Przepis na shish kebab z mielonej baraniny

Szalenie prosta i smaczna potrawa kuchni arabskiej czy tureckiej, myślę, że nawet “barani sceptyk” dałby się namówić na małą porcyjkę… 😉

Przepis na shish kebab z mielonej baraniny

Składniki:

  • ok. 500 g mielonej baraniny
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, posiekana natka kolendry lub pietruszki

 

Mieszamy wszystkie składniki i formujemy szaszłyki nabijając na metalowe druty do szaszłyków lub wcześniej namoczone drewniane patyki do szaszłyków.

Grillujemy i podajemy z sosem czosnkowym…

Smacznego 🙂
Przepis zgłoszony do akcji: