Wytrawne pierogi z dyni

Pierogi z dyni

Pierogi z dyni to kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów, które mam zamiar przygotować z dynią w roli głównej, ale ponieważ zachciało mi się pierogów to stwierdziłam, że pojawia się odpowiednia chwila, aby jej użyć.

Nie mogę codziennie przygotowywać potraw z dyni… właściwie ja nie miałabym nic przeciwko temu, ale Małżonek tyle by mnie zniósł. 😉 Chętnie zje coś dobrego z dyni ale nie codziennie…;) Nie będę ryzykować, żeby się szybko nie zniechęcił i potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. 🙂

Pierogi z dyni – składniki:

Ciasto:

  • ok. 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1-2 jajka
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera fety
  • szczypta gałki muszkatałowej, rozmaryn, sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki
  • oliwa

Do polania:

  • masło, ser parmezan
  • szałwia (opcjonalnie)

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek.

Pierogi z dyni

Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.

Pierogi z dyni

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.

Pierogi z dyni

Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem.

Pierogi z dyni

Pierogi z dyni

Pierogi z dyni

Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut. Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu  wytrącone białko -szumowiny- a następnie dodajemy listki świeżej szałwi i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem.

Smacznego 🙂

Pierogi z dyni

Pierogi z dyni