Biszkopt z owocami i piankÄ… cytrynowo-kokosowÄ…
Ten biszkopt z owocami i kokosowo-cytrynowÄ… piankÄ… stworzyÅ‚am zupeÅ‚nie niechcÄ…cy… 😉 Najpierw chciaÅ‚am zrobić biszkoptowÄ… roladÄ™, ale później pomyÅ›laÅ‚am, że może zrobiÄ™ biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać siÄ™ nad tym, jakie warstwy chciaÅ‚abym, żeby byÅ‚y w tym cieÅ›cie i korciÅ‚o mnie, żeby jedna warstwa byÅ‚a czekoladowa, ale…. zmieniÅ‚am zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowaÅ‚o mi dodanie owoców i dziÄ™ki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiÅ›cie masÄ™ dosÅ‚odzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupeÅ‚nieniem tego biszkoptu 🙂 Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i piankÄ… cytrynowo-kokosowÄ…. 🙂
A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie je na adres fotki@ugotujmyto.pl.
Biszkopt z owocami i piankÄ… cytrynowo-kokosowÄ…
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru
- 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Masa:
- 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml)
- 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda)
- jogurt grecki/bałkański 500g
- 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/
Oddzielić białka od żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Do ubitych białek dodawać -ciągle miksując- po jednym żółtku. Następnie, delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu przesianych, suchych składników, aż do ich wyczerpania. Dobrze jest mieszać w trakcie tego łączenia składników łyżką góra-dół tak jakbyśmy nabierali czegoś ze spodu miski.
Przelać delikatnie masÄ™ na blachÄ™ 25x 38 cm wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na okoÅ‚o 30 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko przestudzić a następnie wyjąć z blachy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu przełożyć biszkopt z powrotem do tej samej blaszki, w której go piekliśmy.
Mleka kokosowe przelać do dużego rondelka a następnie podgrzać aż będzie bardzo gorące, ale nie dopuścić żeby się zagotowało. Wsypać do gorącego mleka wszystkie galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.
Do większej miski przełożyć jogurt i mieszając trzepaczką dodawać przestudzoną masę kokosowo-cytrynową. Do zimnej masy /lekko gęstniejącej/ dodać 2 szklanki mrożonych owoców i delikatnie je wymieszać. Gęstniejącą masę wylać na biszkopt a na wierzch wysypać ostatnią szklankę zamrożonych owoców. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.
Smacznego 🙂
Sosna
31/01/2015 @ 13:58
Mniaaam, ale apetyczne :>
Dorota
03/02/2015 @ 16:11
Dzięki 🙂
Ola in the kitchen
23/01/2015 @ 17:20
Wygląda lekko i cudownie 😀
Pati
23/01/2015 @ 13:09
Jak pysznie wyglÄ…da ten deser!
lutka40
22/01/2015 @ 18:13
WYGLĄDA REWELACYJNIE !
dżemdżus
22/01/2015 @ 13:52
zachwyciła mnie szczególnie ta pianka z owocami. Ciasto wygląda uroczo 🙂
Upiecz coÅ› zdrowszego!
22/01/2015 @ 10:54
O mamo, rewelka 🙂
Ania
21/01/2015 @ 23:05
pyszne ciacho 🙂 letnio i ze smakiem 🙂
gin
21/01/2015 @ 16:43
Piękny deser, taki cudownie letni 🙂
majka
21/01/2015 @ 07:57
Wspaniale to ciasto…takie letnie… Juz nie moge sie doczekac, kiedy znow zrobi sie cieplo 😉
foodmania
20/01/2015 @ 21:14
prezentuje siÄ™ niezwykle smakowicie!:)
Pani M.
20/01/2015 @ 16:58
Rewelacyjnie wyglada i na pewno jest pyszne!!!
karmel-itka
20/01/2015 @ 13:39
Å›linka cieknie na samÄ… myÅ›l, na widok z podwójnÄ… mocÄ…, a smak… po prostu musi zniewalać!
Inspirowane Smakiem
20/01/2015 @ 07:15
Tego typu ciasta kojarzą mi się z późną wiosną lub latem. 🙂 Mniam!