Faszerowane bataty
Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat mam w lodówce. Najbardziej smakują nam z dodatkiem koziego sera, ale wszystkie inne wariacje warto wypróbować, bo i tak smakują wyśmienicie. Do przygotowania batatów w taki sposób zainspirowała mnie Amber. Od tego czasu jest to nasza jedna z ulubionych potraw z batatów. Mam nadzieję, że dacie się skusić…na te pyszne faszerowane bataty 🙂
Muszę też przeprosić za brak cząstkowych zdjęć… Kiedy z roboczego aparatu próbowałam zgrać na dysk cząstkowe zdjęcia kilku potraw karta pamięci całkowicie padła zatrzymując na swoich uszkodzonych plikach zdjęcia tych faszerowanych batatów oraz przepysznego sernika cytrynowego, który niebawem pojawi się na blogu… Przy najbliższej okazji jednak uzupełnię te braki… 😉
Faszerowane bataty
Składniki:
- 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości
- 200 g jarmużu lub szpinaku
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/
- oliwa do smażenia i pieczenia
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że z łatwością w nie wbijemy widelec.
Po upieczeniu ziemniaki można wystudzić zanim będziemy je wydrążać łyżką. Wydrążony miąższ ziemniaków przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodać opłukany jarmuż lub szpinak i chwilę smażyć aż zwiotczeją. Przełożyć do miski z ziemniakami. Doprawić lekko solą i pieprzem. Jeśli chcemy dodać ser, to można dodać go -w mniejszych kawałkach- teraz lub posypać wierzch przed ponownym zapieczeniem. Wszystko wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków.
Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut.
Smacznego 🙂
HannaK
25/01/2023 @ 16:04
Właśnie zastanawiałam się, co przyrządzić na jutrzejszy obiad i chyba już wiem. Bardzo lubię bataty, ale rzadko one goszczą w mojej kuchni, bo zwyczajnie nie mam na nie dobrego pomysłu. Te danie wygląda przepysznie, więc z wielką chęcią przyrządzę je u siebie.
AZgotuj
19/08/2015 @ 10:24
Wspaniałe. Dziś skorzystam z tego przepisu:)
Ania
17/05/2015 @ 19:21
podobają mi się Twoje pomysły na bataty! 🙂 ostatnio się w nich zakochałam i staram wykorzystywać w swojej kuchni coraz częściej.
Panna M
15/05/2015 @ 20:06
Cudnie! Tak tu wspaniale, magicznie i kulinarnie tego właśnie szukam. Chciałabym aby mój blog tak wyglądał.
Piękne zdjęcia potraw ja nie mam ręki do zdjęć.
Może masz kilka rad dla początkującego blogera, co zrobić by odnaleźli mnie czytelnicy??
Sprawdź jeśli możesz
Angelika i Monika (Candy Pandas)
14/05/2015 @ 19:59
Bataty nam smakują ale nas nie porwały bo są za słodkie. Z takim farszem muszą ciekawie smakować 😀
Łucja
14/05/2015 @ 01:28
Pysznie się zapowiadają, bataty lubię i chętnie bym spróbowała Twoich faszerowanych 🙂
Magda C.
13/05/2015 @ 10:37
Cudowne bataty 🙂 Zjadłabym takich faszerowanych 🙂
Pati
13/05/2015 @ 08:23
Świetny pomysł na bataty!
majka
13/05/2015 @ 07:50
Nie jadlam jeszcze batatow w takiej wersji. Pysznie wygladaja!