Karkówka ze śliwkami i cynamonem
Lubię połączenie mięsa z owocami, ale najbardziej jednak lubię do mięsa dodawać śliwki… Na blogu znajdziecie takie połączenia jak https://ugotujmyto.pl/schab-pieczony-jablkowym-sosem/, https://ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet https://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka cynamonu a nie cynamonowe mięso 😉 Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem po prostu dodać go więcej… Karkówka ze śliwkami i cynamonem to może dziwne połączenie, ale na pewno smaczne i warte wypróbowania 🙂
Karkówka ze śliwkami i cynamonem
Składniki:
- 1-1.5 kg karkówki
- 10-15 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, szczyptą gałki, papryką i zielem angielskim. Przykryć i zostawić na 24 godziny w lodówce.
2. Mięso podsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Przełożyć mięso i cebulę do rondelka i podlać 400 ml zimnej wody. Dodać płatki chilii, miód, śliwki, sos sojowy i zioła prowansalskie.
Przykryć i dusić na małym ogniu około 1,5 – 2 godzin aż mięso będzie miękkie.
Smacznego 🙂
gosia
09/11/2015 @ 18:58
Robilam polecam bardzo 😉
PS nie trzymałam całego dnia w przyprawa a i tak to byla najlepsza karkówka 😉
Kasia
15/08/2015 @ 21:48
A jaka surówka do tego będzie pasowala? Myślisz że Coleslaw będzie ok? A może po prostu sałata ze smietana?
Magda C.
18/06/2014 @ 17:41
Taką karkówką bym nie pogardziła 😉
omlet
15/06/2014 @ 12:13
Proste ale jakże pyszna danie. Dzięki za super przepis!
naleśniki
14/06/2014 @ 23:56
Pyszny pomysł! 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂
dżemdżus
11/06/2014 @ 18:11
Bardzo ciekawe połączenie cynamonu i mięsa, to taka fajna nutka orientu. Mimo upałów chętnie bym zjadła porcję 🙂
Pati
10/06/2014 @ 07:16
Wspaniałe danie…
codojedzenia
09/06/2014 @ 20:36
Masz rację, śliwki suszone czy wędzone szczególnie z wieprzowiną to świetne kombo!
Łucja
09/06/2014 @ 18:50
Bardzo jestem ciekawa smaku 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
08/06/2014 @ 13:14
Zaintrygowałaś mnie tym połączeniem… Bardzo jestem ciekawa smaku tego dania
Opalanka
07/06/2014 @ 22:58
bardzo smakowite:)
Fariba
07/06/2014 @ 09:14
Miam,miam
Aga
06/06/2014 @ 22:15
Uwielbiam karkówkę 🙂