Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.
Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- mała czerstwa bułka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka papryki (słodkiej/ostrej/wędzonej – co kto lubi)
- 3 puszki pomidorów
- sól, pieprz, oliwa do smażenia, pół łyżeczki cukru
Do mielonej wołowiny dodaję umytą i posiekaną natkę. Namoczoną w wodzie bułkę odciskam i dodaję do mięsa. Wbijam jajko. Doprawiam kminkiem, który nadaje wyrazistego smaku, papryką, solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.
Formuję małe kuleczki które obsmażam na odrobinie oliwy na złoty kolor.
Sos: W rondelku na oliwie podsmażam czosnek, dodaję zmiksowane pomidory, doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucam podsmażone pulpeciki do sosu i całość razem gotuję na małym ogniu ok. 40 min.
Smacznego 🙂
Samantha
24/08/2012 @ 21:04
Takie pyszne danie, wygląda bardzo zachęcająco i pięknie podane 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dorota
27/08/2012 @ 09:57
Dziękuję Samantho i Pozdrawiam :)!
Kasiaaa
24/08/2012 @ 11:35
mmmm zjadłabym chętnie takiego pulpecika 🙂 wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dorota
27/08/2012 @ 09:58
Zapraszam i pozdrawiam:)!