Diabelskie krewetki z chili
Uwielbiam krewetki… w każdej postaci i nic na to nie poradzę… 😉 A jak jeszcze są odrobinę pikantne, to naprawdę pełnia szczęścia… Zapraszam na diabelskie krewetki z chili.
Krewetki z chili
Składniki (na 2 osoby):
- ok. 300-400 g. krewetek
- 1 (lub więcej) papryczka chili
- 3-4 ząbki czosnku
- dużo posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra vergine Monini do smażenia
- makaron ok. 200 g (najlepiej linguine lub spaghetti)
- sól, pieprz, otarta skórka z 1 cytryny
Oraz na marynatę:
- ok. 100 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini
- ok. 100 ml soku z cytryny
- pokruszone płatki chili
Mieszam składniki marynaty do których dodaję 3-4 ząbki czosnku i umyte i osuszone krewetki.
I odstawiam… najlepiej na kilka godzin.
Na drobno kroję papryczkę i pietruszkę. Czosnek – który wyjmuję z marynaty – kroję na plasterki. Cytrynę myję i sparzam wrzątkiem a potem ścieram skórkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone chili i czosnek.
Po jakiejś minucie dodaję odcedzone wcześniej z marynaty krewetki.
Doprawiam solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.
Po następnej minucie dorzucam makaron ugotowany wg przepisu al dente skróconego o jakąś minutę ponieważ makaron jeszcze będzie chwilę na patelni. Dodaję piertuszkę…
I…gotowe! Smacznego!
Zobacz też:
Marko
13/10/2020 @ 09:22
Dobre było… 🙂
admix
13/10/2020 @ 09:25
Dzięki. 🙂
Shinju
21/06/2012 @ 21:47
Krewetki w diabelskim stylu… to lubię 🙂
Dorota
23/06/2012 @ 18:38
Ja też 🙂 !!!