Deser rabarbarowy a la tiramisu
Dzisiaj coś dla łasuchów… czyli pyszny deser rabarbarowy a la tiramisu w letniej wersji. Cudownie sprawdzi się schłodzony w letnie dni ale też wspaniale smakuje na poprawę humoru jak pogoda nie dopisuje 😉 Połączenie delikatnego serka i kwaskowatej masy rabarbarowo-malinowej z nasączonymi biszkoptami i chrupiącymi płatkami lub pistacjami jest wspaniałe i warte wypróbowania! Przepis znalazłam u Majki na blogu Kalejdoskop kulinarny (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2014/05/piate-urodziny-bloga-deser-tiramisu-z_8.html). Niestety nie do końca udało mi się zrobić dokładnie deseru jak Majka, bo a to nie miałam tyle serka i musiałam dodać innego, a to zapomniałam kupić pistacji…. Najważniejsze, że deser był pyszny i z całą pewnością mogę go Wam polecić 🙂
Deser rabarbarowy a la tiramisu
Składniki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 300 g rabarbaru + 50 g cukru
- 200 g malin
- 500 g serka mascarpone
- 200 g serka kremowego
- 250 g serka waniliowego
- 50 g cukru pudru (przesianego)
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- sok z pomarańczy około 150 ml
- pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji
1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne 1-2 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
2. Biszkopty przełożyć do foremki o rozmiarach 18×24 cm. Nasączyć sokiem pomarańczowym. Serki zmiksować z cukrem pudrem, drobnym cukrem i wanilią. Wyłożyć na biszkopty. Ponieważ zostało mi jeszcze kilka również je nasączyłam i ułożyłam na wierzchu a na to wyłożyłam przestudzoną masę rabarbarowo-malinową.
3. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami lub stostowanymi płatkami migdałowymi.
Smacznego 🙂
Zosia
14/06/2014 @ 14:50
Jadłam. Coś pysznego. Nie mogłam się od deseru oderwać; ciągle dokładałam kolejne porcje.Teraz kombinuję jak zbić kalorie 😉
Marzena
04/06/2014 @ 10:14
Dorotko, porywam kawałek:-)
majka
03/06/2014 @ 08:09
I znow bym zjadla to tiramisu… :)) Ciesze sie, ze zrobilas 🙂
Magda C.
03/06/2014 @ 06:34
Genialny pomysł! Chętnie bym takie tiramisu zjadła 🙂
Ola in the kitchen
02/06/2014 @ 19:58
Bardzo fajny, letni przepis 😀
Ania
01/06/2014 @ 15:29
świetny deser:) moje smaki:)
Amber
01/06/2014 @ 07:16
To rabarbarowe ,tiramisu’ musi doskonale smakować!
Pyszny pomysł.
domowacukierniaewy.blox.pl
31/05/2014 @ 20:38
Jako fanka rabarbaru jestem na tak! 🙂
skoraq cooks
31/05/2014 @ 12:25
Genialny pomysł na tiramisu. Ostrzegam, że przepis podkradam, bo wydaje mi się genialny 🙂
Smakowe Kubki
31/05/2014 @ 10:13
Znowu delicje warte każdej chwili uwagi, świetna propozycja, zapisuje i zmykam, bo znowu katuję się odwykiem od słodkiego, ale tylko na pewien czas, aż sukienki przestaną się kurczyć 🙂