Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym
Każdy wie, że ryby są smaczne i zdrowe, ale jak już po nie sięgamy to najczęściej korzystamy z filetów. Sama tak robiłam do tej pory… żeby nie słuchać marudzenia przy stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga. Nie chciałam eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować pysznej ryby. Przewertowałam kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciągle coś było nie tak… Składniki nie takie albo składniki takie ale brak ich w szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! 🙂
Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!
Pstrąg pieczony – składniki:
- 2 pstrągi
- 2 łyżki masła
- koperek (można użyć suszonego)
- sól, pieprz, cytryna
Sos cytrusowo-miętowy:
- 50 g masła
- pieprz kolorowy w ziarenkach
- skórka otarta i sok z 1 cytryny
- skórka otarta i sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)
- kilka listków mięty
Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam smarowidło.
Pstrąga wysmarowałam smarowidłem w środku i włożyłam resztę koperku, ponacinałam na wierzchu i poukładałam plasterki cytryny i grudki smarowidła.
Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił.
Sos
Do rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował.
Bataty
Umyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Skropiłam oliwą i doprawiłam pieprzem. Wstawiłam do piekarnika na ok pół godziny.
Po upieczeniu ryby odlałam sos z foli i po podaniu na talerz polałam sosem cytrusowo-miętowym.
Smacznego 🙂
Bułeczki z batatami i rozmarynem - UgotujmyTo.pl
22/04/2013 @ 23:08
[…] marchewki z ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga, a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej ) Bułeczki z batatami robi […]
Iwona
14/01/2013 @ 06:16
Może i wykwintnie wygląda lecz tak nie smakuje.
Po raz kolejny korzystam z przepisu z tej strony i po raz kolejny jestem zawiedziona.
Sos taki sobie a z podanych składników wychodzi go dla 4 osób a nie dwóch.
Pstrąg to pyszna ryba jednak nie koniecznie dobrze smakuje w tym wydaniu!!!
Trout in lemon & mint sauce « Delicious cooking
28/10/2012 @ 22:10
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 9:10 pm Photos Feed Comments […]
Dorota
12/10/2012 @ 14:34
Nie powiem nie ;)!Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:10
Dziękuję! Staram się;)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:09
Bardzo dziękuję :)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:08
Nie ma co sobie wyobrażać…. zapraszam :)!
Dorota
12/10/2012 @ 14:08
Słodkich ziemniaczków dopiero się udzę;)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:07
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Kaś
08/10/2012 @ 11:36
jej cudownie podany! uczta pierwsza klasa
Loreta
07/10/2012 @ 18:41
Pięknie podany, zazdroszczę Ci go!
kasia
05/10/2012 @ 20:34
Po prostu rewelacja;)Pstrąg w tym wydaniu wyglada wykwintnie i elegancko,juz wyobrażam sobie jego smak….
Samantha
05/10/2012 @ 16:13
Ależ pysznie to wygląda Dorotko !!! Też uwielbiam pstrąga, ale te ości, to mnie przerazają ! Pyszne ze słodkimi ziemniaczkami i tak wspaniałym sosem – doskonałość ! 🙂
Pan Deserek :)
05/10/2012 @ 15:51
Aleeee pyszność – świetny ten pstrąg z cytrynką 🙂
Piękne zdjęcie 🙂
Weronika
04/10/2012 @ 23:58
Sos, sos, sos <3 Boski : )
Wspaniały pstrąg, własnie dlatego że jest w całości : )