Domowa wędlina ze słoika

Domowa wedlina

Po co kupować gotowe wędliny jeśli domowe wędliny można szybko i tanio zrobić samemu? Ja za grosz nie mam zaufania do tych ze sklepu… Robię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki (ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam!

Domowa wedlina

Domowa wędlina ze słoika

Składniki:

  • 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 20 g soli peklowej
  • 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek)

1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin do 48 godzin.

Przygotowanie domowej wedliny Przygotowanie domowej wedliny

2. Po wyjęciu mięso obwiązać sznurkiem i włożyć do dużego słoika. Mięso powinno się do niego łatwo włożyć, bo inaczej będzie problem z jego wyjęciem. Zamknięty słoik włożyć do większego rondelka. Mięso powinno sięgać do około 3/4 wysokości słoika i do takiej wysokości powinniśmy nalać w rondelku zimnej wody. Od momentu wrzenia gotujemy mięso 2 godziny. Wyłączamy gaz i zostawiamy słoik z mięsem do wystygnięcia w wodzie. Najlepiej po całkowitym wystudzeniu włożyć słoik do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie domowej wedliny Przygotowanie domowej wedliny

Smacznego 🙂

Domowa wedlina