Biszkopt z owocami i piankÄ… cytrynowo-kokosowÄ…

Biszkopt z owocami i piankÄ…

Ten biszkopt z owocami i kokosowo-cytrynowÄ… piankÄ… stworzyÅ‚am zupeÅ‚nie niechcÄ…cy… 😉 Najpierw chciaÅ‚am zrobić biszkoptowÄ… roladÄ™, ale później pomyÅ›laÅ‚am, że może zrobiÄ™ biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać siÄ™ nad tym, jakie warstwy chciaÅ‚abym, żeby byÅ‚y w tym cieÅ›cie i korciÅ‚o mnie, żeby jedna warstwa byÅ‚a czekoladowa, ale…. zmieniÅ‚am zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowaÅ‚o mi dodanie owoców i dziÄ™ki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiÅ›cie masÄ™ dosÅ‚odzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupeÅ‚nieniem tego biszkoptu 🙂 Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i piankÄ… cytrynowo-kokosowÄ…. 🙂

Biszkopt z owocami i piankÄ…

A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie je na adres fotki@ugotujmyto.pl.

Biszkopt z owocami i piankÄ… cytrynowo-kokosowÄ…

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru
  • 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mÄ…ki pszennej
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 4 Å‚yżki kakao

Masa:

  • 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml)
  • 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra pÅ‚ynu każda)
  • jogurt grecki/baÅ‚kaÅ„ski 500g
  • 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/

Oddzielić białka od żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Do ubitych białek dodawać -ciągle miksując- po jednym żółtku. Następnie, delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu przesianych, suchych składników, aż do ich wyczerpania. Dobrze jest mieszać w trakcie tego łączenia składników łyżką góra-dół tak jakbyśmy nabierali czegoś ze spodu miski.

Przelać delikatnie masÄ™ na blachÄ™ 25x 38 cm wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na okoÅ‚o 30 minut – do suchego patyczka.

Po upieczeniu lekko przestudzić a następnie wyjąć z blachy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu przełożyć biszkopt z powrotem do tej samej blaszki, w której go piekliśmy.

Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami

Mleka kokosowe przelać do dużego rondelka a następnie podgrzać aż będzie bardzo gorące, ale nie dopuścić żeby się zagotowało. Wsypać do gorącego mleka wszystkie galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.

Do większej miski przełożyć jogurt i mieszając trzepaczką dodawać przestudzoną masę kokosowo-cytrynową. Do zimnej masy /lekko gęstniejącej/ dodać 2 szklanki mrożonych owoców i delikatnie je wymieszać. Gęstniejącą masę wylać na biszkopt a na wierzch wysypać ostatnią szklankę zamrożonych owoców. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.

Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami Przygotowanie biszkoptu z owocami

Smacznego 🙂

Biszkopt z owocami i piankÄ…

Biszkopt z owocami i piankÄ…