Przepis na Zucotto
Jeszcze tak do końca się nie zdecydowałam co ostatecznie upiekę na święta ale mam ciekawą propozycję… zucotto.
Zucotto to włoski deser, który postanowiłam zrobić kiedy tylko zobaczyłam jego zdjęcie. Bardzo efektownie wyglądający i bardzo smaczny. Śmietana, czekolada, wiśnie….z odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć;)? Ja nie mogłam… :)!
Przepis na Zucotto – składniki:
- 115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115 g cukru
- 2 jajka
- 5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączenia
Masa:
- 300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/
- 25 g cukru pudru
- 225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki)
- 55 g czekolady drobno posiekanej
- 55 g stostowanych posiekanych migdałów
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta “placek”, który będzie spodem naszego ciasta.
Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie.
Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym “plackiem”. Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.
Smacznego 🙂
źródło: The Italian Cookbook
domowacukierniaewy.b
06/12/2013 @ 16:07
Ja bym się z pewnością nie mogła oprzeć takiemu deserowi, pychotka! 🙂
Dorota
10/12/2013 @ 16:35
I ja się nie opierałam…;)!
pieczarka mysia
06/12/2013 @ 13:44
wyglada bosko! az slinka leci! 🙂
Dorota
10/12/2013 @ 16:34
Bardzo dziękuję :)!
Veronika
15/04/2013 @ 10:22
Nie znałam ale składniki mówią za siebie! PYCHA!
Edyta
06/03/2013 @ 22:33
Witam:)))) mam wielką ochotę zrobić te ciasto na weekend proszę napisz dokładnie jak to ma być na gęsta śmietana ? bo niewiem:( czy to 30% ale ta gęsta i do tego żelatyna ? z góry dziękuję bardzo:)
Natalia
18/12/2012 @ 15:46
Wow – widziałam jedynie takie w programie z Buddym Valastro. Podziwiam!
krysia
18/12/2012 @ 10:07
Bita smietana bez wzmaczniacza w postaci zelatyny lub innego, podejdzie woda i zaleje spod ciasta. Zrobi sie z tego papka na spodzie. Chyba, ze o to chodzi
Dorota
18/12/2012 @ 13:58
Bardzo dziekuję za słuszną uwagę…..ja korzystałam ze śmietany która nie potrzebowała wzmacniacza ale przecież każdy korzysta z innej… Bardzo dziekuję i pozdrawiam!
Droczilka
15/12/2012 @ 16:38
Przepis dodaję do ulubionych. Powstanie niechybnie, choć pewnie dopiero po świetach. Zapowiada się przepysznie! 🙂
Samantha
15/12/2012 @ 12:08
Pyszne ciasto, też nie mogę się oprzeć patrząc na zdjęcie, wygląda zachwycająco i bardzo smacznie !
magda
15/12/2012 @ 08:32
pierwszy raz widzę takie ciasto! ale prezentuje się obłędnie! 🙂 idealne na świąteczny stół 🙂
Inspirowane smakiem
15/12/2012 @ 08:03
Patrząc na etapy prac i na efekt końcowy, nie można się nim nie zachwycić!