Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym
Po co kupować szynki jak można w prosty sposób zrobić własne i wiedzieć, że zjadamy 100 % mięsa w mięsie! Na blogu już można znaleźć przepisy na pieczone szynki https://ugotujmyto.pl/szynka-pieczona-z-musztarda-i-miodem/ czy https://ugotujmyto.pl/pieczona-szynka-w-rozmarynie/. Obie pyszne :)! Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na szynkę pieczoną w pomarańczowo-miodowej glazurze. Wymaga trochę więcej pracy i czekania, ale naprawdę jest tego warta. Po upieczeniu jest bardzo wilgotna i zdecydowanie pomarańczowa. Jeśli lubicie pomarańczowe smaki, to zdecydowanie Wam ta szynka jest dla Was. Jeśli nie lubicie takich połączeń to zawsze możecie wypróbować pozostałe przepisy 😉 No i dodatkowo szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym idealnie będzie pasowała na świąteczny stół. 🙂
Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym
Składniki:
Zalewa:
- 2 litry wody
- 12 ziaren pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki nasion kminku
- 6 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 20 g soli peklowej
Oraz:
- około 1 kg szynki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek wody
- gałązka rozmarynu
Wszystkie składniki na zalewę -oprócz soli peklowej- zagotować w rondelu. Przestudzić i dopiero dodać sól peklową. Wymieszać i przelać do dużej miski. Włożyć do niej szynkę. Przykryć szczelnie naczynie -szynka powinna być cały czas zanurzona- i wstawić do lodówki na 5-6 dni. Codziennie można obracać szynkę, żeby równomiernie się zapeklowała.
Szynkę wyjąć, osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do miseczki wcisnąć sok z wyszorowanej pomarańczy a skórki zostawić. Dodać do soku paprykę, pieprz, miód. Wymieszać. Na spód naczynia dodać skórki pomarańczy i wlać 5 łyżek wody. Połowę mieszanki pomarańczowo- miodowej rozsmarować na szynce. Dodać kawałek gałązki rozmarynu.
Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 35 minut na każde 500 g plus extra 35 minut. Czyli moją szynkę o wadze 1 kg piekę około 105 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować szynkę pozostałą mieszanką pomarańczowo-miodową i dopiekać bez przykrycia.
Smacznego 🙂
lutka40
30/03/2015 @ 18:51
O MATEŃKO !
CUDA JEST
AZgotuj
29/03/2015 @ 16:26
Ależ soczysta:)
Magda C.
27/03/2015 @ 15:47
Fantastycznie wygląda ta szynka 🙂 Taka domowa, rewelacja 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
27/03/2015 @ 13:42
Jest doskonała, bardzo fajnie zamarynowana, oryginalnie i ze smakiem 🙂
Pati
27/03/2015 @ 08:49
Przepis jest pierwszorzędny!
zjedz_mnie
27/03/2015 @ 08:43
Świetna, po prostu świetna i co najważniejsze, wiesz co jesz 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
26/03/2015 @ 16:56
Ciekawe połączenie smaków 🙂 NA to byśmy nie wpadły 😀
Agnieszka
26/03/2015 @ 13:55
Śliczna szynka Ci wyszła, ja własnie jutro wybieram się na większe zakupy mięsne, szynka też jest w planach 🙂
Krzysztof
26/03/2015 @ 13:16
Super przepis!
Nemi
26/03/2015 @ 11:11
Jezzzz….rewelacyjna!!!! Aż ślinka cieknie patrząc na zdjęcia 🙂
Marzena
26/03/2015 @ 10:31
Wygląda fantastycznie:-) I tak soczyście, a raczej pieczone mięsiwa są suche;-)
Łucja
26/03/2015 @ 09:43
Pięknie wygląda, będę musiała zrobić! 🙂
Salvador Dali
26/03/2015 @ 06:28
o kurczę! Prezentuje się dobry kawał mięcha, ulala.. 🙂 Pyszna musi być, oj pyszna!