Domowa wędlina ze słoika
Po co kupować gotowe wędliny jeśli domowe wędliny można szybko i tanio zrobić samemu? Ja za grosz nie mam zaufania do tych ze sklepu… Robię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki (ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam!
Domowa wędlina ze słoika
Składniki:
- 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)
- 3 duże ząbki czosnku
- 20 g soli peklowej
- 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek)
1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin do 48 godzin.
2. Po wyjęciu mięso obwiązać sznurkiem i włożyć do dużego słoika. Mięso powinno się do niego łatwo włożyć, bo inaczej będzie problem z jego wyjęciem. Zamknięty słoik włożyć do większego rondelka. Mięso powinno sięgać do około 3/4 wysokości słoika i do takiej wysokości powinniśmy nalać w rondelku zimnej wody. Od momentu wrzenia gotujemy mięso 2 godziny. Wyłączamy gaz i zostawiamy słoik z mięsem do wystygnięcia w wodzie. Najlepiej po całkowitym wystudzeniu włożyć słoik do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
barbara
09/06/2014 @ 16:31
A czy mozna bez tej soli peklowej?bo to przeciez bardzo niezdrowe i dlatego chcemy domowo- idea dobra tylko ta sol mnie ochladza i to niezle-
Dorota
18/06/2014 @ 16:49
Można sól peklową zastąpić zwykłą.
Magda C.
30/05/2014 @ 12:45
Oj takiej domowej wędliny to ja bym zjadła 🙂
dżemdżus
27/05/2014 @ 08:19
Bardzo pięknie się prezentuje i ma wielką zaletę jest domowa, przyprawiona tak jak lubimy najbardziej. Muszę zaopatrzyć się w słoik stosownej wielkości bo mam wielką chęć na taką wędlinę. 🙂
Opalanka
25/05/2014 @ 13:41
o rany. No na pewno zrobię:)
Anita
24/05/2014 @ 13:14
Nawet nie wiesz jakiego narobiłaś mi smaku:)
domowacukierniaewy.blox.pl
22/05/2014 @ 21:58
Musi nieziemsko smakować, a jeszcze lepiej pachnieć 🙂
Smakowe Kubki
22/05/2014 @ 16:58
Po długiej nieobecności podpatruję co tam nagotowałyście, a tu same pyszności.
Wspaniale Ci się udała wędlinka i miło mi,że przepis sie przydał.
Domowa wędlina latem,to najlepszy wybór, szybko i łatwo, do tego smacznie i zdrowo,bez konserwantów.
Pozdrawiam serdecznie.
Ola in the kitchen
22/05/2014 @ 12:17
Ja sklepowej wędliny nie jadam, ale po tą mam ochotę sięgnąć 😀
Pati
22/05/2014 @ 09:05
Często robię gotowaną wędlinę. Ostatnio była karkówka…
Upiecz coś zdrowszego!
22/05/2014 @ 07:48
Taka domowa wędlina to dopiero musi smakować 🙂
Łucja
21/05/2014 @ 21:30
Przepyszna 🙂 takiej wędlinie nigdy nie odmówię !
Amber
21/05/2014 @ 18:44
Wygląda wspaniale!
Chciałabym skosztować plasterek…