Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)
Żeberka w kapuście – składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 kg kapusty
- 1-2 cebule
- sól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowych
- tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka.
2. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą)pokroić i podsmażyć na patelni ok 5 minut doprawiając majerankiem i solą. Przełożyć do rondelka z żeberkami.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Przykryć naczynie pokrywką i dusić na małym ogniu niecałe dwie godziny. Sprawdzać w międzyczasie czy woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać ale nie dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak…;)
Smacznego 🙂
irena
10/11/2018 @ 17:11
Żeberka właśnie się duszą, już nie mogę się doczekać do pałaszowania.
Margarete
07/04/2013 @ 08:22
Wyprobowalam. Wyszly rewelacyjne. Polecam. Nastepny bedzie boczek. Juz sie powoli do niego "przymierzam". Pozdrawiam.
Dorota
07/04/2013 @ 08:39
Dziękuję za komentarz:)! Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam :)!
Aga
25/03/2013 @ 08:24
Uwielbiam tradycyjne smaki!
Samantha
24/03/2013 @ 22:08
Ja uwielbiam, bardzo smakowite !!! 🙂