Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

Mam taki problem, że zawsze przygotowuję wszystkiego za dużo… a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!

Składniki na kotleciki rybne:

  • ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany)
  • 1 jajko
  • posiekana natka pietruszki
  • otarta skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, bułka tarta, mąka
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)

Sos czosnkowy:

  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • posiekany koperek (ja użyłam mrożonego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Mieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).

Kotleciki rybne

Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.

Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące.

Kotleciki rybne

Wstawiam na godzinkę do lodówki. Przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor.

Kotleciki rybne

 

Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

 

Smacznego 🙂