Makaron ze szparagami
Wykorzystałam to, że sezon na szparagi trwa i przygotowałam makaron ze szparagami w sosie śmietanowym. Oczywiście dodałam do sosu szpinaku, bo nie tylko go lubię, ale także jakoś bardzo mi pasuje takie szpinakowo-szparagowe połączenie. Danie jest łatwe do przygotowania a smakuje wyśmienicie. Zapraszam na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym…. 🙂
Makaron ze szparagami
Składniki (dla dwóch osób)
- 100 g świeżego szpinaku
- 10-15 szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 200 ml śmietany 30-36 %
- kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki startego parmezanu
1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i pokroić każdego na 2-3 części. Szpinak opłukać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
2. Na rozgrzany (ale nie bardzo gorący) olej wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć 1-2 minuty. Dodać kawałki szparagów, ale bez główek. Smażyć 2-3 minuty.
Następnie dodać szpinak i główki szparagów i smażyć 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i kawałek sera pleśniowego (u mnie dwie łyżki). Mieszać aż sos zgęstnieje.
Podawać z makaronem i posypać parmezanem.
Smacznego 🙂
Łucja
19/05/2015 @ 00:44
Oj zjadłabym 😀
Ola in the kitchen
22/05/2014 @ 12:19
Zgłodniałam prze ciebie, makaron wygląda fantastycznie! 😀
Amber
21/05/2014 @ 18:46
Cudowny widok!
Moje smaki na Twoim talerzu.
Tęsknię za domowym makaronem…
Natalia - Poezja Smaku
20/05/2014 @ 23:52
Absolutnie świetne danie
Aga
20/05/2014 @ 18:53
Ideał! Jest tu wszystko, co lubię czosnek – szparag i ser niebieski. Czysta poezja smaków!
Dorota
21/05/2014 @ 16:47
Dziękuję 🙂
Kuchnia u Krysi
20/05/2014 @ 18:40
No pewnie, że łatwe danie. Ale jakże pyszne. Uwielbiam szparagi na wiele sposobów i makaron również. świetne połączenie 🙂
babeczka
20/05/2014 @ 16:43
Lubię to! 😀
Anita
20/05/2014 @ 15:49
Smacznie tak jak lubię
Opalanka
20/05/2014 @ 14:55
Szparagi czekały na pomysł, mam:)
Dorota
21/05/2014 @ 16:47
Bardzo się cieszę 🙂
Pati
20/05/2014 @ 10:16
Dla mnie idealne!
dżemdżus
20/05/2014 @ 08:54
To jest to co tygryski lubią najbardziej, niestety dla jednego osobnika z pominięciem szpinaku. Wpraszam się na obiad.
Dorota
21/05/2014 @ 16:48
Zapraszam :)!
pieczarka mysia
20/05/2014 @ 07:53
uwielbiam takie zielone makarony 🙂
Inspirowane Smakiem
20/05/2014 @ 05:09
O mniam, to musi być pyszne 🙂
Kulinarna Fuzja
19/05/2014 @ 22:11
Oj lubię takie makarony! Żeby tylko od jedzenia można było chudnąć….;p byłabym najchudszą osobą na świecie.
Dorota
21/05/2014 @ 16:48
To by było spełnienie marzeń ;)!
skoraq cooks
19/05/2014 @ 22:10
Takie pyszności, że aż w środku nocy chce mi się biec po szparagi. Szkoda, że wszystko już pozamykane 🙁
domowacukierniaewy.blox.pl
19/05/2014 @ 16:10
Obiad marzenie 🙂
Salvador Dali
19/05/2014 @ 14:14
bardzo odważne połączenie! Ale bardzo też mi się podoba, musiało być smacznie:)
Magda C.
19/05/2014 @ 12:28
Super ten makaron! Ależ nabrałam ochoty na taki obiad <3
Rafał
19/05/2014 @ 08:29
Czy znasz może jakiś magiczny sposób na to, żeby szparagi nie wychodziły gorzkie? Bardzo lubię, ale kiedy próbuje je sam ugotować, są kompletnie niezjadliwe i nie wiem, co robię źle :/
Dorota
21/05/2014 @ 16:50
A które wychodzą Ci gorzkie?