Kluski ziemniaczane (kluski szare)

Kluski ziemniaczane

Po krótkiej przerwie i wyjeździe do kraju jakoś ostatnio trudno mi wrócić do systematycznego blogowania… nie wiem czy to ze względu na wiosnę czy na zwykłe zmęczenie… Mam nadzieję, że jednak jakoś wrócę do normalnego rytmu… 😉 Na razie mam jeszcze kilka zaległych przepisów do opublikowania. Jednym z nich jest przepis na nasze ulubione kluski ziemniaczane…

U mnie w domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam.

Kluski ziemniaczane / Kluski szare

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 2-3 szklanek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 2-3 cebule
  • około 300 g boczku wędzonego
  • biały ser

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka.

Przygotowanie klusek ziemniaczanych Przygotowanie klusek ziemniaczanych Przygotowanie klusek ziemniaczanych

 

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub -jak ja- w melakserze. Starte ziemniaki przełożyć na sitko wyłożone gazą i zostawić, żeby odsączyć masę z nadmiaru soku. Z tego płynu zlać górną warstwę a pozostałą na dnie skrobię dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać do ziemniaków jajka, sól i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać wszystko łyżką. Jeśli potrzeba dodać więcej mąki, aby ciasto było dość ścisłe (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków, jakich używamy).

Przygotowanie klusek ziemniaczanych Przygotowanie klusek ziemniaczanych Przygotowanie klusek ziemniaczanych

W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ciasto można przecierać przez specjalny przecierak do klusek, ale też można to robić starym domowym sposobem. Na płaskiej deseczce (czasami używam odwróconej przykrywki, bo łatwiej mi utrzymać ją od spodu) wyłożyć część ciasta i łyżką odrywać kawałki i wrzucać je do wrzącej wody. Łyżkę, co kilka chwil trzeba maczać w gorącej wodzie, mieszając tak, aby wrzucone kluski się nie posklejały. Po wypłynięciu gotować je na małym ogniu około 5 minut (jeśli kluski są większe to chwilę dłużej).

Przygotowanie klusek ziemniaczanych Przygotowanie klusek ziemniaczanych Przygotowanie klusek ziemniaczanych

Odcedzić ale dobrze zostawić trochę tej wody od gotowania klusek. Odrobina tej wody- w połączeniu z pozostałymi dodatkami- sprawi, że kluski nie będą takie suche.

Smacznego 🙂

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane