Łosoś marynowany Gravlax

Losos marynowany gravlax

Łosoś marynowany Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie “pogrzebany” łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. (za Wikipedią).

Różne są przepisy, ja “pogrzebałam” łososia w zalecanych tradycyjnych składnikach, ale dodałam jeszcze skórkę z cytryny. W prawidłowo zrobionym Gravlax powinno się mieć dwa podobne wielkością kawałki łososia i na jeden kawałek (umyty, osuszony i bez ości) wysypać mieszankę soli i cukru (pół na pół) i pieprzu (w zależności od upodobania) oraz dużo świeżego poszatkowanego koperku a następnie przykryć drugim płatem (umytym, osuszonym i bez ości). Następnie owinąć folią i obciążyć. Co 24 godziny odwracać, żeby część dolna znalazła się na górze… Zostawić na minimum 36 godzin. Po tym czasie wyjąć i oczyścić papierem do sucha albo można opłukać i osuszyć. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na cienkie paseczki. Ja Gravlax podaję z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Łosoś marynowany Gravlax – składniki:

  • 2 kawałki świeżego łososia (u mnie małe)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka pieprzu świeżo zmielonego
  • skórka otarta z 1 cytryny (umytej, sparzonej i osuszonej)
  • pęczek świeżego koperku

 

Umyte i osuszone kawałki łososia ułożyłam w małym naczyniu żaroodpornym. Wymieszałam sól, cukier, pieprz i skórkę z cytryny i mieszankę wysypałam na łososia. Koperek posiekałam i posypałam wierzch. Całość owinęłam szczelnie folią, obciążyłam i odstawiłam na 6 godzin, po czym wstawiłam do lodówki na trzy dni.

Losos marynowany gravlax

Losos marynowany gravlax

Losos marynowany gravlax

Losos marynowany gravlax

Losos marynowany gravlax

Losos marynowany gravlax

Losos marynowany gravlax

Jak już pisałam, podaję z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla wielbicieli łososia – palce lizać. 🙂

Losos marynowany gravlax

Losos marynowany gravlax

Smacznego 🙂