Wytrawne pierogi z dyni
Pierogi z dyni to kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów, które mam zamiar przygotować z dynią w roli głównej, ale ponieważ zachciało mi się pierogów to stwierdziłam, że pojawia się odpowiednia chwila, aby jej użyć.
Nie mogę codziennie przygotowywać potraw z dyni… właściwie ja nie miałabym nic przeciwko temu, ale Małżonek tyle by mnie zniósł. 😉 Chętnie zje coś dobrego z dyni ale nie codziennie…;) Nie będę ryzykować, żeby się szybko nie zniechęcił i potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. 🙂
Pierogi z dyni – składniki:
Ciasto:
- ok. 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1-2 jajka
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
- ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera fety
- szczypta gałki muszkatałowej, rozmaryn, sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki
- oliwa
Do polania:
- masło, ser parmezan
- szałwia (opcjonalnie)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek.
Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.
Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem.
Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut. Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko -szumowiny- a następnie dodajemy listki świeżej szałwi i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem.
Smacznego 🙂
Łucja
09/04/2013 @ 19:47
uwielbiam dynię, ale pierożków takich nie jadłam 🙂 koniecznie muszę ich spróbować w tym roku 😀
Dorota
09/04/2013 @ 21:00
Też jestem fanką dyni :)! Na szczęście tu gdzie mieszkam dynia piżmowa jest w sprzedaży cały rok:)! Teraz przymierzam się do pierogów z dynią na słodko…i do zapiekanki z makaronem i dynią…i…jeszcze mam sporo innych pomysłów… 😉 Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie :)! Pozdrawiam!
Ela
16/01/2013 @ 22:29
No no no – przepis rewelacja 🙂 W niedzielę lądują na moim stole. Tydzień temu byłam w jednej z krakowskich knajpek – Królestwie Pierożka i podpatrzyłam tam pierogi z wiśnią i z masą makową. Jak ktoś lubi na słodko polecam spróbować, naprawdę wyśmienicie smakują a szybko się je robi.
Mietek
11/01/2013 @ 14:16
Współczuję małżonkowi …..;(
Kasia
11/01/2013 @ 08:00
Jak z dynią to ja poproszę jednego 😉
veronika
11/01/2013 @ 07:59
Ale bym takie zjadła…:)
Grażyna
10/01/2013 @ 18:48
Piękna i na pewno pyszne 🙂
Magda
10/01/2013 @ 16:53
Pycha ,super wygladaja
Magda
10/01/2013 @ 16:52
Pycha ,slicznie wygladaja
karmel-itka
10/01/2013 @ 16:18
wyglądają rewelacyjnie :]
Natalia
10/01/2013 @ 15:43
Mmmm jak pięknie się prezentują w formie ravioli. Pomysł na farsz dyniowy bardzo mi się podoba.
Samantha
10/01/2013 @ 09:35
Pyszny pomysł na pierogi z dynią ! Przepysznie wyglądają !!! Ja również lubię dyniowe smaki na słodko czy słono 🙂 Pozdrawiam 🙂
Droczilka
10/01/2013 @ 06:55
Ja tam wolę wytrawne pierogi od tych na słodko. Ciekawy pomysł na farsz.