Diabelskie krewetki z chili

Uwielbiam krewetki… w każdej postaci i nic na to nie poradzę… 😉 A jak jeszcze są odrobinę pikantne, to naprawdę pełnia szczęścia… Zapraszam na diabelskie krewetki z chili.

Krewetki z chili

Składniki (na 2 osoby):

  • ok. 300-400 g. krewetek
  • 1 (lub więcej) papryczka chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • dużo posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini do smażenia
  • makaron ok. 200 g (najlepiej linguine lub spaghetti)
  • sól, pieprz, otarta skórka z 1 cytryny

Oraz na marynatę:

  • ok. 100 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini
  • ok. 100 ml soku z cytryny
  • pokruszone płatki chili

 

Mieszam składniki marynaty do których dodaję 3-4 ząbki czosnku i umyte i osuszone krewetki.

I odstawiam… najlepiej na kilka godzin.

Na drobno kroję papryczkę i pietruszkę. Czosnek – który wyjmuję z marynaty – kroję na plasterki. Cytrynę myję i sparzam wrzątkiem a potem ścieram skórkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone chili i czosnek.

Po jakiejś minucie dodaję odcedzone wcześniej z marynaty krewetki.

Doprawiam solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.

Po następnej minucie dorzucam makaron ugotowany wg przepisu al dente skróconego o jakąś minutę ponieważ makaron jeszcze będzie chwilę na patelni. Dodaję piertuszkę…

I…gotowe! Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji: