Zapiekanka z bakłażana – musaka
Zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa baraniego ale z wołowiną też nieźle smakuje :)! Uwielbiam takie zapiekanki, bo nie dosyć że są smaczne to jeszcze łatwo je odgrzać następnego dnia. Wystarczy przykryć folią i wstawić do piekarnika w niskiej temperaturze. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, żeby ją przygotować. Zapraszam na pyszną zapiekankę z bakłażanem 🙂
Zapiekanka z bakłażana – musaka
Składniki (6-8 porcji):
- 500 g mielonej wołowiny lub baraniny
- 3 bakłażany
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki puree pomidorowego
- 100 ml wina czerwonego lub bulionu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 20 g mąki
- 20 g masła
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu
- 50g lub więcej startego parmezanu
1. Na patelni przesmażyć na odrobinie oleju rzepakowego mięso i przełożyć je do większego rondelka.
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż zmiękną – na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.
3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając.
4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posmarować olejem rzepakowym każdy kawałek z dwóch stron i smażyć na patelni grillowej każdą stronę aż zrobi się miękka.
5. Naczynie żaroodporne 30×20 cm wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 plastrów bakłażanów a na to połowę mięsa. Na mięso wyłożyć kolejną część bakłażanów a na to drugą część mięsa. Na wierzchu ostatnią warstwę bakłażanów a na nie sos beszamelowy. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut a następnie zdjąć folię i zapiekać aż wierzch się zrumieni.
6. Sos: Mleko wlać do rondelka, dodać kilka ziaren pieprzu, 1-2 liście laurowe i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i mocno podgrzać a następnie zostawić pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedzić. W rondelku rozpuścić masło i ciągle mieszając dodać mąkę i mieszać chwilę aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i wolno wlewać mleko ciągle mieszając. (W razie powstania grudek trzeba przetrzeć masę przez gęste sito.) Wstawić z powrotem na gaz i gotować jeszcze – ciągle mieszając – 2-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać starty parmezan, wszystko wymieszać. Wylać na wierzch zapiekanki.
Smacznego 🙂
Marta- Taste Eat
06/01/2014 @ 10:46
wygląda obłędnie!!!
Dorota
10/12/2013 @ 16:29
Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)!
RewolucjeNaTalerzu
04/12/2013 @ 14:50
Ostatnie zdjęcie mówi samo za siebie :). Pięknie podana, smaczna i wyjątkowa w każdym szczególe :). Pozdrawiam 🙂
kulinarny blog saman
04/12/2013 @ 12:12
Oryginalne, pyszne danie 🙂
skoraq cooks
03/12/2013 @ 14:02
Ech, zgłodniałam i tyle 😉
Monica
03/12/2013 @ 11:40
Pysznie przyprawiona widzę…musiała być wspaniała, dawno nie robiłam musaki.
Pozdrawiam serdecznie!
Kulinarna Fuzja
02/12/2013 @ 22:26
Piękna musaka i bardzo przekonuje mnie ten sos :)!!!
Inspirowane Smakiem
01/12/2013 @ 12:15
Muszę ją w końcu kiedyś zrobić:)
Dorota
03/12/2013 @ 21:04
Koniecznie :)!
Salvador Dali
01/12/2013 @ 09:05
musi być bardzo sycące danie, mmm 🙂 Lubie takie propozycję 😉
Łucja
30/11/2013 @ 22:59
uwielbiam zapiekanki 🙂 Twoja wygląda przepysznie! w sam raz na zimowe dni 🙂
Dorota
03/12/2013 @ 21:04
Dokładnie tak !
Agnieszka
30/11/2013 @ 22:36
Uwielbiam, ale moja często nie trzyma się tak ładnie. Pewnie zbyt dużo sosu:)
Dorota
03/12/2013 @ 21:03
Moja też normalnie się nie trzyma… ale poczekałam do następnego dnia, żeby zrobić zdjęcia :)!
Ania
30/11/2013 @ 21:55
moje smaki:) i jak ładnie podana!:) bo moje zawsze mają wiele do życzenia w tej kwestii:P
Dorota
03/12/2013 @ 21:04
Dziękuję :)!
Shiral
30/11/2013 @ 19:12
Musaka! Uwielbiam! Super pomysł na podanie jej z sałatką:) Najlepszą jadłam od szwagra mojej bliskiej sąsiadki.
Karmel-itka
30/11/2013 @ 18:43
prezentuje się znakomicie !
Natalia - Poezja Sma
30/11/2013 @ 18:05
Bardzo ją lubię, szkoda że jest tak pracochłonna
pieczarkamysia
30/11/2013 @ 13:15
Ale pysznosci 🙂 musze kiedys zrobic!
domowacukierniaewy.b
30/11/2013 @ 13:11
Nie jadłam takiej zapiekani jeszcze, a szkoda, bo wygląda pysznie 🙂
Anita
30/11/2013 @ 12:25
I garów mniej do mycia, bo ja zmywarke mam w łapkach:)
Amber
30/11/2013 @ 10:55
Moge wpaść…
Wyglada tak smakowicie!