Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.

Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • mała czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki (słodkiej/ostrej/wędzonej – co kto lubi)
  • 3 puszki pomidorów
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia, pół łyżeczki cukru

Do mielonej wołowiny dodaję umytą i posiekaną natkę. Namoczoną w wodzie bułkę odciskam i dodaję do mięsa. Wbijam jajko. Doprawiam kminkiem, który nadaje wyrazistego smaku, papryką, solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.

Pulpety wołowe z sosem pomidorowym

Formuję małe kuleczki które obsmażam na odrobinie oliwy na złoty kolor.

Pulpety wołowe z sosem pomidorowym

Sos: W rondelku na oliwie podsmażam czosnek, dodaję zmiksowane pomidory, doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucam podsmażone pulpeciki do sosu i całość razem gotuję na małym ogniu ok. 40 min.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Smacznego 🙂

Pulpeciki w sosie pomidorowym