Sernik wiedeński
Kocham serniki 🙂 To moje ulubione ciasta i zawsze siÄ™ cieszÄ™ jak mogÄ™ wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeÅ„ski czyli sernik bez spodu nawinÄ…Å‚ mi siÄ™ w rÄ™ce, jak byÅ‚am z wizytÄ… u Rodzinki. I dobrze, bo mogÅ‚am go zrobić bez stresu ze wzglÄ™du na znacznie wiÄ™kszÄ… liczbÄ™ chÄ™tnych do testowania.. 😉 U mnie musiaÅ‚abym chyba zrobić z 1/3 porcji.. I nie wiem czy dalibyÅ›my radÄ™…. Sernik wyszedÅ‚ troszkÄ™ ziarnisty ale z mojej winy, bo dodaÅ‚am oprócz 1 kg sera z wiaderka jeszcze 250g sera półtÅ‚ustego, który idÄ…c na Å‚atwiznÄ™ zblendowaÅ‚am… Ale mimo wszystko smak byÅ‚ wrÄ™cz nieziemski, sernik rozpÅ‚ywaÅ‚ siÄ™ w ustach i zniknÄ…Å‚ tak naprawdÄ™ nie wiadomo kiedy… Zapraszam serdecznie na sernik wiedeÅ„ski 🙂
Sernik wiedeÅ„ski – skÅ‚adniki:
- 6 jajek – żółtka i biaÅ‚ka oddzielnie
- 280 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- sok i skórka z jednej cytryny
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1,25 kg mielonego twarogu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 250 g rozpuszczonego, schłodzonego masła
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę i twaróg. Dodać budyń i schłodzone, rozpuszczone masło. (Ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i ponieważ nie chciało mi się specjalnie iść po następne wiaderko dodałam 1 kostkę sera półtłustego, który tylko zblendowałam dlatego ciasto nie jest idealnie gładkie 😉 )
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku). W oryginalnym przepisie było, żeby przykryć wierzch folią ale ja tego nie zrobiłam. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie nie otwierać przez 10-15 minut piekarnika (w trakcie pieczenia też nie..;)), a po tym czasie lekko uchylić drzwiczki, żeby tylko włożyć jakąś łyżkę drewnianą w szparę i tak zostawić do ostygnięcia. Wystudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na noc, bo będzie lepiej smakował następnego dnia.
Smacznego 🙂
Inspiracja: Pieczenie jest proste, nr 1, Ciasta z serem, wyd. BPV Polska
malgos
29/03/2013 @ 15:21
Sernik wygląda przepięknie.
Ja też lubię sernik i dość często go piekę, tylko nie wiem dla czego zawsze mi opada. Co robić aby sernik pozostał wysoki jak w trakcie pieczenia.
Dorota
29/03/2013 @ 20:41
Ja zawsze zostawiam sernik w nagrzanym piekarniku i jak stygnie to tylko uchylam lekko drzwiczki….jak w opisie… Pozdrawiam i życzÄ™ WesoÅ‚ych ÅšwiÄ…t:)!
KaÅ›
28/03/2013 @ 19:43
i ja kocham serniki! obok szarlotek, to moje ulubione desery 🙂 a takie klasyczne to już w ogóle bajka
przepis naleśniki
27/03/2013 @ 22:46
delicje!!!! moje dzieciństwo:D
Inspirowane smakiem
27/03/2013 @ 15:42
Prosto i pysznie. Uwielbiam serniki na jak najbardziej kruchych spodach, a bez spodu to już w ogóle raj:)
domowacukierniaewy.b
27/03/2013 @ 13:08
wow,ale puszysty 🙂 wygląda znakomicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Natalia
27/03/2013 @ 12:41
Ja nie jestem sernikowa bo lubiÄ™ tylko serniki delikatne i puszyste – a takie trudno zrobić 🙂 Wciąż szukam ideaÅ‚u 😀
magda
27/03/2013 @ 09:29
uwielbiam sernik, bo przypomina mi mojÄ… babciÄ™, która w jego pieczeniu jest mistrzyniÄ… 🙂
Samantha
27/03/2013 @ 00:41
Znakomity Dorotko, nie można mu się oprzeć, wygląda przepysznie ! 🙂