Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel
Właściwie to nie wiem dokładnie, czy ta klasyczna babka jest z przepisu Bożeny Dykiel czy tylko przez nią polecana, ponieważ przeglądałam wycinki z przepisami i znalazłam jeden z kawałkiem zdjęcia Pani Bożeny… Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)
Klasyczna babka – składniki:
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
2. Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas miksując.
3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/
5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów.
Smacznego 🙂
agattekh
19/08/2014 @ 08:23
Bardzo fajny prosty przepis, zapisuje do zrobienia 🙂
Dorota
05/04/2013 @ 15:06
Cieszę się, że smakowała :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie!
Iwona
05/04/2013 @ 14:21
Bo domyslam sie ze trzy czwarte 😉
Dorota
05/04/2013 @ 15:05
Tak, trzy czwarte szklanki :)! Pozdrawiam!
Iwona
05/04/2013 @ 14:15
ale trzy lub cztery szklanki czy trzy czwarte szklanki?
Pan Deserek :)
05/04/2013 @ 11:51
Ciasto przepyszne – zapisuje przeis i robię 🙂
justyna
30/03/2013 @ 07:00
Piekłam wczoraj babke-jest pyszna.Wesołych Świąt
justyna
29/03/2013 @ 11:15
Witam.a tej maki ma byc3/4szklanki?wyglada znakomicie
Dorota
29/03/2013 @ 12:11
Dzięki już poprawiam….oczywiście, że szklanki:)! Pozdrawiam i Wesołych Świąt:)!
Ola
28/03/2013 @ 19:57
Witam.
Godzinę temu trafiłam na Twojego bloga i nadal nie moge się oderwać. Jestem zachwycona, zamieszczasz przepisy,jakich nie ma na innych blogach.
Na razie przeczytałam wszystkie przepisy na słodkości i niestety(stety,stety hehe) musze większośc z nich wypróbować!
Bardzo ciekawe propozycje,świetnie że zamieszczasz zdjęcia w trakcie przygotowań.
Świetna robota! :))
Dorota
28/03/2013 @ 20:26
Bardzo dziękuję:)! Fajnie coś robić wiedząc, że komuś to się podoba 🙂 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!
Paulina
28/03/2013 @ 15:28
mała, ale bardzo apetyczna:D
Natalia
28/03/2013 @ 15:22
Wygląda bardzo delikatnie, takie lubię 🙂
Samantha
28/03/2013 @ 13:32
Bardzo mini babeczka, przepysznie wygląda !!! 🙂
Ola in the kitchen
28/03/2013 @ 12:05
Babeczka wygląda puszyście i smakowicie. mniam, mniam…
domowacukierniaewy.b
28/03/2013 @ 10:31
ojej wygląda bosko… mniam
Ola
28/03/2013 @ 10:12
nie wiem czemu ale zraziłam się do babek po pierwszym zakalcu… ;/ wygląda pysznie 🙁
gin
28/03/2013 @ 09:35
Taka malutka to idealna na mój dwuosobowy stół 😉 Wygląda smakowicie 🙂
majka
28/03/2013 @ 07:48
Fajna ta babeczka 🙂 Lubie wszelkiego rodzaju babki wiec ta tez pewnie by mi posmakowala 🙂
Pozdrowienia.
magda
28/03/2013 @ 07:37
uwielbiam taką babkę 🙂 prosta, a taka pyszna!
karmel-itka
28/03/2013 @ 07:14
śliczna :]
Inspirowane smakiem
28/03/2013 @ 05:42
Pysznie wygląda. Jak dla mnie to idealnie, że jest tak mała, bo w brzuszku starczy miejsca i na inne wypieki:)