Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami
To już moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…
Grilowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami – składniki:
- 1-2 gruszki
- kawałek sera pleśniowego
- garść posiekanych orzechów
- 100 ml wina czerwonego lub porto
Marynata:
- sok z 1 cytryny
- cynamon (sypany lub laseczka cynamonu)
- kilka goździków
- kilka gwiazdek anyżu
- ok. 2-3 łyżek wody na 500 ml wody
Obieram gruszki i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i wstawiam do garnka ze składnikami marynaty.
Gotuję na małym ogniu aż gruszki będą miękkie.
Wino lub porto wlewam do małego garnuszka i wstawiam na małym ogniu aż odparuje do 1/3 objętości.
Ser i orzechy siekam i układam na gruszkach i grilluję w piekarniku. Przed podaniem polewam zredukowanym winem.
Smacznego 🙂
Bridget
21/02/2013 @ 20:58
tak zastanawiam się jaki najlepiej zastosować ser pleśniowy, jakieś wskazówki? Będę wdzięczna. Pozdrawiam:)
Dorota
21/02/2013 @ 22:14
Bardzo lubię ser pleśniowy z krakersam, oliwkami i/lub winogronem do czewonego wina…;)
A jeśli chodzi o potrawy to polecam tartletki z figami i serem lub tartę z czerwoną cebulą i serem pleśniowym… to z przepisów które już są na blogu… Pyszne jest też risotto z serem pleśniowym i orzechami ale przepis wkrótce… Pozdrawiam:)!
ankawell
06/11/2012 @ 09:49
taką kombinację smaków po prostu uwielbiam :):)
Dorota
30/08/2012 @ 17:14
…zapraszam:)!
Samantha
30/08/2012 @ 15:54
Bardzo pysznie wygląda ! Rewelacyjne połączenie smaków, musi smakować nieziemsko 🙂
Dorota
30/08/2012 @ 17:15
…rzeczywiście …nieziemska:)!
karmel-itka
29/08/2012 @ 23:43
wile bym dała za taką pyszną gruszkę!