Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

 

Czasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam je na później… Ale jak miło jest jak już człowiek się zdecyduje a ciasto okazuje się wcale nie takie skomplikowane a efekt jest nawet smaczniejszy od oczekiwanego 🙂 Bardzo spodobało mi się kiedyś ciasto Pani Walewska zwana Pychotką, którego zdjęcia gdzieś mi się przewinęły w sieci a którego nigdy nie próbowałam. Czekałam tylko na specjalną okazję… i się doczekałam. Upiekłam to ciasto dla Renaty, która bardzo gorąco namawiała mnie do prowadzenia bloga i tak dłuuuuugo namawiała, aż namówiła! Dzięki Renatko!!! 🙂 Więc ciasto musiało być boskie :)!!! Przepis z mniejszymi lub wiekszymi różnicami można znaleźć na różnych stronach, ja posiłkowałam się dwiema: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/pani_walewska/przepis.html i http://www.mojewypieki.com/przepis/pani-walewska-pychotka (podziękowania dla autorek :))

Bardzo gorąco polecam Panią Waleską zwaną Pychotką bo jest NAPRAWDĘ boska :)!

Składniki na ciasto Pani Walewska:

  • 500 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 zółtek

Składniki na masę bezową:

  • 8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów lub płatków migdałowych

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • kilka kropel olejku waniliowego

Dodatkowo duży słoiczek ok 400 g dżemu porzeczkowego (lub powideł śliwkowych)

Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto.

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się go rozwałkować więc je starłam na tarce na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko docisnęłam.

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Najlepiej mieć dwie tej samej wielkości blaszki i robić to jednocześnie lub pamiętać, że jak się robi oddzielnie to bezę do drugiej porcji przygotować oddzielnie przed samym pieczeniem. W obu wersjach przepisu było powiedziane, żeby na ciasto wyłożyć dżem i bezę i zapiec. Niestety mój piekarnik nie zawsze ze mną współpracuje 😉 więc oddzielnie upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam ok. 15-20 min.

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Masę bezową przygotowałam ubijając białka na sztywno i wolno dosypując – przesianego wcześniej, żeby nie było grudek – cukru pudru, a na koniec dodając makę ziemniaczaną. W zależności którą wersję wybierzecie na to masę bezową przed pieczeniem posypiecie orzechami lub płatkami migdałowymi.

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Żeby przygotować masę budyniową do rondelka wlewam 1 szklankę mleka (250ml), dodaję cukier i cukier waniliowy i zagotowuję. Drugą szklankę mleka miksuję z żółtkami i mąkami i dodaję do zagotowanego mleka ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Chwilę całość gotuję, aż budyń zgęstnieje.

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Odstawiam do wystygnięcia, ale co chwilkę mieszam, żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Jak lekko przestygnie przykrywam folią do całkowitego wystygnięcia. Miksuję miękkie masło i stopniowo dodaję wystudzoną masę budyniową i kilka kropli aromatu waniliowego.

Wystudzone ciasta przekładam masą budyniową i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Pycha:)!

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

Ciasto Pani Walewska czyli Pychotka

 

 

 

Smacznego 🙂