Jajka faszerowane na ciepło
Jajka faszerowane inaczej? Czemu nie! Strasznie dawno nie jadłam tak przyrządzonych jajek ale postanowiłam, że już czas podzielić się tym przepisem… Praktycznie jedyny problem, żeby przygotować takie jajka to je umiejętnie przeciąć… po tym to już pikuś;)! Trzeba przy tym bardzo uważać, żeby sobie nie przeciąć ręki. Dlatego ja układam jajko na ściereczce i trzymam w ręku, a z góry uderzam ostrym i ciężkim nożem. Niestety trzeba to sobie poćwiczyć. Próbowałam delikatnie przekrawać jajko ostrym nożem i też to jakoś poszło ale jednak ciachanie z góry jest bardziej efektywne:) Można takie jajka faszerowane przygotować sobie dzień wcześniej. Jednak po usmażeniu trzeba je zaraz skonsumować bo jak ostygną to już nie to samo…:)
Jajka faszerowane na ciepło – składniki:
- jajka – u mnie 5 szt.
- kilka plasterków szynki
- szczypior
- sól, pieprz,
- bułka tarta
- masło
1. Jajko gotujemy na twardo. Warto wiedzieć, że w czasie gotowania dobrze kilka razy mieszać jajka, bo wtedy jak jajko zaczyna się ścinać to dzięki sile odśrodkowej żółtko będzie zawsze w środku a nie przy brzegu. Ugotowane jajka przeciąć na pół i wydrążyć delikatnie. Jeśli skorupka jest bardziej popękana to można zostawić część białka, żeby bardziej trzymało całość.
2. Jajka blendujemy na papkę albo drobniutko kroimy. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy delikatnie skorupki tak aby wypełnienie wychodziło trochę nad skorupkę bo inaczej w czasie smażenia skorupka trochę strzela…
3. Obtaczamy jaka w bułce i na rozgrzanym maśle smażymy na złoty kolor.
Smacznego 🙂
martawkuchni.blog.pl
04/04/2013 @ 08:35
wyglądają rewelacyjnie, takich jeszcze nigdy nie jadłam, na pewno smakują wyśmienicie:)
Jacek
28/03/2013 @ 20:09
Są super ..:) To moje smaki z dzieciństwa. Czasami robię takie jajeczka, tylko używam pietruszki siekanej. Już idą święta, więc będzie okazja…. róbcie te jajka. Naprawdę warto .:)
Dorota
28/03/2013 @ 20:28
Prawda…zapomniałam, że pietruszka w tym zestawieniu doskonale smakuje :)! Dziękuję i życzę Wesołych Świąt :)!
Beata
28/03/2013 @ 06:55
Generalnie za jajkami nie przepadam, ale te uwielbiam.
Osobiście dodaję jeszcze posiekaną natkę – pychota.
To ciachanie nożem nie jest takie tragiczne, należy to robić z wyczuciem 🙂
Ja jeszcze mocniej przesmażam.
Ale ogólne polecam, bo ta wersja jest mi znana od lat.
Dorota
28/03/2013 @ 20:30
Rzeczywiście… pietruszka doskonale pasuje:)! Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)!
Samantha
27/03/2013 @ 00:40
Smaczna propozycja na przygotowanie swiatecznych jajek ! Pysznie się prezentują ! Pozdrawiam 🙂
Łucja
26/03/2013 @ 22:18
bardzo fajne jajeczka 🙂 ale ja to bym się obawiała o swoje ręce przy tym ciachaniu nożem 😀
Ola in the kitchen
26/03/2013 @ 20:25
Wyglądają bardzo apetycznie!
zjedz_mnie
26/03/2013 @ 14:23
Świetnie wyglądają, porywam talerzyk i znikam 🙂
Loreta
26/03/2013 @ 08:33
Wspaniały pomysł! Wypróbuję koniecznie 🙂
domowacukierniaewy.b
25/03/2013 @ 17:32
Bardzo ciekawy pomysł na świąteczny stół 🙂
Kaś
25/03/2013 @ 16:15
o! takich jeszcze nie widziałam. efektowne 🙂
Natalia
25/03/2013 @ 13:22
Robiłam identyczne w weekend! Tylko farsz z pieczarkami i makrelą 🙂
Pan Deserek :)
25/03/2013 @ 10:18
Wyglądają rewelacyjnie ! I pewnie tez tak smakują – ale posmakuje ich w święta jak jej zrobię 🙂
majka
25/03/2013 @ 08:21
Fajne te jajeczka 🙂 Jeszcze takich nie robilam.
Pozdrowienia.
Inspirowane smakiem
25/03/2013 @ 05:42
łał, wyglądają super!:)