Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

 

Każdy wie, że ryby sÄ… smaczne i zdrowe, ale jak już po nie siÄ™gamy to najczęściej korzystamy z filetów. Sama tak robiÅ‚am do tej pory… żeby nie sÅ‚uchać marudzenia przy stole przy obieraniu oÅ›ci… Tak Å‚atwiej… PostanowiÅ‚am jednak to zmienić i skusiÅ‚am siÄ™ na zakup pstrÄ…ga. Nie chciaÅ‚am eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować pysznej ryby. PrzewertowaÅ‚am kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciÄ…gle coÅ› byÅ‚o nie tak… SkÅ‚adniki nie takie albo skÅ‚adniki takie ale brak ich w szafce… I chciaÅ‚ nie chciaÅ‚ wyszedÅ‚ eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dÅ‚uugie zÄ™by na oÅ›ci;) ) pochwaliÅ‚! 🙂
Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!

PstrÄ…g pieczony – skÅ‚adniki:

  • 2 pstrÄ…gi
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • koperek (można użyć suszonego)
  • sól, pieprz, cytryna

Sos cytrusowo-miętowy:

  • 50 g masÅ‚a
  • pieprz kolorowy w ziarenkach
  • skórka otarta i sok z 1 cytryny
  • skórka otarta i sok z 1 pomaraÅ„czy
  • 2 Å‚yżki miodu (zależy jak kwaÅ›na jest cytryna to można dodać wiÄ™cej)
  • kilka listków miÄ™ty

 

Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam smarowidło.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Pstrąga wysmarowałam smarowidłem w środku i włożyłam resztę koperku, ponacinałam na wierzchu i poukładałam plasterki cytryny i grudki smarowidła.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił.

Sos
Do rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Bataty
Umyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Skropiłam oliwą i doprawiłam pieprzem. Wstawiłam do piekarnika na ok pół godziny.

Pstrąg w sosie cytrusowo-miętowym

Po upieczeniu ryby odlałam sos z foli i po podaniu na talerz polałam sosem cytrusowo-miętowym.

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Smacznego 🙂