Sernik wiedeński

Sernik wiedenski

Kocham serniki 🙂 To moje ulubione ciasta i zawsze siÄ™ cieszÄ™ jak mogÄ™ wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeÅ„ski czyli sernik bez spodu nawinÄ…Å‚ mi siÄ™ w rÄ™ce, jak byÅ‚am z wizytÄ… u Rodzinki. I dobrze, bo mogÅ‚am go zrobić bez stresu ze wzglÄ™du na znacznie wiÄ™kszÄ… liczbÄ™ chÄ™tnych do testowania.. 😉 U mnie musiaÅ‚abym chyba zrobić z 1/3 porcji.. I nie wiem czy dalibyÅ›my radÄ™…. Sernik wyszedÅ‚ troszkÄ™ ziarnisty ale z mojej winy, bo dodaÅ‚am oprócz 1 kg sera z wiaderka jeszcze 250g sera półtÅ‚ustego, który idÄ…c na Å‚atwiznÄ™ zblendowaÅ‚am… Ale mimo wszystko smak byÅ‚ wrÄ™cz nieziemski, sernik rozpÅ‚ywaÅ‚ siÄ™ w ustach i zniknÄ…Å‚ tak naprawdÄ™ nie wiadomo kiedy… Zapraszam serdecznie na sernik wiedeÅ„ski 🙂

Sernik wiedeÅ„ski – skÅ‚adniki:

  • 6 jajek – żółtka i biaÅ‚ka oddzielnie
  • 280 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 250 g kwaÅ›nej Å›mietany
  • 1,25 kg mielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g rozpuszczonego, schÅ‚odzonego masÅ‚a
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

 

1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę i twaróg. Dodać budyń i schłodzone, rozpuszczone masło. (Ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i ponieważ nie chciało mi się specjalnie iść po następne wiaderko dodałam 1 kostkę sera półtłustego, który tylko zblendowałam dlatego ciasto nie jest idealnie gładkie 😉 )

Sernik wiedenski Sernik wiedenski Sernik wiedenski Sernik wiedenski Sernik wiedenski

 

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku). W oryginalnym przepisie było, żeby przykryć wierzch folią ale ja tego nie zrobiłam. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie nie otwierać przez 10-15 minut piekarnika (w trakcie pieczenia też nie..;)), a po tym czasie lekko uchylić drzwiczki, żeby tylko włożyć jakąś łyżkę drewnianą w szparę i tak zostawić do ostygnięcia. Wystudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na noc, bo będzie lepiej smakował następnego dnia.

Sernik wiedenski Sernik wiedenski Sernik wiedenski

Smacznego 🙂

Sernik wiedenski

Sernik wiedenski

Inspiracja: Pieczenie jest proste, nr 1, Ciasta z serem, wyd. BPV Polska