Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką
Czasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam je na później… Ale jak miło jest jak już człowiek się zdecyduje a ciasto okazuje się wcale nie takie skomplikowane a efekt jest nawet smaczniejszy od oczekiwanego 🙂 Bardzo spodobało mi się kiedyś ciasto Pani Walewska zwana Pychotką, którego zdjęcia gdzieś mi się przewinęły w sieci a którego nigdy nie próbowałam. Czekałam tylko na specjalną okazję… i się doczekałam. Upiekłam to ciasto dla Renaty, która bardzo gorąco namawiała mnie do prowadzenia bloga i tak dłuuuuugo namawiała, aż namówiła! Dzięki Renatko!!! 🙂 Więc ciasto musiało być boskie :)!!! Przepis z mniejszymi lub wiekszymi różnicami można znaleźć na różnych stronach, ja posiłkowałam się dwiema: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/pani_walewska/przepis.html i http://www.mojewypieki.com/przepis/pani-walewska-pychotka (podziękowania dla autorek :))
Bardzo gorąco polecam Panią Waleską zwaną Pychotką bo jest NAPRAWDĘ boska :)!
Składniki na ciasto Pani Walewska:
- 500 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 6 zółtek
Składniki na masę bezową:
- 8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1.5 szklanki cukru pudru
- garść posiekanych orzechów lub płatków migdałowych
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
Dodatkowo duży słoiczek ok 400 g dżemu porzeczkowego (lub powideł śliwkowych)
Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto.
Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się go rozwałkować więc je starłam na tarce na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko docisnęłam.
Najlepiej mieć dwie tej samej wielkości blaszki i robić to jednocześnie lub pamiętać, że jak się robi oddzielnie to bezę do drugiej porcji przygotować oddzielnie przed samym pieczeniem. W obu wersjach przepisu było powiedziane, żeby na ciasto wyłożyć dżem i bezę i zapiec. Niestety mój piekarnik nie zawsze ze mną współpracuje 😉 więc oddzielnie upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam ok. 15-20 min.
Masę bezową przygotowałam ubijając białka na sztywno i wolno dosypując – przesianego wcześniej, żeby nie było grudek – cukru pudru, a na koniec dodając makę ziemniaczaną. W zależności którą wersję wybierzecie na to masę bezową przed pieczeniem posypiecie orzechami lub płatkami migdałowymi.
Żeby przygotować masę budyniową do rondelka wlewam 1 szklankę mleka (250ml), dodaję cukier i cukier waniliowy i zagotowuję. Drugą szklankę mleka miksuję z żółtkami i mąkami i dodaję do zagotowanego mleka ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Chwilę całość gotuję, aż budyń zgęstnieje.
Odstawiam do wystygnięcia, ale co chwilkę mieszam, żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Jak lekko przestygnie przykrywam folią do całkowitego wystygnięcia. Miksuję miękkie masło i stopniowo dodaję wystudzoną masę budyniową i kilka kropli aromatu waniliowego.
Wystudzone ciasta przekładam masą budyniową i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Pycha:)!
Smacznego 🙂
sagneska
14/12/2014 @ 14:40
Mniam 🙂 Tak bardzo kojarzy mi się z domem i wypiekami mojej mamy!
http://www.sagneska.pl
marek
06/02/2014 @ 17:26
Nie sądziliśmy, że to ciasto będzie aż tak pyszne. Ważne by dobrać odpowiednią komfiturę. Nasza kwaskowa, z czarnej porzeczki z ogórdka wspaniale komponowała się z resztą i nadawała wyjątkowy posmaczek. Ach!;)
Tak nam to wyszło: jakugotujesz.pl/recipes/ciasto-pani-walewska-pychotka/
Pozdrawiamy!
Kasia
07/12/2013 @ 12:38
Rewelacja! Przepyszne ciasto, wbrew pozorom dosyć łatwe i szybkie w przygotowaniu 🙂 Zniknęło w mgnieniu oka 🙂
Dorota
10/12/2013 @ 16:36
U mnie też szybko zniknęło ..:)! Pozdrawiam :)!
Krynia
21/09/2013 @ 19:13
Polecam! Zrobiłam dziś bo mnie ochota męczyła dobry miesiąc, a nikt z rodzinki i znajomych nie miał przepisu. Wbrew pozorom robi się szybciutko. Trochę się bałam bezy, ale pięknie się upiekła. I dziękuję za przepis- to pierwsza strona, z której coś mi wyszło 😉
Dorota
22/09/2013 @ 11:59
Bardzo się cieszę :)! Zapraszam do wypróbowania innych przepisów… Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)!
papeete
22/05/2013 @ 14:51
Pięknie wygląda te ciasto! Mam tylko jedno, może głupie pytanie: jak, piękąc w osobnych blachach te kruche ciasto i po nałożeniu tych warstw bezy i dżemu poźniej nałożyć tę wierzchnią warstwę na górę? 😛
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Dorota
22/05/2013 @ 15:26
Witam! Nie ma głupich pytań…mogą być tylko głupie odpowiedzi ;)! A tak poważnie…ponieważ ciasto jest pieczone na papierze do pieczenia -dobrze zostawić wyższe kawałki po bokach do późniejszego przeniesienia-to po wystygnięciu ciasta należy poprosić kogoś o pomoc przy wyjmowaniu, delikatnym ściąganiu papieru i przesunięciu na drugą część ciasta. Może to brzmi zawile ale takie nie jest…Można również wykorzystać jakąś bardzo dużą deskę do krojenia i z niej zsunąć ciasto.. Mam nadzieję, że pomogłam… Daj znać jak wyszło! Pozdrawiam :)!
