Deser rabarbarowy a la tiramisu

Deser rabarbarowy

Dzisiaj coś dla łasuchów… czyli pyszny deser rabarbarowy a la tiramisu w letniej wersji. Cudownie sprawdzi się schłodzony w letnie dni ale też wspaniale smakuje na poprawę humoru jak pogoda nie dopisuje 😉 Połączenie delikatnego serka i kwaskowatej masy rabarbarowo-malinowej z nasączonymi biszkoptami i chrupiącymi płatkami lub pistacjami jest wspaniałe i warte wypróbowania! Przepis znalazłam u Majki na blogu Kalejdoskop kulinarny (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2014/05/piate-urodziny-bloga-deser-tiramisu-z_8.html). Niestety nie do końca udało mi się zrobić dokładnie deseru jak Majka, bo a to nie miałam tyle serka i musiałam dodać innego, a to zapomniałam kupić pistacji…. Najważniejsze, że deser był pyszny i z całą pewnością mogę go Wam polecić 🙂

Deser rabarbarowy a la tiramisu

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 300 g rabarbaru + 50 g cukru
  • 200 g malin
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g serka kremowego
  • 250 g serka waniliowego
  • 50 g cukru pudru (przesianego)
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • sok z pomarańczy około 150 ml
  • pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji

1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne 1-2 minuty. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie deseru z rabarbaru Przygotowanie deseru z rabarbaru

2. Biszkopty przełożyć do foremki o rozmiarach 18×24 cm. Nasączyć sokiem pomarańczowym. Serki zmiksować z cukrem pudrem, drobnym cukrem i wanilią. Wyłożyć na biszkopty. Ponieważ zostało mi jeszcze kilka również je nasączyłam i ułożyłam na wierzchu a na to wyłożyłam przestudzoną masę rabarbarowo-malinową.

Przygotowanie deseru z rabarbaru Przygotowanie deseru z rabarbaru Przygotowanie deseru z rabarbaru Przygotowanie deseru z rabarbaru Przygotowanie deseru z rabarbaru

3. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami lub stostowanymi płatkami migdałowymi.

Smacznego 🙂

Deser rabarbarowy

Deser rabarbarowy