Risotto ze szparagami
Ciekawe czy często macie tak, że planujecie sobie coś zrobić i już nawet zaczynacie to przygotowywać a tu nagle…bach! Wpada wam do głowy coś zupełnie innego i ostatecznie to zostaje;) To właśnie często mi się jakoś przytrafia. I nie inaczej było z tym risottem z grillowanymi szparagami… miało być coś zupełnie innego ale najważniejsze, że efekt końcowy zadowolił nasze podniebienia i tylko to się liczy:) Do tego risotta oprócz grillowanych szparagów dodałam też wędzonego boczku i zielonego groszku a także mięty i skórki cytrynowej, które nadały potrawie świeżości.. Zapraszam na risotto ze szparagami 🙂
Risotto ze szparagami – składniki:
- szklanka ryżu arborio
- pęczek szparagów
- 1 cebula
- 250 g boczku wędzonego
- szklanka zielonego groszku (rozmrożonego)
- skórka otarta z jednej cytryny
- kilka listków mięty
- 1-2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka serka kremowego
- 1 litr gorącego bulionu
- oliwa, pieprz mielony
1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki i kilka minut grillować na patelni grillowej aż zwiotczeją. Po wystudzeniu pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cytrynę umyć i sparzyć i skórkę zetrzeć na tarce. Listki mięty posiekać.
2. W dużym rondelku podsmażyć pokrojony boczek, dodać oliwę i pokrojoną cebulę i kilka minut dusić aż cebula zmięknie. Doprawić pieprzem. Wsypać ryż i mieszać aż ryż zrobi się szklisty. Podlać odrobiną bulionu i mieszać aż cały płyn się wchłonie. Czynność powtarzać do momentu aż ryż zrobi się miękki – około 20 min. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu!
3. Na koniec dodać pokrojone szparagi, groszek, miętę, skórkę z cytryny, serek i łyżkę startego parmezanu. Mieszać wszystko 1-2 minuty. Drugą łyżkę parmezanu zostawić do posypania risotta po podaniu.
Smacznego 🙂
Samantha
26/06/2013 @ 17:46
Najlepsze risotto jakie kiedykolwiek widziałam ! I nic tylko się zajadać ze smakiem 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dorota
26/06/2013 @ 21:02
Bardzo dziękuję Samantho:)!
Jola
21/06/2013 @ 22:22
No to mam następną rzecz w kolejce do przygotowania… 🙂
Ola in the kitchen
21/06/2013 @ 13:08
Moje podniebienie na pewno by zadowoliło 😀
Natalia - Poezja Sma
20/06/2013 @ 22:28
Wygląda oszałamiająco! Risotto z groszkiem i boczkiem znam, ale nigdy nie dodawałam szparagów 🙂
Łasuch w kuchni
20/06/2013 @ 21:10
Ja mam w zwyczaju przygotowywać risotto z samymi szparagami, ale może czas to zmienić…?Z takimi dodatkami jak te zapowiada się smakowicie. A zmienianie potraw…? Hmmmmm…to moja specjalność…uwielbiam się luźno inspirować….bywa, że biorę przepis z książki kucharskiej i wychodzi z tego zupełnie coś innego, bo w trakcie gotowania dodaję coś od siebie, odejmuję, eksperymentuję… to właśnie najbardziej mnie bawi w gotowaniu 🙂
domowacukierniaewy.b
20/06/2013 @ 16:46
Kolejny fantastyczny pomysł na wykorzystanie szparagów, pycha 🙂
Nemi
20/06/2013 @ 10:15
Idealny obiad…mniam! U mnie jest raczej: planuję obiad, zaczynam go przygotowywać, nagle okazuje się, że nie kupiłam jakiegoś ważnego składnika i muszę improwizować;D
Dorota
20/06/2013 @ 17:39
Też mi się tak przytrafia..;)!
Luka Li
20/06/2013 @ 10:08
Wygląda wspaniale i musi być pyszne!
Upiecz coś zdrowsze
20/06/2013 @ 08:52
Świetny lekki obiad na lato 🙂
Kasia vel Droczilka
19/06/2013 @ 23:20
Ależ apetyczne fotki! Takie risotto to prawdziwe pyszności!