Najlepsza babka piaskowa
Ta babka piaskowa zdecydowanie nosi miano najlepszej! Jest bardzo delikatna i puszysta. Nigdy, żadna babka piaskowa nie smakowała mi tak bardzo 🙂 Przepis znalazłam u Bożenki. Zwróciłam na niego uwagę, bo w tym przepisie zalewa się masę wrzącym masłem a nigdy nie przygotowywałam ciasta w taki sposób. Dodawałam ciepłe lub roztopione zimne masło- jak najbardziej- ale wrzącego nigdy… ciekawiło mnie, co z tego wyjdzie. Zrobiłam je raz i okazało się, że po dodaniu wrzątku ciasto robi się bardziej gładkie i lśniące. Przelałam je do formy i okazało się, że ciasta jest za dużo… więc szybko poszukałam jakiś małych foremek, żeby przelać pozostałe ciasto. Po upieczeniu ciasto lekko opadło, ale nie było wcale zakalca. Babka piaskowa smakowała rewelacyjnie i pomyślałam, że może opadła, bo w dużej foremce było za dużo ciasta… Ponieważ babka szybko zniknęła zrobiłam ją jeszcze raz. Tym razem przygotowałam dwie foremki, jedną do babek a drugą keksówkę. Niestety znowu ciasto lekko opadło, ale dalej nie było zakalca i ciągle smakowało pysznie. Wszystkie osoby, które miały okazję spróbować tej piaskowej babki są tego samego zdania, co ja… babka z tego przepisu jest przepyszna! Dlatego bardzo Wam ją polecam na Święta :)!
Babka piaskowa
Składniki:
- 1 1/2 szklanki cukru + cukier wanilinowy (zamiast cukru waniliowego dodałam pół łyżeczki pasty waniliowej)
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła (lub 200 g masła i 50 g oliwy)
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać do miski.
2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym.
3. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
4. Dadawać po trochu przesiane mąki lekko mieszając łyżką.
5. Masło rozpuścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. WRZĄCE ! masło wlać do masy i szybko mieszać do połączenia.
6. Wlać masę do keksówek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce.
Smacznego 🙂
Krzysztof
29/01/2017 @ 06:37
Wspaniały wypiek , mało tego że pięknie wygląda ale jak smakuje , niebo w g…. . O takiej babeczce marzyłem . Polecam .
Agatka
26/03/2016 @ 13:26
Piękna mam nadzieje że mi te taka wyjdzie bo jestem właśnie w trakcie pieczenia na wielkanocny stół pozdrawiam i życzę wesołych Świt Wielkanocnych
Łukasz
26/03/2015 @ 21:12
Ależ ona piękna! Prawdziwie świąteczna! 😀
Amber
26/03/2015 @ 09:36
Urocza i delikatna!
Sosna
25/03/2015 @ 13:57
Jaka śliczna! 🙂
cookiemonster
25/03/2015 @ 11:27
Mmm pyszności i do tego tak pięknie udekorowane, ślinka leci 🙂
Martha
25/03/2015 @ 08:27
Znakomita babka! 🙂
Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. 🙂 A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! 🙂
Szczegóły na blogu:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html
Arkadia
24/03/2015 @ 21:37
Podobnie puszystą i bardzo smaczną kupiłam dziś w Biedronce. No, ale w tej biedronkowej na pewno są krocie różnych konserwantów …….. Wasza jest na pewno zdrowsza.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
24/03/2015 @ 20:26
Nie jesteśmy wielbicielkami takich babek ale ta pastelowa dekoracja nas urzekła 🙂
Moja pasja smaku
24/03/2015 @ 19:13
Prezentuje się pięknie, te jajeczka wyglądają przeuroczo 🙂
Smakowe Kubki
24/03/2015 @ 17:31
Przepiękna babka! Cieszę się, że przepis się podoba. Zastanawiam się dlaczego opada ? Zdarzyło mi się raz, że opadła, ale nie znam przyczyny.
Dorota
25/03/2015 @ 18:32
Jeszcze raz dziękuję :)!
Magda C.
24/03/2015 @ 16:22
Prześliczna ta babka, pięknie ci wyrosła 🙂
majka
24/03/2015 @ 11:46
Mniam, mniam 🙂 Uwielbiam babki. A taka piaskowa to chyba najbardziej 🙂
Łucja
24/03/2015 @ 09:24
Nic dodać nic ująć!! Przepiękna 🙂
Agnieszka
24/03/2015 @ 09:22
Śliczna. w tamtym roku kupiłam takie jajka do dekoracji, a w tym roku szukam i nigdzie nie udało mi się ich znaleźć 🙁
Dorota
25/03/2015 @ 18:36
Poszukaj w sklepach internetowych… np. na allegro szukaj mini eggs…
bielinka
24/03/2015 @ 09:00
Pięknie się prezentuje 🙂
Pati
24/03/2015 @ 08:33
Jaka puszysta!