Pyszne Kaprysy
20/02/2013 @ 22:00
czaję się od dłuższego czasu żeby zrobić to ciasto i w końcu muszę tego dokonać bo wygląda smakowicie 🙂
Delicious layer cake « Delicious cooking
28/10/2012 @ 21:23
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 8:23 pm Photos Feed Comments […]
Pan Deserek :)
28/10/2012 @ 17:58
Bardzo podobne to ciasto do mojego orzechowego – ale i tak muszę się skusić n Panią Walewską 🙂 podobne ale inne 🙂 pychotka ta Walewska 🙂
Dorota
14/10/2012 @ 17:49
Dziękuję i pozdrawiam!
Beata
12/10/2012 @ 21:27
Niestety, nie podzielam zachwytu ciastem. Upiekłam, faktycznie jest bardzo efektowne, ale dla mnie i dla mojej rodziny ciasto jest za suche. Drugi raz, na pewno nie upiekę. Szkoda 🙁
Dorota
14/10/2012 @ 17:48
Przykro mi, że ciasto nie smakowało… To ciasto składa się z dwóch warstw potrójnych( ciasto-dżem-beza) połączonych grubą warstwą kremu i zupełnie nie wiem jak może być za suche…. Może warstwa kremu była mniejsza? Pozdrawiam!
Natsprint
11/10/2012 @ 06:44
Rewelacja…jest pyszne, a rodzina i znajomi zachwyceni:)
Kaś
04/10/2012 @ 20:40
co tu dużo pisać – wygląda bajecznie!
Pan Deserek :)
03/10/2012 @ 17:48
A miałem dziś zrobić to ciasto 🙂 dobrze że co innego zrobiłem , bo byśmy się zdublowali 🙂
Dorota
03/10/2012 @ 17:55
Nic by się przecież nie stało….:)
Magda
03/10/2012 @ 17:19
oj, wygląda jak pychotka, wygląda!:))
Dorota
03/10/2012 @ 17:59
I smakuje jak pychotka :)!
Loreta
03/10/2012 @ 14:58
Wygląda obłędnie, muszę zapisać przepis!
Dorota
03/10/2012 @ 17:09
Zapisać i zrobić….warto :)!
Natalia
03/10/2012 @ 14:56
Pyszna klasyka, też przymierzam się do zrobienia – Twoja tylko zachęca!
Dorota
03/10/2012 @ 17:08
Mam nadzieję, że zachęta skuteczna ;)!
Monica
03/10/2012 @ 14:29
Uwielbiam. Dosłownie. Świetny przepis, krok po kroku 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Dorota
03/10/2012 @ 17:08
Staram się..:)!
Renata
03/10/2012 @ 10:16
Ciasto faktycznie PYCHOTKA!!! xxxx
Dorota
03/10/2012 @ 17:07
Prawda :)!!!!
Renata
03/10/2012 @ 10:15
Ciasto przepyszne!!! dzieki bardzo!! xxxx
Dorota
03/10/2012 @ 17:07
Proszę bardzo :)! XXX
Basia
03/10/2012 @ 09:03
Znam świetnie to ciasto, bo moja Babcia bardzo często je piekła 🙂
Jest po prostu przepyszne!
Pozdrawiam serdecznie!
Dorota
03/10/2012 @ 17:06
Szkoda, że nie znałam go wcześniej 🙁
Droczilka
03/10/2012 @ 08:31
Pani walewska to przepyszna klasyka. Uwielbiam! 🙂
Dorota
03/10/2012 @ 17:05
Ja juz też ;)!
ilovebakepl
03/10/2012 @ 07:19
Przymierzam się do tego ciasta i ciągle coś mi przeszkadza, a u ciebie tak ładnie wygląda, że mi slinka cieknie ;p
Dorota
03/10/2012 @ 17:05
Na prawdę polecam bo nie jest aż tak skomplikowane :)!
Samantha
03/10/2012 @ 06:50
Ciasto klasyka, wyszlo pieknie i bardzo efektownie, a smakuje pewnie bosko ! Pozdrawiam !
Dorota
03/10/2012 @ 17:04
Bosko…. to odpowiednie słowo :)!
Ervisha
03/10/2012 @ 06:25
Jak wspaniale wygląda. Aż ślinka cieknie 😀 Nigdy nie jadłam tego ciasta i żałuję
Dorota
03/10/2012 @ 17:03
W takim razie trzeba to nadrobić :)!
Weronika
03/10/2012 @ 00:22
Dla mnie to ciasto, to zbyt hardcorowe połączenie słodkości. Ale wygląda świetnie !
Dorota
03/10/2012 @ 17:58
Właśnie takie musi być… bardzo słodkie przełamane kwaskowym dżemem… przecież nie je się go codziennie :)!