konsumpcji :)! Pozdrawiam!
Ola
01/10/2012 @ 09:25
pyszny pomysł na rybę! ;D
Dorota
01/10/2012 @ 15:08
Dziękuję i pozdrawiam 🙂 !
favcook
01/10/2012 @ 00:03
Muszę teraz przerzucić się na ryby, więc pewnie wypróbuję Twój przepis! 🙂 Wyglądają niesamowicie i pewnie też tak smakują.
Pozdrawiam 🙂
Dorota
01/10/2012 @ 15:08
Baaardzo smakują :)! Pozdrawiam!